Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Asijští výrobci čipů rychle navyšují produkci. Nedostatek prý ale ještě potrvá

Asijští výrobci čipů rychle navyšují produkci. Nedostatek prý ale ještě potrvá

09.02.2021 5:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Výrobci čipů v Asii usilovně pracují zvyšují svoje výrobní kapacity ve snaze odstranit globální nedostatek čipů. I podle těchto firem ale může trvat i mnoho měsíců, než se zadrhávající se nabídku podaří vyhladit. Poptávka po čipech je totiž v době neutuchající pandemie neustále velice silná.

Křemíkové čipy jsou hnacím motorem technologického světa. Jejich spotřeba během koronavirové pandemie prudce narostla, protože lidé si houfně objednávali nové počítače, herní konzole nebo televize. Obzvláště silně byl však zasažen automobilový průmysl, kde se čipy používají snad skoro ve všem – od posilovačů řízení přes infotainment systémy po parkovací čidla.

Montážní linky musely kvůli nedostatku čipů zastavit automobilky jako General Motors, Stellantis nebo Honda Motores. S nedostatkem čipů se potýká i mladoboleslavská Škoda Auto z koncernu Volkswagen, která kvůli přetrvávajícímu nedostatku některých dílů na konci ledna zastavila výrobu v několika provozech a směnách. Situaci ještě zhoršily sankce bývalé americké administrativy proti některým čínským firmám.

Pod mimořádným tlakem jsou po letech nedostatečných investic především závody na osmipalcové čipy v asijském vlastnictví. Tyto provozy, které obvykle vyrábějí starší a méně sofistikované čipy, slouží většinou na výrobu polovodičů do aut.

Jenomže třeba čínská poptávka po autech se z koronavirové krize rychle otřepala. A o zájmu o mobily a notebooky v Evropě, USA a dalších oblastech bojujícících s protivirovými restrikcemi už byla řeč.

“Jsme nyní pod velkým tlakem,” uvedl Zhao Haijun, jeden z generálních ředitelů největšího čínského výrobce čipů Semiconductor Manufacturing International. Jeho firma minulý týden oznámily plány na zvýšení kapacity ve své výrobě 8palcových čipů. Frima ale také upozornila, že kapacity se nebudou zvedat tak rychle. Je totiž potřeba více času na pořízení strojů, kde se dodavatelský řetězec potýká s narušeními, která způsobily sankce uvalené administrativou někdejšího amerického prezidenta Trumpa.

TSMC, což je největší světový smluvní dodavatel čipů, “expeduje” svoje výrobky pro využití v autech skrze výrobu substrátových disků (waferů), což jsou základní disky z polovodičů. Kapitálové výdaje na tuto výrobu chce a na vývoj pokročilejších čipů chce letos zvednou na 25 až 28 miliard dolarů. To by bylo o 60 % víc, než kolik utratila loni.

Další tchajwanský výrobce United Microelectronics Corp plánuje letos za nové vybavení utratit 1,5 miliardy USD, o polovinu víc než loni. A jihokorejský SKHynix, který je druhým největším výrobce paměťových čipů na světě, urychluje svoje plány přemístit svoj závody na výrobu 8palcových čipů do Číny. Melo by mu to pomoci snížit náklady. Relokaci, kterou původně plánovala na dva roky, chce firma nyní uskutečnit co nejdříve.

Využít rostoucí poptávky po automobilových čipech chce také japonský výrobce čipů Renesas Electronics, který jedná o koupi anglo-nizozemského vývojáře čipů Dialog Semiconductor za zhruba 6 miliard dolarů v hotovosti.

Nedostatečná nabídka a rostoucí poptávka se také promítají do cen. UMC očekává v tomto roce nárůst cen čipů o 4 – 6 % kvůli překážkám na nabídkové straně, které by mohly trvat I několik dalších kvartálů. Renesas jednání o 15% zvýšení u automobilových čipů a o 10 až 20% zvýšení I jiných polovodičů.

Podle některých názorů ale vysoká poptávka nemůže trvat na věky. “Dříve či později dojde k přehřátí, nastane nějaký pokles nebo útlum,” domnívá se Fang Leuh, předseda Vanguard International Semiconductor, jehož největším jednotlivým akcionářem je TSMC.

Zdroje: Reuters, CNBC, ČTK

 
 

Čtěte více:

Bloomberg: Výrobu aut po celém světě komplikuje nedostatek čipů
13.01.2021 10:16
Více než rok od svého vypuknutí si nemoc covid-19 stále hledá způsoby,...
Ján Hladký: Nvidia na CES představila novinku řady 30. AMD nastavoval zrcadlo Intelu
13.01.2021 11:00
Výrobce grafických karet Nvidia (Investiční tipy) představil na veletr...
Výrobce čipů TSMC má za sebou nejlepší kvartál v historii
14.01.2021 13:43
"Tento tchajwanský výrobce čipů dnes představil výborné výsledky za po...
AMD profituje ze zájmu o procesory EPYC
27.01.2021 12:53
Výrobce grafických karet Radeon a procesorů Ryzen má za sebou excelent...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data