Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ústavní soud se podle Babiše snaží ovlivnit výsledky voleb

Ústavní soud se podle Babiše snaží ovlivnit výsledky voleb

03.02.2021 15:56
Autor: ČTK

Ústavní soud se snaží podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ovlivnit politickou situaci v zemi a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém. Měnit pravidla v průběhu hry je nestandardní. Předseda soudu Pavel Rychetský není podle Babiše nestranným ústavním soudcem, snaží se ovlivňovat výsledky voleb a premiéra napadá v médiích. "Jsem si vědom, že (rozhodnutí soudu) musím respektovat a není proti tomu žádné obrany," uvedl Babiš. Jde podle něj o cestu, jak ho dostat z politiky. Prezident Miloš Zeman se v reakci na rozhodnutí ÚS omezil na obsah dopisu, který soudu zaslal. Varoval v něm před ústavní krizí v případě úprav volebního zákona.

Babiš nepovažuje za reálné, že Sněmovna by se shodla rychle na novém znění zákona. "Načasování je jasný důkaz, že jde o účelové politické rozhodnutí. Ústavní soud způsobí to, že další vlády budou neakceschopné, Sněmovna nefunkční, bude téměř nemožné udělat vládní většinu," uvedl Babiš. Dodal, že se mění pravidla, která platila dvacet let. "Jde o další způsob, jak odstranit Babiše z politiky," doplnil.

Vyzval Rychetského, aby se vyjádřil k tomu, zda bude za opoziční hnutí STAN kandidovat za dva roky na funkci prezidenta.

Soud zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů. Nález nemá časový odklad, dopadne už na letošní podzimní sněmovní volby.

Zeman se v reakci na rozhodnutí ÚS omezil na obsah svého dopisu

Prezident Miloš Zeman se v reakci na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) o zrušení části volebního zákona omezil na obsah dopisu, který soudu dříve zaslal. Na twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Hlava státu v dopisu varovala před rizikem neřešitelné ústavní krize v případě úprav předpisu, kritizovala také to, že soud o záležitosti za tři roky nerozhodl. Rozhodnutí soudu kritizuje bývalý prezident Václav Klaus a Institut Václava Klause (IVK).

Ústavní soud zrušil část zákona o parlamentních volbách kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů. Dosud potřebovaly dvojkoalice deset procent, trojkoalice 15 a koalice čtyř a více stran 20 procent. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů.

Zeman dopis napsal jako amicus curiae, takzvaný přítel soudu, tedy někdo, kdo není účastníkem sporu, ale soudu nabídne svůj názor. Zdůvodnil to tím, že je jako hlava státu zodpovědný za ústavní stabilitu České republiky. Ústavní soud uvedl, že dopis nemůže považovat za relevantní procesní návrh, protože prezident není účastníkem řízení.

Zeman upozornil, že už na konci prosince rozhodl o vyhlášení termínu voleb. Zásah do probíhajícího volebního procesu proto považoval za ústavně nezodpovědný, protože už začala volební kampaň a organizace voleb.

Zároveň podotkl, že zrušení části volebního zákona může znamenat destabilizaci ústavního systému ČR. Politici nyní musejí v krátké době nalézt shodu nad novým zněním zákona, a to ve Sněmovně i v Senátu. Prezident varoval před tím, že pokud by se například poslanci a senátoři neshodli na uspořádání volebních krajů, nemohly by se včas konat volby do Sněmovny. Noví poslanci by tak nemohli nahradit ty dosavadní. Senát by v takové situaci bez Sněmovny novelu volebního zákona přijmout nemohl. Zároveň by podle Zemana nebyla vláda povinna podat demisi, protože by se neuskutečnila ustavující schůze nové Sněmovny.

Zeman v dopise také poznamenal, že má-li nastat spravedlnost, musí přicházet co nejrychleji. V té souvislosti poukázal na to, že Ústavní soud o návrhu senátorů nerozhodl více než tři roky.

Ústavní soud za "nečinnost" kritizoval i Klaus a IVK. V prohlášení, které poskytl ČTK Petr Macinka z IVK, uvedli, že ÚS rozhodl zcela nečekaně a bez vážné veřejné diskuse, jeho rozhodnutí označili za nezodpovědný politický aktivismus. ÚS se podle institutu proměnil v destabilizátora a znefunkčnil volební systém.

