Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Přichází korporátní digitální transformace

Víkendář: Přichází korporátní digitální transformace

23.01.2021 9:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Zdraví a zdravotní bezpečnost se stává klíčovým faktorem při našem rozhodování v soukromém i pracovním životě. A stále více se staráme o životní prostředí. Pro Bloomberg Markets to uvedl Gianfranco Casati z vedení poradenské společnosti Accentureo s tím, že „všichni jsou přesvědčeni, že přicházející oživení bude oživení zelené“. Vedle těchto dvou témat pak Casati jmenoval ještě tři další, a to na základě rozsáhlého průzkumu v řadě zemí, které dohromady tvoří asi 50 % světové populace.


 

Podle průzkumu jsme také přesvědčeni, že technologie budou v centru našeho života a změn, kterými budeme procházet. A tyto technologie budou také stále dostupnější. Casati rovněž hovořil o tom, že dojde ke změnám v krajině a prostředí, ve kterém žijeme, a v neposlední řadě nastane posun k „zodpovědnému občanovi“. Tedy k tomu, že lidé se budou stále více zajímat o chod místních komunit, místní společnosti, firem a podobně.

Ještě nedávno jsme o nových technologiích a jejich dopadu na pracovní místa přemýšleli převážně negativně, a to ze strachu, že budou pracovní místa ničit a dojde k nahrazování lidské práce stroji. Casati ale poukázal na to, že poslední rok přinesl opak a technologie pracovní místa zachraňují. Například tím, že umožňují práci z domova a zvyšují tak v době pandemie bezpečnost.

Casati míní, že tento trend bude pokračovat ve všech odvětvích. Dodal, že rozhovory s řediteli společností ukazují, že „všichni mají ve svých plánech digitální transformaci“. Pokračovat bude podle odborníka i přechod na 5G a Wi-Fi se v určitém smyslu stane zastaralou technologií, protože 5G sítě ji nahradí, a to s nižšími náklady.

V letošním roce a dalších letech bude patrná technologická vlna – intenzivní implementace nových technologií v korporátním sektoru. Casati například uvedl, že nyní používá cloudové služby přibližně 20 % firem, ale během několika let se tento poměr zvedne na více než 80 %. Tato technologie totiž nabízí přístup k „masivní počítačové kapacitě a obrovským kapacitám ke skladování a zpracování dat“.


   

Cloudové služby, umělá inteligence a podobné technologie tedy v následujících letech umožní firmám změnit své podnikatelské modely. Casati k tomu dodal, že například společnosti z odvětví spotřebního zboží budou muset vybudovat vazby se spotřebiteli, „kterých si předtím ani nebyli vědomi“. To bude vyžadovat jak změnu strategie, tak vnitřních procesů. A v neposlední řadě budou změny ve firmách, včetně trendu práce z domova, vyžadovat jiný přístup k práci s lidským talentem a inovativností.


O nových technologiích hovořil na Bloomberg Markets i N. Ganapathy Subramaniam, provozní ředitel společnosti Tata Consultancy Services. Ta podle jeho slov během pandemie klade na první místo bezpečnost zaměstnanců a svým klientům pomáhá zvýšit jejich odolnost. V TCS pracuje nyní z domova asi 96 % a Subramaniam hovoří o vysoké produktivitě této práce. Ta souvisí s tím, že firma nepodceňuje schopnosti a dovednosti svých lidí, také je dokáže motivovat, stará se o jejich problémy a pomáhá jim s jejich řešením.

Pandemie podle ředitele ukázala na význam internetu a cloudových služeb. I on vnímá velký posun tímto směrem. „Velkou věcí“ pak je i automatizace a s ní spojené technologie, jako je strojové učení. Na závěr rozhovoru Subramaniam hovořil o tom, že události, jakými jsou brexit či americké volby, zvyšují nejistotu, což se projevuje na rozhodování firem, včetně oddalování větších investic a výdajů. Nová americká vláda by tak sebou měla přinést i pokles nejistoty a ředitel očekává, že klienti jeho firmy „budou happy a začnou opět utrácet“. Bidenova vláda bude mít také „čerstvou perspektivu“ ohledně některých problémů a Subramaniam se domnívá, že pro firemní sektor bude pozitivní.

Tato Consultancy je obchodovanou společností, následující graf ukazuje vývoj ceny jejích akcií za poslední rok:
graf 1

Zdroj: Bloomberg Markets, Youtube


Čtěte více:

Komentář analytika: Nike překonává odhady díky digitálním prodejům
23.09.2020 12:57
Prodejce sportovního oblečení se po mírném zaváhání v předešlém kvartá...
Pomsta prekariátu
22.11.2020 15:23
Před pandemií covidu-19 se mělo za to, že úloha pracujících s nízkou k...
Jak by firmy měly zužitkovat digitalizaci
17.01.2021 14:39
Není tajemstvím, že chod firem, systémů a celých modelů podnikání se v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení