Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skrytý čínský příběh

Skrytý čínský příběh

22.06.2020 17:44

Robert Shiller rád hovoří o tom, jak velký vliv na ekonomiku (a nejen na ní) mají příběhy, které si vyprávíme o tom, co se (podle nás) děje, dělo a mohlo by dít. Můžeme také hovořit o tom, jak důležité je „zarámování“ problémů, sebenaplňující se proroctví a tak dále. Pan Shiller podle mne možná ještě není dost radikální. A k tomuhle úvodu mě přivedla nová studie, která se zaměřuje na to, jak se se současnou situací ve světové ekonomice snaží vypořádat Čína. A jaký dopad na světovou ekonomiku to bude mít.

V tomto článku analyzují Robert Gilhooly, Carolina Martinez a Abigail Watt stimulační snahy Číny podniknuté v minulosti a v současnosti. Následující graf prezentovaný na VoxEU ukazuje vývoj čínského finančního cyklu měřeného indexem finančních podmínek. Zeleně jsou vyznačena období uvolnění, šedě utažení. Po roce 2008 nastalo uvolnění mohutné, pak přišlo ještě mohutnější šlápnutí na brzdy, aby se v roce 2012 směr znovu otočil a vše se točí dál až do dneška. 

ekonomika Čína uvolnění
Z grafu je tedy zřejmé, že cyklus se točí stále dokola, ale zdá se, že výkyvy mají tendenci se zmenšovat. Uvedená studie také dochází k závěru, že současná čínská stimulace nebude ani zdaleka dosahovat rozměrů stimulací předchozích. A její efektivita prý také nebude taková, jako dříve. Dochází tak k určitému prohození rolí, protože po finanční krizi roku 2008 to byla do značné míry Čína, kdo táhl světovou ekonomiku nahoru (viz i graf). Nyní šance na takový scénář kvůli výše uvedenému nejsou tak velké, ve srovnání s Čínou naopak masivně stimuluje zbytek světa.

Co má toto všechno společné s nějakými příběhy? Třeba to, že o finančním cyklu v USA se hodně hovoří, ale o tom čínském téměř vůbec i přesto, že jde o druhou největší ekonomiku světa. Ale podívejme se trochu hlouběji: Když v roce 2014 přestala růst rozvaha Fedu, jeho aktiva dosahovala více než 4 bilionů dolarů. Do roku 2018 stagnovala, pak klesla, aby v posledních týdnech prudce vystřelila nahoru na zhruba 7 bilionů dolarů. O růstu rozvahy Fedu se, mírně řečeno, hodně hovoří. Něco méně již o rozvaze ECB, přestože její výše se nyní vyhoupla nad 6 bilionů dolarů. O Bank of Japan pak trhy mimo Japonsko velký zájem nejeví, přestože velikost její rozvahy je podobná té ECB. A jen málokdo sleduje to, jak se vyvíjí rozvaha čínské centrální banky PBoC.

Rozvaha PBoC přestala růst někdy v roce 2014, kdy dosáhla velikosti necelých 6 bilionů dolarů. V posledních měsících jde proti trendu a její velikost poněkud klesla. Chování PBoC je z nemalé části dáno jinými faktory než chování Fedu či ECB. Čínská centrální banka se totiž snaží přímo ovlivňovat měnový kurz, což dříve vedlo k soustavným a masivním nákupům dolaru. Nyní již pár let jde spíše o stabilizaci kurzu a jak poukazuje třeba ekonom Michael Pettis, nemá to PBoC kvůli celému vějíři cílů zrovna lehké.

Má dnešní pointa je tedy dvojí: Za prvé, zmíněná studie hovoří o tom, že čínská ochota a/nebo schopnost stimulovat nebude pravděpodobně ani zdaleka taková, jako dříve. Za druhé, to, co dělá Čína a její centrální banka budí mnohem méně pozornosti, než by odpovídalo její důležitosti (můj dojem). Jinak řečeno, Čína se podle mne do příběhů o tom, co se děje a bude dít, moc nedostává. Pokud záleží skutečně jen na příbězích vyprávěných, je to nyní z hlediska současné celosvětové stimulace lépe – viz první bod.

 

Čtěte více:

Hongkong podpoří záchranu aerolinek Cathay, získá v nich podíl
09.06.2020 15:50
Letecká společnost Cathay Pacific Airways si zajistila záchranný plán ...
Průmyslová výroba v Číně vzrostla méně, než se čekalo
15.06.2020 9:53
Průmyslová výroba v Číně po koronavirové krizi druhým měsícem vzrostla...
Strach z druhé vlny korony zastavil rally na ropě
15.06.2020 10:49
Ropa po týdenním propadu, prvním od konce dubna, dnes dopoledne nadále...
Likérka Moutai se na chvíli stala největším čínským akciovým titulem
19.06.2020 17:12
Obří čínská likérka Kweichow Moutai na chvíli předběhla banku ICBC na ...

Váš názor
  •  
    22.06.2020 23:11

    Je přínosné vidět srovnání velikosti stimulace jednotlivých ekonomických regionů v rámci jednoho komentáře k publikaci. Pocit z prezentovaných čísel mám takový, že Čína si dobře uvědomuje odklon zbytku světa od tlaku na minimalizaci produkčních nákladů a/nebo politický tlak na přesun produkce do jiných, ještě levnějších továren, kterým dnes v danou chvíli chybí žádoucí kapacita i infrastruktura, což ale vzhledem k poklesu světové spotřeby třeba nemusí být tak palčivý problém. Z jiného úhlu pohledu by slabší než očekávaná stimulace Číny v porovnání s minulostí a ostatními regiony mohla vyznívat i arogantně - že totiž Čína nepotřebuje až tolik jako ostatní řešit krizi solventnosti. Čas ukáže kolik kostlivců tam je a jak je budou případně řešit.
    Mudr.c
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data