Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maloobchod a služby budou od čtvrtka uzavřeny, kapacita nemocnic je naplněna z 80 procent

Maloobchod a služby budou od čtvrtka uzavřeny, kapacita nemocnic je naplněna z 80 procent

21.10.2020 13:05, aktualizováno: 21.10. 15:34
Autor: ČTK

Aktualizováno

Kvůli vývoji koronavirové epidemie bude od čtvrtka 06:00 do konce nouzového stavu, který je aktuálně platný do 3. listopadu, uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Rozhodla o tom dnes vláda. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Velkoobchodní prodej zůstane bez omezení.

Výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje budou mít prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

V provozu dále budou autoservisy, poskytovatelé odtahů a odstraňování závad vozidel na silnicích, provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany, prodejny zahrádkářských potřeb, pokladní prodejny jízdenek, provozovny pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy výpočetní a telekomunikační techniky, prodejny spotřební elektroniky, zámečnictví, provozovny servisu výrobků pro domácnost, myčky automobilů, prodejny domácích potřeb a železářství, provozovny sběru a výkupu surovin či kompostárny.

Nařízení se nevztahuje také na banky. "Banky mají naprosto identický režim jako na jaře. Je tam výjimka na činnosti, které nejsou podle živnostenského zákona. Banky by měly zůstat otevřené," uvedl Prymula.

Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny také pouze prodejny, na něž se vztahují výše zmíněné výjimky. Restaurační zařízení v obchodních centrech budou uzavřena s možností nákupu jídla s sebou ve výdejových okéncích.

Vláda také v jarní fázi epidemie rozhodla 14. března o uzavření obchodů s výjimkami, které postupně v průběhu března doplňovala. Rozhodla také o tom, že v určitém časovém úseku mohou v maloobchodních prodejnách nakupovat pouze lidé starší 65 let. Časové vymezení se tenkrát dvakrát měnilo.

Podle Prymuly zatím vyčleněné hodiny pro lidi nad 65 let nejsou, byť se o tom spekuluje. "Je tady i poměrně ostrý názor proti tomu, protože důchodci chodili i v ostatních dobách a v podstatě to riziko se rozkládalo do doby, kdy tam neměli být. Pokud by opatření bylo přijato, tak by muselo být v režimu, že v ostatní době by důchodci nakupovat nesměli. K tomu zatím konsensus není," uvedl ministr.

Na jaře se následně obchody a provozovny otevíraly v několika etapách od dubna do června. Nejprve otevřeli řemeslníci, farmářské trhy či autobazary, postupně se po určitém intervalu začaly přidávat další obchody či akce.

Dosud v obchodech a nákupních centrech platila povinnost zakrytí nosu a úst, stejně jako ve všech dalších vnitřních prostorách.

Prymula: Kapacita nemocnic je naplněna z 80 procent
 
V počtu hospitalizací je ČR podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) na 80 procentech původní avizované kapacity nemocnic. I navýšená v současné době o 10.000 lůžek by byla i vyčerpaná kolem 8. až 10. listopadu, řekl dnes po jednání vlády. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to bude mezi 7. až 11. listopadem. Současnými opatřeními se zatím nepodařilo snížit reprodukční číslo, je 1,36. Další dnes přijatá jako omezení většiny obchodů a služeb jsou proto nezbytná.

"Reprodukční číslo se nepodařilo stabilizovat na hodnotách, které by umožnily opatření nejen zmírnit, ale i ponechat na úrovni, která tady je. Při reprodukčním čísle 1,36 jsme bohužel na úrovni, která vede k vyčerpání kapacit, ať jsou ty kapacity jakékoliv," uvedl ministr. Reprodukční číslo v podstatě udává průměrný počet dalších osob, které přímo nakazí jeden pozitivně testovaný.

Za posledních sedm dní podle ministra přesahuje průměrný denní přírůstek 9000 pozitivně testovaných denně. Na 100.000 obyvatel bylo za týden otestováno přes 600 lidí, za čtrnáct dní 971.

Hospitalizovaných je aktuálně přes 4400 lidí. "Máme připravený model odsunu pacientů, kteří nevyžadují urgentní péči do hotelů," uvedl Prymula. Podobně chce využít i lázně. Podle něj je takzvaných sociálních hospitalizací asi 800. Počítá i s polní nemocnicí v Letňanech. Obsazených je 611 z 3942 lůžek na jednotkách intenzivní péče. Podíl osob v těžkém stavu je 15 procent z hospitalizovaných.

Záchyt pozitivních případů mezi testovanými je podle Prymuly 30 procent. "Znamená to obrovskou zátěž v populaci," řekl. Přibývá podle něj nakažených seniorů. Nemocných ve věku nad 65 let za říjen přibylo přes 17.000. Jen za říjen jich téměř 2000 přibylo v 118 ohniscích, což jsou většinou lůžková zařízení. "U seniorů vidíme v některých regionech nárůst až 500 procentní za uplynulé období," dodal. Nejvyšší růst případů je v současné době v zařízeních sociálních služeb, zdravotnických zařízeních a ze škol, které už ale byly uzavřeny.

Nakažených je podle ministra více než 6600 zdravotníků, přes 1600 z nich jsou lékaři. O další zdravotníky podle Prymuly Česko požádalo i v zahraničí.

