Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ÚS zrušil omezení zakazující maloobchodní prodej a služby

ÚS zrušil omezení zakazující maloobchodní prodej a služby

22.02.2021 9:52
Autor: ČTK

Ústavní soud (ÚS) vyhověl návrhu 63 senátorů a zrušil část usnesení vlády týkající se omezení pro maloobchod a služby zavedených kvůli šíření koronaviru. Nebyla dostatečně odůvodněna. Soudu například vadil výběr prodejen, které zůstaly otevřeny a které musely být zavřené. Rozhodnutí ÚS dnes zveřejnil na svém webu.

Návrh senátorů uvedl, že tento zákaz nepřiměřeně a iracionálně zasahuje do základního práva svobodně podnikat podle čl. 26 Listiny základních práv a svobod. Zejména namítal nerovný přístup k podnikatelům podle prodávaného druhu zboží. Vláda v napadených usneseních ani při jejich přijímání nevysvětlila, proč přikročila k zákazu u některých provozoven a proč jiné mají ze zákazu výjimku.

Ústavní soud návrh na zrušení opatření obdržel loni v listopadu. Týkal se konkrétních usnesení, která už sice nejsou v platnosti, ale nahradila je nová s obdobným obsahem. Senátoři doplnili svůj listopadový návrh na zrušení zákazu maloobchodu. Proto mohl soud zrušit aktuální opatření o uzavření obchodů a provozoven služeb, jež zavedlo vládní usnesení z 28. ledna.

Ústavní soud zdůraznil, že nezpochybňuje existenci legitimního cíle, který napadené opatření sleduje, kdy cílem je podle vyjádření vlády zabránění či alespoň zmírnění šíření onemocnění covid-19. Vláda podle ÚS ale v napadených usneseních ani při jejich přijímání nevysvětlila, proč přikročila k zákazu u některých provozoven a proč jiné mají ze zákazu výjimku.


Čtěte více:

Seznam požaduje po Googlu náhradu škodu 9,07 miliardy za zneužití dominance
10.12.2020 8:40
Česká internetová jednička Seznam.cz v předžalobní výzvě firmu Google ...
Soud EU: Software VW, který manipuloval s emisemi, byl nelegální
17.12.2020 10:52
Software, který německá automobilka Volkswagen instalovala do svých vo...
Ústavní soud zrušil část volebního zákona. Jaké změny zasáhnou již podzimní volby?
03.02.2021 9:36
Ústavní soud (ÚS) kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kand...
Ústavní soud se podle Babiše snaží ovlivnit výsledky voleb
03.02.2021 15:56
Ústavní soud se snaží podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ovlivnit pol...

Váš názor
  • Porušování Ústavy je někdy nezbytné,
    26.02.2021 8:12

    domnívají se i demokratické strany ve Sněmovně, když hlasováním 18.2. odmítly zrušit nový nouzový stav, který na žádost hejtmanů vláda vyhlásila 14.2.
    Špaček
  • Prouza
    22.02.2021 12:32

    to je ten zmetek co 5 let darmožroutil z našich daní připravováním prechodu na EURo ? tak kde to Euro je ?
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Není vše černobílé
    22.02.2021 12:32

    Je třeba si uvědomit jednu věc. Vím, že si ji zde z Vás přispěvatelů bude chtít uvědomit jen málokdo. A to, že ústavní soudci, stejně jako senátoři či už opozice nemusí řešit nastalou situaci. Jen se vyjadřují k formální stránce řešení situace. I tady by bylo možné konstatovat ono okřídlené "dva právníci tři názory", takže i tento nález (rozhodnutí řešení dané situace) může být s pohledu jednoho výkladu (politický boj) správný, z jiného teleologického výkladu (zohledňující situaci ve zdravotnictví s přihlédnutím k tomu, co se může stát pokud tento zkolabuje) nesprávný. Je třeba si třeba přiznat, že Ústavní soud se již dávno pasoval do role třetí komory parlamentu. Viz veletoč (zejména jeho předsedy) v rozhodování o volebním zákonu, který v době jeho schválení vehementně obhajoval před jeho odpůrci. Dále je třeba si uvědomit, že v okolních zemích byly činěna podobná opatření. Tendence současných politiků, soudců a úředníků je získat moc, nikoliv s ní spojenou odpovědnost. Média hned vykřikují, jak to bude pro stát drahé. Pokud by ovšem byl tento krok vlády byl anulován, musela by jako v jiném právním vztahu být vrácena i všechna plnění přijatá obchodníky z tohoto neplatného právního vztahu, tedy veškeré kompenzace odvody ap. Málo kdo se do takového sporu se státem pustí.
    big brother
    • Re: Není vše černobílé
      22.02.2021 13:36