Klaus s IVK poukázali na to, že podle dosavadního volebního systému se konaly parlamentní volby již pětkrát. Rozhodnutí ÚS má podle nich účelový charakter, které zásadně ovlivňuje přípravu voleb. "Ústavním soudem vynucená změna v každém případě přinese slabší vlády, chaotičtější koalice a roztříštěnější politickou scénu," uvedl IVK. Institut také poukázal na to, že předseda ÚS Pavel Rychetský byl v době příjímání volebního zákona místopředsedou vlády, ministrem spravedlnosti a předsedou vládní legislativní rady, považují ho proto za spoluautora zrušených částí zákona.


Čtěte více:

Ústavní soud zrušil část volebního zákona. Jaké změny zasáhnou již podzimní volby?
03.02.2021 9:36
Ústavní soud (ÚS) kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kand...
Petr Dufek: Epidemie dál zvyšuje počty nezaměstnaných
03.02.2021 10:07
Podle dnes zveřejněných výsledků se míra nezaměstnanosti v posledním ...
Ceny v eurozóně po pěti měsících deflace výrazně vzrostly
03.02.2021 12:15
Spotřebitelské ceny v eurozóně v lednu po pěti měsících stabilního pok...
Americká ministryně financí Yellenová svolala regulátory kvůli kauze GameStop
03.02.2021 13:43
Americká ministryně financí Janet Yellenová svolává setkání finančních...
Čínská Ant se změní na holding, bude podléhat regulaci jako banky
03.02.2021 13:37
Čínská finančně technologická skupina Ant Group a čínští regulátoři se...
Další výborný kvartál pro Amazon, ale od 3Q21 už bez Jeffa Bezose (komentář analytika)
03.02.2021 14:11
Amazon se v posledním kvartálu zahanbit nenechal a bez problémů předbě...
Deloitte: Finanční šéfové jsou nyní optimističtější než na začátku pandemie
03.02.2021 14:58
Finanční ředitelé v Česku mají po roce pandemické krize opatrně optimi...

Váš názor
  •  
    04.02.2021 14:03

    Je zvláštní, že pisálci, kteří příznivce Babiše nazývají lůzou současně neváhají urážet jak premiera tak prezidenta. Ale ty urážky jsou právě projevem lůzy, primitivních nevzdělanců, kteří se nedovedou vyjádřit jinak než sprostotou.
    juniper
    •  
      04.02.2021 14:07

      Chápu, že tě vadí, když se věci nazývají pravým jménem. Ostatně vždy si kopal jen za křiváky. Tvou toáílní dezorientaci dokládá úsměvné tvrzení, že US vytvořila nějaký zákon. Hlavně , že trapně poučuješ kolegy o pravopise. Holt už nebude mít Bureš dvakrát více hlasů, než si zaslouží. Piráty to poškodí taky. Padni komu padni.
      Velkamedvědice
  •  
    04.02.2021 13:55

    Dokud byla ČSSD "velkou stranou", Ústavnímu soudu neústavnost volebního zákona nevadila. Toto začalo najednou ÚS vadit až když se velkou stranou, která z onoho nastavení těžila, stalo ANO. Tenhle patern chování ÚS tady jednoduše existuje a velmi jej posiluje ne 3 letá ale více než 20 ti letá nečinnost ÚS, resp. rozhodování v tom smyslu, že volební zákon je v pořádku. To je prostě do očí bijící. Předmětné podezření tak není úplně mimo realitu.
    Richard Fuld
    • Realita
      04.02.2021 14:04

      ČSSD byla k návrhu KDU, na rozdíl od ANO, která ho na podzim zablokovala, neutrální. Obvinění, že US jedná na objednávku docela bezvýznamné ČSSD je naprosto nepodložené. Zrušení nespravedlnosti, kdy hlavní Kobliha brala dvakrát tolik než nejmenší strana, pomůže třeba i komunistům. Taky je obviníš? Zajímavé, že piráti, kteří ztratí, nekvičí. Je fakt, že nebýt Bureše, prošel dávno parlamentní návrh, na který US čekala. Teď už musela jednat, aby zmenšila manipulační prostor spolupracovníků Zemana a Bureše. Ani Benešová se neštítítila plivnout vyjádřením, kdo komu za co a narážela na vymyšlenou kandidaturu Rychetského. je jasné, že každá opice je chytřejší než drtivá většina US.9/4. Hezký den.
      Velkamedvědice
      • Re: Realita
        04.02.2021 20:55

