Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Účinná odpověď na fiskální ochromení Evropy podle George Sorose

Účinná odpověď na fiskální ochromení Evropy podle George Sorose

01.12.2020 6:09

O vhodnosti toho, aby Evropská unie vydala věčné dluhopisy, jsem už napsal mnoho. Dnes však navrhuji, že by tak měly učinit jednotlivé členské státy.

EU by právě teď vydat věčné dluhopisy nedokázala, protože členské státy jsou příliš nejednotné. Polsko a Maďarsko vetovaly příští rozpočet EU a fond na podporu zotavení z covidu-19 a takzvaná „šetrná pětka“ (Rakousko, Dánsko, Německo, Nizozemsko a Švédsko) má větší zájem šetřit peníze než přispět ke společnému dobru. Investoři věčné dluhopisy koupí jen od subjektu, u něhož budou věřit, že bude v předvídatelné budoucnosti existovat. To platilo pro Británii osmnáctého století (kdy vydala „konsolidované dluhopisy“) a pro Spojené státy devatenáctého století (kdy konsolidovaly dluhy jednotlivých států). Pro EU to dnes bohužel neplatí.

EU se nachází ve velice složité situaci. Zažívá druhou vlnu covidu-19, u níž hrozí, že bude ještě ničivější než ta první. Členské státy spotřebovaly většinu finančních zdrojů v zápase s první vlnou. K zajištění zdravotní péče a resuscitaci ekonomiky bude zapotřebí mnohem víc než 1,8 bilionu eur, které jsou v novém rozpočtu a fondu oživení, nazvaném „Next Generation EU“. Každopádně dostupnost těchto prostředků brzdí maďarské a polské veto.

Maďarský premiér Viktor Orbán se obává, že nové ujednání EU na ochranu vlády práva by zavedlo praktické mantinely omezující jeho osobní a politickou korupci. Má takový strach, že uzavřel závaznou dohodu o spolupráci s Polskem, které stahuje s sebou.

Ukazuje se, že existuje snadný způsob jak veto překonat: využít takzvaného postupu posílené spolupráce. Formální podobu mu dala Lisabonská smlouva s výslovným záměrem vytvořit právní základ pro další integraci eurozóny, přesto za tím účelem nikdy využit nebyl. Jeho obrovskou výhodou je, že jej lze využít k fiskálním účelům. Podmnožina členských států si může stanovit rozpočet a dohodnout se na jeho financování – řekněme prostřednictvím společného dluhopisu.

V tomto bodě by se mohly velice hodit věčné dluhopisy. Emitovaly by je členské státy, jejichž setrvalou existenci by dlouhodobí investoři jako životní pojišťovny ochotně akceptovali.

Věčné dluhopisy nabízejí úžasnou výhodu v tom, že jistinu není nikdy nutné splatit; splatný je jen každoroční úrok. Diskontovaná současná hodnota budoucích splátek úroků časem klesá – bude se blížit nule, byť jí nikdy nedosáhne. Určitá suma finančních prostředků – řekněme aktuálně plánovaných 1,8 bilionu eur – by přinesla několikanásobně víc, kdyby jí bylo využito k vydání věčných dluhopisů, oproti těm běžným. To by do velké míry vyřešilo finanční problémy Evropy.

Kdyby věčné dluhopisy vydala jedna země, mělo by to tu přidanou výhodu, že by další evropské země viděly příklad hodný následování. Obzvlášť přitažlivými by věčné dluhopisy měla shledat šetrná pětka. Vždyť její členové rádi šetří peníze.

V Evropě je spousta neuspokojené poptávky po dlouhodobých dluhopisech ze strany pojišťoven a dalších dlouhodobých investorů. Zprvu budou možná za věčné dluhopisy požadovat přirážku, protože s tímto instrumentem nemají zkušenost. Jakmile se s ním ale obeznámí, přirážka se pravděpodobně vytratí.

Itálie nepatří k zemím, které mají to štěstí, že mohou vydat věčné dluhopisy na své jméno; jejich přínosy však potřebuje víc než ostatní. Itálie je přitom třetí největší ekonomikou EU – čím by EU byla bez ní?

Bylo by nádherným gestem solidarity, kdyby se země prodávající věčné dluhopisy na své jméno zaručily také za jejich emisi ze strany Itálie. Posílilo by to EU, a tedy i jim by to nepřímo prospělo. Nakonec by EU mohla růst dostatečně rychle na to, aby věčné dluhopisy vydala i na své jméno. To je meta, o jejíž dosažení stojí za to usilovat.