      1. pustí se do toho ti, pro které to bude vycházet výrazně lépe (tj.asi ne ty malé obchůdky, ledaže by Prouza nebo Dlouhý verbovali pro hromadnou žalobu); technicky naprosto jednoduše podobně jako s novými covid programy - vzájemný zápočet nároku minus co už inkasoval, za specifikované období byť 2 týdnů. Pochopitelně nebude uplatňovat ten komu to vyjde hůř 2. média vykřikují - to ano. A politici jim dávají dostatek munice svými velmi četnými tiskovkami a vypouštěnými balonky (Prymula trvale medializoval nepopulární kroky "v předvečer" jejich vyhlášení a místo něj nějakého oslíka politici potřebují rychle najít) 3. není třeba pochybovat, že vše co je vládou vyhlašováno, je opíráno o právní rozbor a poslední klička přes hejtmany potvrzuje Vaše okřídlené 2=3 4. veletoč ÚS - může se to tak jevit, ale z tohoto slovního obratu čiší zášť víc než právě realita, že není vše černobílé. Média toto téma neopakují jako mnoho jiných narativů z úst politiků. V 2017 přistálo na ÚS, bylo na programu jednání sněmovny, avšak nebylo řešeno. Dlouhodobé nekonání politiků v této věci, podobně ve věci pandemického zákona, aby nakonec byl schválen za 2 dny... Pokud jsou politici stále mimo zodpovědnost, tak aspoň to jejich nekonání vedoucí v důsledku ke škodám by mohl někdo pojmenovat jako jednání v rozporu s péčí řádného hospodáře
      Mudr.c
    • Re: Není vše černobílé
      22.02.2021 12:56

      stejně, kdo podepsal kompenzační bonus, musel podepsat, že se zříká náhrad.
      Velkamedvědice
  • Co na tohle říct
    22.02.2021 12:24

    Neskutečný že ta neschopná sebranka nedokázala ani při řízení u ÚS předložit důvody a obhájit ta nařízení, respektive se o to ani nepokusila. To už je zoufalost.
    WhiteStone
  • gratulace
    22.02.2021 10:45

    Aplaus a gratulace pro senát a ÚS i když s ročním opožděním ale konečně. Alespoň někdo má ještě odvahu postavit se aktuální lockdown stupiditě, již jsem ztrácel naději.
    snb rulezz
    • Re: gratulace
      22.02.2021 10:51

      Zpoždění..On to někdo musí podta tu stížnost, aby se jí mohl zabývat.
      Velkamedvědice
  • ÚS
    22.02.2021 10:26

    Nechápu čemu Ústavní soud nerozumí. Prostě květiny potřebuje ke svému životu každý. Navíc v květinářstvích se koronavirus nešíří, jelikož je umrtven pylem z květin. Zato třeba zimní boty nepotřebuje nikdo. Každej má přece z loňska. Navíc koronavire mají rádi bote, tak se tam shlukují a ze zálohy napadají kupující. Jestli někdo myslí, že to je tím, že agent Bureš má síť květinářství, tak to je sprostá kampaň, za kterou stojí Kalousek. Stejně tak stát nepotřebuje neinvazivní PCR testy téměř zdarma, jelikož drahé invazivní PCR a antigení testy dodávají spolehlivě Burešovi a Kellnerovi laboratoře. Tak proč na dobře zaběhnutém systému, který z našeho státu dělá "Best in covid" , něco měnit..?
    qwer
    • Re: ÚS
      22.02.2021 11:20

      Ústavní soudci chtějí jen řádné odůvodnění. Např., že nebyly zakázány svatby a pohřby a proto jsou nutná otevřená květinářství. Myslím, že provozovatelé květinářství by měli rádi zavřeno s náhradou třeba 50% zisku.
      Špaček
    • Re: ÚS - qwer
      22.02.2021 11:17

      A jaképak to laboratoře dodávají Burešovi a Kellnerovi spolehlivě ty drahé invazívní PCR antigenní testy? Když tak všechno víš...
      Kalka.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data