Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Evropskou ekonomiku opanoval optimismus z konce pandemie

Rozbřesk: Evropskou ekonomiku opanoval optimismus z konce pandemie

30.04.2021 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

V posledním týdnu měsíce přicházejí obvykle na řadu různé průzkumy důvěry či nálad a výjimkou není ani ten právě končící. Už v pondělí jsme měli možnost se dozvědět, že českou ekonomiku opanoval největší optimismus od začátku pandemie, nebo že německé Ifo se dostalo na téměř dvouleté maximum. A včera pak přišly na řadu podrobné výsledky nálad za odvětví v jednotlivých zemích EU, které dubnový optimismus opět potvrdily. Nálada v zemích EU je nejlepší za poslední téměř tři roky, výrazně se zlepšila očekávání firem v případě dalšího vývoje zaměstnanosti i investic. Optimismus průmyslových firem je díky zakázkám dokonce nejvyšší v historii a pozitivní trend nabrala i očekávání v dalších odvětvích. Podnikatelé přitom nemají jen velká očekávání od příštích měsíců, kdy by měly odpadat restrikce s tím, jak ustupuje pandemie a rostou počty naočkovaných obyvatel, ale mnohem příznivěji hodnotí i svoji stávající ekonomickou situaci. Nevšimnout si nelze ani nadprůměrně dobré nálady spotřebitelů, kteří se sice více než v předchozích měsících obávají inflace, ale za to mnohem méně nezaměstnanosti.

Velmi podobně už vyzníval v pondělí zveřejněný průzkum za samotnou ČR. Nicméně teprve nyní se můžeme podívat podrobněji, jak svoji situaci hodnotí tuzemské firmy a s jakými vyhlídkami počítají pro nadcházející měsíce. Asi nikoho nepřekvapí poněkud uvadající sentiment v automobilovém průmyslu nebo u výrobců elektroniky, kteří se musejí vypořádávat s nedostatkem dovážených komponent, nicméně i tak předpokládají, že poptávka po jejich produktech poroste a že proto budou muset nabírat nové zaměstnance. O 180 stupňů se obrátila nálada ve službách, které se po březnovém zklamaní konečně mohou připravovat na brzký konec lockdownu. Nejde přitom jen o oblast HORECA, ale i obchod nebo dopravu. A příznivěji do dalších měsíců hledí i ve stavebnictví, které se zvlášť v případě pozemní výstavby stále ještě neodrazilo ode dna. Očekávání konce lockdownu jsou velká a nezbývá než vyčkat, jak se materializují v tržbách a v neposlední řadě i v cenách. Protože právě potenciální zdražování stále přiživuje obavy mezi spotřebiteli, kteří se nyní inflace bojí více než třeba nezaměstnanosti.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se v průběhu čtvrtečního obchodování držela v úzkém pásmu pod hranicí 25,90 EUR/CZK. K výraznějšímu pohybu jí chyběly impulsy, které mohou přinést nová čísla z ekonomiky a zejména pak zasedání centrální banky. Nečeká se od něj sice žádná změna sazeb, nicméně nová prognóza ČNB by mohla napovědět, jak moc model centrální banky „tlačí“ na růst úrokových sazeb ještě v letošním roce. Dnes nicméně trhy budou vyhlížet bleskové odhady HDP nejenom za ČR, ale i další země EU, které odkryjí sílu dopadu zimního lockdownu.

MF se tento týden podařilo úspěšně realizovat další tři emise státních dluhopisů, v rámci kterých už obstaralo dalších více než 15 mld. korun. Od začátku roku dosáhly nové emise celkem 230 mld. a spolu s přímými prodeji na sekundárním trhu a zahraničními půjčkami již shromáždilo téměř polovinu částky potřebné na financování pro letošek plánovaného deficitu a dluhové služby.

Zahraniční forex

Výsledek amerického HDP za první kvartál byl sice vynikající a velmi blízko tržního konsensu (resp. dokonce lehce pod ním), takže pozitivní dopad na americké úrokové sazby a tím i na dolar se nerealizoval. Naopak překvapila německá míra inflace za duben, která byla vyšší, než se očekávalo (0,7 % m/m, 2,1 % meziročně), což podpořilo další růst německých Bundů, jež nedovoluje euru nijak zásadně oslabit.

Dnes nás čeká další série důležitých amerických čísel - počínaje výsledkem HDP za I. kvartál přes dubnovou inflaci (obojí z eurozóny) až po americké spotřebitelské výdaje a inflaci (index PCE). Podle našeho názoru mohou výsledky HDP lehce zklamat, a tudíž i euru dočasně ublížit.

Polský zlotý bude dnes dopoledne sledovat výsledek dubnové inflace, která bude zřejmě velmi vysoká (číslo blížící se 4 %). Okamžitou reakci zlotého na inflaci neočekáváme, ale pokud NBP bude i nadále takto vysoká čísla trvale ignorovat, tak implikace pro polskou měnu budou negativní.

Ropa
Ze sledovaných komodit je jednoznačným vítězem ropa. Organizace OPEC+ očekává, že produkce ropy v červenci dosáhnou 2,95 miliardy barelů, což svědčí i o globálním oživení ekonomik. V letních měsících se odhaduje zvýšení poptávky po komoditě až na rekordních 101,5 miliónů barelů denně, WTI +1,7 %.

 
 

Čtěte více:

O2 po prvním čtvrtletí: Tradiční služby pomáhají vyrovnat dopad pandemie, růst výnosů má své ale
30.04.2021 7:00
Telekomunikační operátor O2 dosáhl v letošním prvním čtvrtletí čistého...
Erste zvedla čtvrtletní zisk o polovinu, navrhuje dividendu 0,5 eura na akcii
30.04.2021 8:23
Erste Group Bank hospodařila v prvním čtvrtletí letošního roku se zisk...
Akcie Twitteru srazil slabý výhled pro letošek. S cílem zdvojnásobení tržeb do 2023 to nebude snadné
30.04.2021 8:30
Americká internetová společnost Twitter v letošním prvním čtvrtletí vy...
Dvojí dopad pandemie na výsledky Gilead: Remdesvir podporou, prodeje léků na HIV či žloutenku ale váznou
30.04.2021 8:34
Americké biotechnologické společnosti Gilead Sciences Inc. vzrostl v p...
Branislav Soták: Čísla Amazonu jsou sladkým dezertem výsledků amerických firem
30.04.2021 8:44
Hlavní porce korporátních výsledků za 1Q21 končí sladkým dezertem v po...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data