Autor: George Soros je předsedou představenstva společnosti Soros Fund Management a nadační sítě Open Society Foundations. Je průkopníkem odvětví hedžových fondů a autorem knih The Alchemy of Finance (Alchymie finančnictví), The New Paradigm for Financial Markets: The Credit Crisis of 2008 and What it Means (Nové paradigma pro finanční trhy: Úvěrová krize roku 2008 a co z ní plyne) a In Defense of Open Society (Na obranu otevřené společnosti).


Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 
 

Čtěte více:

EK: Podpora ekonomiky bude v eurozóně potřeba i celý příští rok
18.11.2020 13:20
Země Evropské unie, které používají společnou měnu, by měly aktivitu h...
The Economist: Polsko a Maďarsko dostaly od EU lekci fyziky
27.11.2020 14:30
Prvním Newtonovým pohybovým zákonem je zákon setrvačnosti. "Každé těle...

Váš názor
  •  
    03.12.2020 16:41

    Emise věčných dluhopisů by mohla konečně otevřít oči všem, co mají strach z neudržitelného zadlužení státu. Věčné dluhopisy tu v podstatě už několik desetiletí máme, když ty staré se vždy splatí penězi získanými emisí nových a takto to poběží stejně až do nekonečna. Tak proč se stresovat tímto věčným cyklickým refinancováním, když se mohou nové dluhopisy vydávat rovnou jako věčné? Bylo by to rozhodně poctivější, než se pořád tvářit, že jednou ty dluhy stát všechny splatí. Nesplatí. Ani náhodou, ani kdyby moc chtěl. A konečně by někteří pochopili, že státní dluhy fakt nejsou žádný strašlivý a neřešitelný problém, protože by se po vydání těch věčných dluhopisů nic strašného prostě nestalo.
    Richard Fuld
  • Je možné se nad zákonitým vývojem rozčilovat, ale moc to nepomůže
    02.12.2020 16:57

    Krok za krokem. Pak přijde lavina a rychlý konec. Bez ohledu na nějaké názory, články a diskusní příspěvky. https://bitcoinmagazine.com/articles/because-bitcoin-is-a-necessity-its-economy-will-be-circular
    Hayek
  • potěmkiada
    01.12.2020 11:01

    v době kdy většinu dluhu skupují cb je mluvení o "investorech" jen blábolení starce, zakázat nákup dluhu cb nebo jim povolit přímé financování rozpočtů (stejně to dělaji jen skrytě) a pak se uvidí co si skutečný trh myslí ne ten paskvil co je nyní to dávno není trh :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: potěmkiada
      03.12.2020 16:32

      Trh se státními dluhopisy nikdy nebyl nějakým smysluplným trhem, uvědomíme-li si, že výnosy státních dluhopisů představují základní bezrizikovou úrokovou sazbu, od níž se odvíjejí úrokové sazby finančních instrumentů spojených s kreditním rizikem. Úrokové sazby jsou měnovým nástrojem centrální banky potřebným k dosahování inflačního cíle, nikoliv nějakou tržní veličinou, kterou by mohla ovlivňovat nabídka úspor a poptávka po půjčkách. Potřebuje-li centrální banka snížit dlouhodobé úrokové sazby, sníží tu krátkodobou (přímo administrativním aktem) a pokud neklesají i ty dlouhodobé sazby, odvíjející se od trhu se státními dluhopisy, vstoupí na tento trh a svojí poptávkou ceny státních dluhopisů posune nahoru a tím dosáhne růstu i u dlouhodobých úrokových sazeb. Účastníci trhu se státními dluhopisy, se tak mohou spoléhat na to, že pokud ceny státních dluhopisů nebudou v souladu s monetární politikou centrální banky, tak se zcela bezedná centrální banka objeví na straně poptávky po těch dluhopisech. Ceny státních dluhopisů tak mohou klesat pouze do té míry, dokud neohrozí plnění inflačního cíle centrální banky. Vy tomu říkáte financování státu. Vypadá to tak, ale primárním cílem nákupů státních dluhopisů centrální bankou je snaha o nastavení úrokových sazeb tak, aby byl splněn inflační cíl. Pokud by trh na dezinflaci nebo riziko deflace reagoval sám růstem cen státních dluhopisů (stejně jako "automaticky" reaguje poklesem cen státních dluhopisů při růstu inflace), pak by centrální banka zasahovat nemusela. Když ale trh z nějakého důvodu reaguje na riziko dezinflace nebo dokonce deflace zvyšováním výnosů státních dluhopisů, pak samozřejmě centrální bance nic jiného, než zasáhnout proti tomuto ani nezbývá, jinak by nastavení úrokových sazeb vedlo k ještě většímu riziku dezinflace nebo deflace. To, že přitom nakupuje na sekundárním trhu státní dluhopisy neznamená, že tím financuje stát. Stát byl v těchto případech financován obchodní bankou, která si ty dluhopisy koupila od státu na primárním trhu, při jejich emisi.
      Richard Fuld
  • Tlupa skrachovancov
    01.12.2020 10:25