 

Havlíček: Uzavřeným firmám stát proplatí celé mzdy s odvody

Firmám, kterým vláda nařídila kvůli šíření epidemie zavřít, proplatí stát celé mzdy pracovníků i s odvody. Mohou o ně žádat z programu Antivirus. Po dnešním mimořádném jednání kabinetu to na tiskové konferenci řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

"Okamžitě, to znamená již v závislosti na následujících hodinách a dnech, kdy budou provozovny uzavřeny, mohou kompenzovat všechny firmy sto procent svých osobních nákladů, čili sto procent mzdy plus odvody," uvedl Havlíček.

Z programu Antivirus se vyplácí dva druhy příspěvků. Pro provozy, které musely zavřít, je příspěvek A. Vláda minulý týden rozhodla o tom, že stát proplatí celé mzdy i s odvody do 50.000 korun. Tuto podporu bude zatím poskytovat do konce roku.

Firmy, které budou muset kvůli výpadku dodávek z uzavřených provozů či poklesu poptávky omezit svou výrobu a služby, mohou získat z programu Antivirus příspěvek B. Ten dorovnává 60 procent náhrady výdělku do 29.000 korun superhrubé mzdy. Poskytovat se má zatím do konce října.

Podle Havlíčka bude vláda o tomto druhu podpory v pondělí jednat. "Ihned po vládě představíme na základě diskuse se všemi podnikatelskými svazy, odbory a všemi sociálními partnery, jaká bude finální podoba Antiviru B," řekl vicepremiér.

Odbory a zaměstnavatelé už dřív opakovaně žádali, aby oba příspěvky z Antiviru stát poskytoval aspoň do konce roku. Kabinet původně plánoval, že by od listopadu mohlo Česko zavést dlouhodobý kurzarbeit, který by na dočasný program navázal. Vláda se ale na kurzarbeitových pravidlech několik týdnů nedokázala shodnout, model několikrát upravovala. Výsledek kritizovali odboráři i zaměstnavatelé. Novelu o zaměstnanosti s úpravou kurzarbeitu projednává teď Sněmovna. Sociální výbor by o zákonu měl jednat 5. listopadu. Odboroví předáci i podnikatelé věří, že poslanci normu výrazně upraví. Už dřív to připustila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Žádosti o příspěvky z programu Antivirus mohou firmy podávat jen elektronicky. Odkaz na formulář je na webu ministerstva práce. Po odeslání se z údajů rovnou generuje dohoda o poskytnutí peněz od státu. Řada zaměstnavatelů ji už má. Podnik úřadu práce musí po skončení měsíce dodat vyúčtování poté, co v řádném termínu vyplatí všechny mzdy či náhrady a uhradí odvody. Úředníci pak dají příkaz k odeslání kompenzace.

Slevu na nájemné mohou začít žádat i další obory

Program COVID nájemné mohou ode dneška využít i další obory, jejichž provoz vláda s platností od čtvrtka zakázala. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes ráno otevřelo příjem žádostí o příspěvek na komerční nájem. Nově mohou dotaci 50 procent na nájem za července, srpen a září získat i podnikatelé z odvětví, která budou muset provoz přerušit od čtvrtka. Bude se jednat o maloobchodníky vyjma potravin, lékáren, drogérií, květinářství a dalších vybraných prodejen, a také podnikatele ve službách.

V programu COVID nájemné mohou lidé dostat až deset milionů korun. Oproti jarní verzi programu odpadla podmínka slevy 30 procent od pronajímatele. Stále ale platí, že při podání žádosti musí zájemce o dotaci doložit uhrazení alespoň poloviny nájmu.
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Evropský trh s dluhem je na rekordu. Pomohly speciální papíry EU
21.10.2020 5:34
Evropský primární trh s dluhopisy překonal v prodejích poprvé hranici...
Rozbřesk: Pandemie není pod kontrolou, Česko směřuje k “lockdownu”. Co to bude znamenat pro ekonomiku?
21.10.2020 9:12
Máme za sebou další rekordní přírůstek počtu nakažených – v úterý jich...
Pokračující boj s koronavirem se nelíbí akciím ani koruně
21.10.2020 10:52
V centru pozornosti finančních trhů je možnost, že se ještě tento týde...

Váš názor
  •  
    21.10.2020 16:49

    to budou opět dárečky....rouškovné, pětadvacítka, antivirus....no vzhledem k tomu, že budou volby, tak veškeré partaje se budou předbíhat v lákavých balíčcích.....nojo, z cizího krev neteče....
    abc1
  • no super
    21.10.2020 13:52

    Pulka lidi se vali za statni prachy na dluh doma a druha v praci pada na hubu.. Vcera me dojali tim, ze v rozpoctu se schodkem 320 miliard na pristi rok pocitaji s nabranim dalsich tisicu uredniku..
    Ai-kun
    • Re: no super
      21.10.2020 14:10

      Teda já to taky nechápu, firma pošle zaměstanance domů, protože má překážky na straně zaměstnavatele a zaměstnanci vyplatí 80% mzdy, ale od státu dostane firma 100%. To mi hlava nebere. 100% mzdy za válení se doma je prostě absolutně demotivační pro ty, co musí makat.
      ..
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m