        Je zbytečné se podivovat nad tím, že Ústavnímu soudu dvacet let protiústavní volební zákon nevadil, téměř čtyři roky se nezabýval žalobou části senátorů a najednou se rozhodl pár měsíců před volbami hrubě zasáhnout do volebního systému. Jde jen o další ukázku toho, jak chutná moc… Jen prosím každého, kdo dnes rozhodnutí Ústavního soudu z jakéhokoliv důvodu tleská, aby si v příštích letech nestěžoval na roztříštěnou sněmovnu plnou zákonodárců ze slepených pidistraniček a z toho plynoucí rozbředlou politickou scénu, ještě neschopnější, než je ta dnešní. - Miroslav Macek
        Drahokoupil
        •  
          04.02.2021 21:00

          Dokresluje to článek z r. 2018 - https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Doktor-Macek-Matka-Pavla-Rychetskeho-pracovala-pro-Gottwalda-A-jeho-otec-533171
          Drahokoupil
    • bože jak já děkuji
      04.02.2021 14:00

      tomu ústavnímu soudu :-)!!! je to super!!!! rána dědkovi z hradu do ovaru!!!! rána agentovi !!!! je to boží!!! dokud dával rány zlodědek s čerpačem, tak to bylo pro kobllihy v pořádku a najednou kvičí :-). Dědkovi budou muset častěji měnit pleny a čerpačovi vzteky praskne žlučník......
      oradapoisson
      • Re: bože jak já děkuji
        04.02.2021 15:03

        Kvičení koblih mi krásně zpříjemňuje den.
        ..
  • přišla kobliha
    04.02.2021 13:53

    přišla kobliha a kňučela.... přišla druhá a blbě čučela.... jedna k druhé tupě bečela: ,, tak jim to tam napiš, že zas vyhraje babiš..... vždyť ho budem volit.... za prachy tu budem trolit..... s ústavním soudem ale hůře?!.... pomůže nám vodňanské kuře!!! jagr ho zas upeče a babiš jim zas do vlády uteče ....:-)
    oradapoisson
  •  
    04.02.2021 9:23

    Podle toho, kdo novému zákonu tleská lze dovodit v čí prospěch a na čí objednávku byl zákon urychleně "vytvořen".
    juniper
    • ha ha
      04.02.2021 13:25

      Podle toho kdo kvičí, je vidět, komu vadí, že Bureš nedostane dvakrát tolik křesel jako nejmenší strana za stejný počet hlasů. A nikdo nevytvořil žádný zákon. Seš úplně mimo. Pouze byla zrušena nesparavedlivá část, kterou chtěl Zeman s Klausem vymyzat z politické mapy konkurenci. Proč teď?? Do poslední chvíle se čekalo na návrh politiků. ten Bureš na podzim na rozdíl od Hamáčka zablokoval. Jde o to, aby nedošlo k stejně absurdní situaci jako loni, že Bureš získal nepoměrně více křesel než hlasů, což blokovalo opozici, ale bylo to stejně málo, aby získal důvěru sněmovny. Tak ho vlastizrádce zeman n, nechal vládnout klidně neomezeně bez důvěry. Ostatně překrucovat ústavu nejmenováním je častá kratochvíle nemocného sebestředného opilce. Že nikdo z koblih neřeší, že tento postup ubere křesla i pirátům. Ti přesto nenapadají trapně ústavní soud jako Bureš a Benešová sprotou pomluvou, že Rychetský tak jedná ve snaze být prezidentem. Dále tupé koblihy nechápu, že nerozhodl rychteský, ale drtivá většina US.
      Velkamedvědice
    • Poměry v parlamentu
      04.02.2021 9:47

      Jistě si každý dovede představit poměry v parlamentu. Jednotlivé strany nejsou schopny se domluvit na ničem. Co navrhne koalice, byť by to bylo sebelepší, to opozice je proti a samozřejmě opačně. Takže příklad: Koalice navrhne řešení formou jednoho volebního obvodu.Nebude potřeba žádné dopočítávání. Opozice navrhne ponechat 14 volebních obvodů a navrhne jeden z mnoha možný způsobů dopočítávání. Obě varianty jsou možné a ústavně konformní. Žádná strana už z principu neustoupí a budou se hádat o prkotiny až do vypršení mandátu sněmovny. Co pak?
      Drahokoupil
      • Re: Poměry v parlamentu
        04.02.2021 16:27

        zato teď jsou poměry v parlamentu, který ovládá trestně stíhaný komunistický agent STB s podporou komunistů velmi dobré :-)
        oradapoisson
      • Re: Poměry v parlamentu
        04.02.2021 13:21