    Nerozumiem preço ten starý plesnivý paprda už nezmizne do večných lovíšť...dokedy tu chce este smradiť?!!Eu je spolok skrachovancov.Taliansko,Grécko,Spanielsko,Portugalsko,Francúzko...mám pokračovať?A tento starý plesnivý dedek chce aby tí,ktorí ešte nie sú po krk v dlhoch išli cestou týchto skrachovancov a dostali sa do stejných problémov...EU nie je schopná splaťiť dlhy týchto skrachovancov a chudobný východ už vôbec nie!Ako to môže skonciť???Celá eu bude v takých dlhoch ako sú dnes štáty pigs,a z kedysi bohatej,prosperujúcej európy sa stane,európou žobrákov!Možno to bude mať pozitívny efekt v rozpade eu,možno to odradí migrantov od cesty do europy,ale posilni to túžbu mimoeuropskych mocnosti po ovládnutí slabej europy
    Čierne Krušovice 12°
  • Větší
    01.12.2020 8:01

    Sorosvký blábol, toho dědka, jsem již dávno nečetl. Naskočila mu kopřivka z toho, že Maďaři a Poláci se již dále nechtějí nechat manipulovat a vydírat EU neomarxistickou elitou a vidina Eurosvazu se vzdaluje. Čím dříve se EU rozpadne tím pro nás lépe a snad se pak znovu spojí, ale na jiných pevnějších a hlavně pro všechny prospěšnějších základech. Podobně jako kdysi EHS. A naše babiška, tak jak se naučila v mládí. Kroutit se, obcházet, slibovat se všemi kamarád jen aby se nemusel jednoznačně postavit tam nebo tam. Tak jako Pochepetříček. Za jeho postoj se jako občan ČR stydím.
    Drahokoupil
    • Re: Větší
      02.12.2020 11:30

      Na svůj věk neblábolí tak strašně, jako ten náš dědek z hradu. Jinak stačí si přečíst jeho životopis a co zažil. U takových kritiků, jako jsi ty bych rád věděl věk, vzdělání a jak hodně jsi cestoval po světě, protože odpověď by byla dost jednoduchá. Nic moc jsi neviděl a mnoho toho nezažil. Vzhledem k tomu , že úroveň vzdělání se v ČR dost snižuje vzdělání pokud je ti pod 30 už hodnotícím měřítkem není. Ale možná jsi byl jen v dětství dost nešťastný proto se to nyní projevuje.
      Apolonius
      • Apolonius
        02.12.2020 12:14

        Soudruh Krušovice své nenávistné plivance poskytuje pravidelně několik let. Jak říkáš, mindráček, který se jinak realizovat ani neumí. Nevím, proč nežije v Rusku. Tam by byl pro něj ráj. To ještě nespustil o Havloidech, kavárně, disudentech, neziskovách a podobně. U toho se udělá.
        Velkamedvědice
    • naprostá pravda :-)
      02.12.2020 10:53

