Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk:

Rozbřesk: "Americké Česko" ještě sčítá, trhy již tuší modrou vlnu...

06.01.2021 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Georgie – americký stát co do počtu obyvatel srovnatelný s ČR – je nyní v centru pozornosti globálních finančních médií. Probíhá zde druhé kolo voleb do amerického Senátu, které může dost zásadně proměnit prezidentování demokrata Joe Bidena, a to minimálně v následujících dvou letech.

Karty jsou totiž rozdány jasně: demokraté v listopadových volbách získali jak Bílý dům, tak dolní sněmovnu Kongresu. V horní komoře – Senátu byl po volbách poměr hlasů 50:48 ve prospěch republikánů s tím, že dvě křesla se doplní v druhém kole v Georgii. Pokud obě křesla získají demokraté, poměr hlasů se sice “pouze” vyrovná, avšak v takové případě má rozhodující (101) hlas viceprezident, a tím je demokratka Kamala Harrisová.

V 8 hodin ráno středoevropského času situace ve volebních místnostech vypadá tak, že po sečtení 97 % hlasů se v jednom duelu zdá být vítězství jednoho demokrata velmi pravděpodobné a ve druhém případě jde zatím o remízu. Nicméně zbývá sečíst hlasy spíše v pro-demokratických volebních okrscích, což dává demokratům větší šance druhé křeslo získat.

Co by tedy zmodrání Bílého domu a Senátu, resp. celého Kongresu znamenalo pro finanční globální trhy? Vzhledem k tomu, že hospodářská agenda demokratů kromě různých “zelených” prvků obsahuje i možnost radikálního navýšení federálního rozpočtového deficitu (nedávno zamítnutý plán mířil k deficitu 2,2 bilionu USD, aneb okolo 10 % HDP), tak ve střehu musí být především trh s americkými vládními dluhopisy. Pokud by totiž takto ambiciózní rozpočtovou agendu nová ministryně financí a bývalá holubičí šéfka Fedu Janet Yellenová začala uskutečňovat, tak trh nebude nadšen a ceny dluhopisů především na delším konci křivky půjdou dolů, respektive reverzně výnosy vzhůru. Navíc pokud by trhy viděly, že Fed bude tuto extrémně expanzivní politiku akomodovat masivními nákupy a dlouhodobě nulovými oficiálními úrokovými sazbami, tak přesvědčení, že centrální banka opravdu vytlačí inflaci dlouhodobě nad 2 %, bude narůstat. Obětí “modré vlny” by se tak zároveň mohl minimálně dočasně stát i americký dolar.

Na tomto místě již není čas rozebírat implikace “modré vlny” pro komodity (v čele s ropou či například zlatem) a akciové trhy, které by mohly být rovněž významné (viz plán na zvýšení daní či úvahy o rozdělení technologických gigantů alá Facebook). Nicméně z výše uvedeného vyplývá, že v Georgii jde dnes o hodně – hodně peněz... 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna se opět pokouší pod vlivem lepšího sentimentu na globálních akciových trzích o lehké zisky. Pokud se potvrdí sázky trhů na demokratické vítězství v Senátu, může dnes koruna ještě zabodovat. Hranice 26,00 EUR/CZK na ní však zatím bude asi příliš velké sousto.

Zahraniční forex
Výsledky voleb do Senátu v klíčovém americkém státě Georgia, které mají rozhodnout, zda demokraté (levice) ukořistí po volbách celý Kongres, nejsou stále známy. Ačkoliv je sečteno 98 % hlasů stále není rozhodnuto, neboť v případě jednoho duelu je rozdíl v počtu sečtených hlasů jen několik stovek. Každopádně eurodolar se chová spíše, jako by obě křesla měla připadnout demokratům – jinak řečeno by politicky měla po volbách proběhnou tzv. “modrá vlna”. V takovém případě by americkému federálnímu rozpočtu hrozil opravdu masivní deficit (demokratický fiskální plán míří k deficitu 2,2 bilionu USD, aneb okolo 10 % HDP), což sice bude delší výnosy dluhopisů tlačit vzhůru, avšak dolaru to pomáhat nemusí. Jde o hlavní rezervní a transakční měnu světa a její kredibilita by mohla s ohromným deficitem (který by navíc Fed akomodoval nákupy dluhopisů a nulovými sazbami) utrpět.

Ropa a zlato
Pozornost byla včera upřena rovněž na ropu, jejíž cena se zvýšila o 5 % na úroveň 50 USD za barel, kde se naposledy pohybovala v únoru. Impulzem bylo oznámení, že Saudská Arábie dobrovolně omezí v únoru a březnu svojí produkci.

Akcie
Americké akciové trhy zakončily včerejší seanci v kladných hodnotách, kdy tak zkorigovaly ztráty z prvního obchodního dne nového roku. Index S&P 500 zpevnil o 0,7 % na hladinu 3726 bodů. V čele včerejšího růstu byly ropné společnosti Apache o 9,6 %, Marathon Oil o 9,1 % a například Halliburton nebo EOG Resources o 8,4 %, resp. 8,1 %. Akcie Alibaby přidaly 5,5 %. Podobně se vedlo Micronu, jehož akcie posílily o 4,3 % díky vylepšenému doporučení analytiků Citi. Nejlepší výsledek z indexu Dow Jones zaznamenal Boeing, který zpevnil o 4,4 %. Index Dow Jones přidal 0,55 %, S&P 500 0,71 % a Nasdaq 0,95 %. 


Čtěte více:

Investiční výhled: Penězi nadopovaný cyklus. Rozcestník pro 2021
06.01.2021 8:04
Doufáme, že rok 2021 si překvapení podobného typu jako to letošní koro...
První vítězství v Georgii jde za demokraty, mají na dosah i druhé
06.01.2021 8:19
Demokratická strana měla dnes na dosah kontrolu nad americkým Senátem ...
Georgie sčítá hlasy. Evropské akcie větří výhru demokratů, americké futures klesají
06.01.2021 8:49
Americké desetileté dluhopisové výnosy se poprvé od března vyhouply na...
OPEC+ se dohodl na úpravě těžby ropy do března: Saúdové méně, Rusko či Kazachstán mohou navýšit
06.01.2021 8:50
Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích deseti...

Váš názor
  • katastrofisté B+D
    06.01.2021 10:30

    ..opět kluci nezklamali - opět hloupé strašení katastrofou pro finanční trhy ..směšné ! jste směšní už i ale trapní ..:-))
    kominík
    • Re: katastrofisté B+D
      06.01.2021 10:48

      Já tam nic o katastrofě nečtu teda. Čtu tam slovo VÝZNAMNÝ VLIV a to je pravda. Jestli to dopadne demokraticky, tak se s tím trhy velmi rychle srovnají, protože vědět jak to dopadlo je lepší, než nevědět jak to dopadne. Některým aktivům to pomůže, u jiných se potenciál dalšího růstu zmenší, u některých vzroste volatilita...ale stále tu katastrofu nikde nevidím?
      P0LDINKA
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data