        NSS už se vyjádřil, že si s takovou situací poradí. Tohle vyjádření je podle mě v naprostém pořádku. Pokud to Babiš nebude chtít nechat na nevyzpytatelných soudcích bude muset ustoupit.
        ..
        •  
          04.02.2021 14:09

          No právě. ÚS ze zákona odstranil ústavně konformního D´Hondta a ponechal rozdělení na kraje, které způsobovalo protiústavnost volebního systému, jako celku. Tím nahrál menším stranám ve vyjednávání o nové podobě zákona, protože, pokud menší strany budou blokovat přijetí zákona, bude platit pro ně nevýhodnější nastavení, které přinese výklad NSS. Kdyby ÚS zrušil volební krajské obvody a ponechal D´Hondta, pak by odstranil příčinu protiústavnosti a nezasáhl by tolik do nastavení stávajících pravidel politické soutěže a malé strany by si musely změnu v jejich prospěch ve sněmovnách prosadit. ÚS tak volební pravidla zásadně změnil, pro případ, že nedojde k dohodě na pravidlech nových. Princip zdrženlivosti ale ÚS velel změnit systém co nejméně a jen v nutném rozsahu, tedy měl pouze zrušit krajské volební obvody. Tím, že namísto volebních obvodů zrušil D´Hondta, tak potenciálně (v případě, že nedojde k dohodě na nových pravidlech) zasáhl so politické soutěže zcela zásadně, když ta pravidla v takovém případě změnil zcela zásadně a nikoliv jen tak jako bylo nutné k odstranění protiústavnosti volebního zákona. Zrušením aditivního klauzule pro koalice, kterou dříve ÚS aproboval jako ústavně konformní, se pak už propíchl totálně v tom, komu nadržuje. Takže pokud NSS uvádí, že dohoda parlamentů vlastně ani není moc potřeba, tak to jen dokresluje celkový obrázek, jak ÚS a NSS (tedy soudci) hodlají převzít moc v této zemi v těch úplně nejzásadnějších otázkách (pokud se strany nedohodnou na nových volebních pravidlech).
          Richard Fuld
          •  
            04.02.2021 15:13

            Jako vážně si myslíte, že změnit volební obvody je jednodušší než změnit D´Hondta? Jistě by bylo správnější změnit velikost obvodů, ale bylo by to mnohem složitější. A řekl bych, že ÚS bral v úvahu i to, že na změnu volebních obvodů není dost času. Druhá věc je, že si dost dobře dovedu představit situaci, kdy nejvíce ve volbách získá 18,5% koalice 4 stran. Pokud by neměla žádného zástupce v parlamentu tak já bych to za neústavní považoval. A většina ÚS si zjevně myslí to samé.
            ..
            •  
              04.02.2021 19:34

              Jestli je něco složitější není relevantním právním kritériem. Tím je právě princip zdrženlivosti zásahů soudní moci do výkonu moci zákonodárné. A pokud by rozhodl ÚS včas, nemusel vůbec náročnost změny řešit. A nemyslím si, že modifikace volebních obvodů by byla nějak časově náročnější, než dohadování se o zcela nové podobě pravidel politické soutěže. Pokud se koalice nedostane do sněmovny je to neúspěch její strategie, nikoliv vada zákona. A zase platí, že dříve Ústavním soudem aprobovaná aditivní klauzule najednou nyní, kdy asi náhodou opozici docela komplikuje situaci, ji ÚS náhle a překvapivě zruší. Těch náhod namířených proti současným poměrům na politické scéně je tam na můj vkus prostě příliš mnoho.
              Richard Fuld
          •  
            04.02.2021 14:14

            Pokud. Je to jejich morální povinost. Ostaně návrh v parlamentu dávno leží. Stačí, když ho Bureš přestane blokovat a začne vyjednávat i s ostatními, nejen s komunisty, jak je jeho pravidlem.
            Velkamedvědice
            •  
              04.02.2021 17:25