      konec evropské unie se blíží. jediná možnost záchrany je maďarsko, polsko a česká republika. Zkorumpované promigrační, potratové politice už zvoní hrana. Evropská unie se musí učit od Maďarska a maďarské strany Fidezs, která odmítá přiznávání dalších práv homosexuálům a zastává tradiční principy rodiny. Orbán monitoruje prohnilý evropský kapitalismus a monituruje evropské nevěstince. Naplní práce maďarských europoslanců je monitorovat evropské nevěstince a svinger kluby. Europoslanec József Szájer z maďarské vládní strany Fidezs si vzorně plní svoje povinnosti a nechybí na žádné svinger párty. Od nich se musí evropská unie učit. Další je polsko se svojí protipotratovou politikou, která zemi rozdělila. Ruku v ruce s českou zemí, která evropě ukazuje, jak je to s čerpáním a rozdělováním dotací. Tyto tři země a jejich vlády jsou vzorem nejen pro evropu, ale pro celý svět. Politické rozpory rozbíjejí stará přátelství či rodiny, lidé se hádají a pak se přestávají stýkat, každá ze stran, vládní i opoziční, uznává jen vlastní postoje a argumenty... To se to potom vládne!!!! toto je třeba zavést v celé unii - rozeštvat lidi najít třídního nepřítele nebo jiného nepřítele a potom si postavit čapí hnízdo :-)
      oradapoisson
    • Re: Větší
      01.12.2020 10:07

      Když už kopíruješ takové kecy, zjisti Bože aspoň co znamená pojem neomarxismus, který teď každý ichtyl používá a pak si ho hoď do kontextu z madarskym znárodnováním a polsk ým soudnictvím. Jeste, ze aspon předseda ústavního soudu je v obraze a ted pekn ě popsal, jak se v madarsu a polsku vzdalují demokracii.
      Velkamedvědice
      •  
        01.12.2020 11:04

        JJ. Takvý vševědi jako ty sedí v EU a všechny poučují. Nech si tedy své názory i poučování, nikdo ti je nebere. Tebe nepřesvědčí nikdo a ničím. Tedy konec reakcím.
        Drahokoupil
        • Drahokoupil
          01.12.2020 13:48

          Nekomentival sem ty kecy, ale neomarxismus. Jw neuverutelné, jak se ten termin mezi hluoačky rozšiřuje. Víš co je principem marxismu???? Společné vkastnictví výrobních prostředků. A neomarxismus, oživování marxistických myšlenek. Klidně se ztrapňuj, ale nemáš právo nikomu zamezovat aby reagoval na tvé plivance. Jestě kopni do Kalouska, Havla, napiš něco o Havloidech, neziskivkách a sluníčkářích, ať to máš po kopě.
          Velkamedvědice
          • Revoluce OR SalamovaMetoda
            02.12.2020 11:02

            https://finmag.penize.cz/ekonomika/268225-fabiansky-socialismus-i-draci-setba
            Hayek
      • Vzďaľujú sa demokracii
        01.12.2020 10:32

        Stráaaaašne sa vzďaľujú demokracii!Orbán,ale aj polici postavili na piedestal tradičnú rodinu,kde je otec,matka,deti,Nechcú migrantov,chcú aby domaci mali viac detí,nechcú buzíkov,chcú aby to bolo tak ,ako v normalnej spoločnosti!hetero je prirodzené,buzero ,je úchylka.!Lenže to by nesmelo byť v Bruseli 30% teplošov!
        Čierne Krušovice 12°
        • ahoj máš vo všetkom pravdu
          02.12.2020 9:42

          je potreba zaistiť v európe poriadok, ktorý sorosova banda likviduje prostrednictvom buzikov, potratov, ponografie a slobody prejavu. Bolo by najlepšie aby všetkým buzikom odrezali ciciny a urobily z nich gulaž paprikaš pre zastancov tradičných hodnot napríklad slovenského štátu a hortyovského maďarska. Je treba zrušiť evropsku uniu, bandu buzikov a migrantov, lebo už žiadny nemci, francuzi neexistujú, su to všetko migranti a rasová tradičná čistota už neexistuje. Čím skor sa europska unia zruší a my buděme opät pod rusmi, budě nám dobre hej. Napij sa Čierne Krušovice 12°, lebo potom ti budě babiš nalivať šariš
          oradapoisson
        • Re: Vzďaľujú sa demokracii
          01.12.2020 13:52

          Tobě už sem svoje napsal neomarxisto. Tak hlavně že se nestydíš za kolaboraci z Hitlerem a fašistický stát.
          Velkamedvědice
        • Re: Vzďaľujú sa demokracii
          01.12.2020 13:31

          Teď ještě stačí abyste chtěl zakázat ženám potraty a budete jako ten zamindrákovanej trpaslík Jarosław Kaczyński. Večné dluhopisy jsou samozřejmě blbost. Ale "vyznávat" Orbána jen kvůli migraci, kterou se pořád ohání, je minimálně hloupé. Ošem někteří z postkom zemí svého "vůdce" prostě potřebují :)
          Skladník
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university