              Stále jako STAN operuješ s tím, že se strany musí dohodnout. Vtip je v tom, že nemusí. Kdo je donutí? A to si US neuvědomil, že strany nemůže nijak donutit k dohodě? Deklarovaná nespravedlnost volebního zákona byla způsobena prý souběhem nestejné velikosti krajů spolu s D´Hontovým dopočtem mandátů. Limitní matice sama o sobě protiústavní nebyla. US se tedy rozhodl zrušit pravidla dopočítávání a matici. Podle mne, US ve snaze, aby stejný počet hlasů znamenal stejný počet mandátů zasáhl do politiky. Nikdy nebude stejný počet hlasů znamenat stejný počet mandátů. Možná bude podle nějakých pravidel menší, ale nikdy ne stejný. Tedy který rozdíl je ústavní a který již neústavní? Kdo to rozhodne? Sněmovna, jako zákonodárný suverén, rozhodla kdysi ústavním zákonem, že volit se bude takto. A basta. Ústavní soud do toho neměl strkat pracky. Dnes to vyhovuje ANO a Pirátům, v minulosti ČSSD a ODS a td. Tak to prostě je. Žádný volební systém na celém světě není 100% spravedlivý. Kdyby ano, tak jej stačí okopčit ne?
              Drahokoupil
              • Drahokoupil
                04.02.2021 17:41

                ...NSS už se vyjádřil, že si s takovou situací poradí. Tohle vyjádření je podle mě v naprostém pořádku. Pokud to Babiš nebude chtít nechat na nevyzpytatelných soudcích bude muset ustoupit.....A ano, jak píšeš. Ta evidentní nespravedlnost vznikla v kombinaci s velikostí krajů. Stoprocentní spravedlnost opravdu neexistuje...Ale nutnost dvojnásobného počtu hlasů ke stejnému počtu madndátů a ještě násobená nestasndartními kroky prezidenta je prostě smrtící... V praxi by opakovala patový výsledek. kdy Babiš není schopen dát většinu a nikdo jiný příležitost nedostane.. ..
                Velkamedvědice
                • Re: Drahokoupil
                  04.02.2021 17:47

                  On tenkrát nmimochodem nebyl Rychetský ani v US, ani v pozici předkladatele a ten vlastní návrh neprošel v původní podoě, ale až se změnami iniciovanými Vidímem....https://www.novinky.cz/domaci/clanek/jak-rychetsky-v-roce-2000-hajil-volebni-zakon-ktery-ted-us-pod-jeho-vedenim-seskrtal-40349981#utm_content=freshnews&utm_term=rychetsk%C3%BD&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
                  Velkamedvědice
  •  
    03.02.2021 16:36

    Babiš má pravdu, do čeho se ještě ten blbej ÚS ještě bude plést? Nikdo je nevolil, tak ať se do politiky nevměšují.
    ricochet
    •  
      04.02.2021 9:16

      Burešovi vyhovovalo, že na startu měli všichni batoh se závažím, jen on běžel nalehko. Když se má prostředí narovnat, hned je to zase kampááááň...
      qwer
      •  
        04.02.2021 14:14

        Doteď (přes 20 let) to ÚS nevadilo. Dřív tady běhali bez závaží jiné strany. Vadí to najednou až v okamžiku, kdy tady s prázdným baťohem pobíhá právě Andrej. Toto je jádro pudla.
        Richard Fuld
        •  
          04.02.2021 14:57

          Tak 20 let to není, je to až přívěšek opoziční smlouvy. vadilo, návrz zablokovalo ANO. A proč až po posledních volbách??? Před tím se ústavní zvyklosti respektovali. Kvůli lidem, co zenužívali výklad je nuto změnit literu, aby opět nedošlo k bez precedentní manipulaci z hlasy voličů.
          Velkamedvědice
    •  
      03.02.2021 19:57

      Bureš má vždy pravdu. Však co treti Čuhuň mu stále veri. Patříš mezi ně i ty?
      Henry
      •  
        04.02.2021 9:17

        Možná nevěří, ale je placenej za trolení, tak se na něj nezlob...
        qwer
      •  
        03.02.2021 20:47

        Nauč se česky a pak napiš.
        ricochet
        •  
          04.02.2021 12:18

          Ty jsi zřejmě též ten třicetiprocentní Čehúň. Zanedlouho to bude ale jen dvacet, možná ještě méně!
          Henry
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m