Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Obrat na akciích a komoditní supercyklus

Perly týdne: Obrat na akciích a komoditní supercyklus

07.05.2021 12:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Barry Knapp míní, že přichází reflace a na historickém příkladu ukazuje, že jde o prostředí pro akcie pozitivní. Saad Rahim vidí další prostor pro růst cen některých komodit, Steven Koonin míní, že běžná data vypráví jiný klimatický příběh, než se často uvádí. A ještě více v nových Perlách týdne.

Komoditní supercyklus:
Podle některých názorů jsou komodity na počátku nového supercyklu, na Bloomberg Markets o nich hovořil Saad Rahim ze společnosti Trafigura. Podle něj se globální ekonomika stále pohybuje pod svým potenciálem, kapacity mohou být využity na 90 – 95 %. I tak je ale znatelná silná globální poptávka po řadě komodit a na trzích je cítit, že jde z velké části o poptávku po skutečné fyzické komoditě.

Rahim patří k těm, kteří se domnívají, že snaha o posun k elektromobilům a snižování emisí prospívá a bude prospívat mědi, které je pro řadu nových technologií klíčovým prvkem. Její výhled je tak podle odborníka velmi pozitivní a nejde jen o příběh, který by se týkal jejího významného spotřebitele – Číny. Není ale možné, že rostoucí ceny této komodity nakonec začnou dusit poptávku?

Odborník míní, že k tomu zatím ani zdaleka nedochází a měď je navíc až na výjimky velmi těžké něčím nahradit. A platí, že pokud se svět chce posunout od ropy k elektromobilům, bude potřebovat více mědi. To samé platí třeba o posunu směrem od uhlí k solární energii. Nyní je silná poptávka po tomto kovu znatelná ze všech částí globální ekonomiky, k tomu se čekají infrastrukturní programy, které by poptávku po mědi měly dál posilovat. Ty by v cenách podle experta ještě odraženy být neměly, protože komoditní trhy podle odborníka odráží zejména současný stav a ne očekávanou budoucnost. Až se programy investic do infrastruktury rozjedou, projeví se to na poptávce a na cenách.

Následující graf ukazuje vývoj cen mědi a železné rudy:

software technologie investice firmy USA
Zdroj: Twitter


Klimatická otázka: Steven Koonin je fyzikem a působil mimo jiné jako poradce vlády prezidenta Obamy. Věnuje se tématu klimatických změn a v souvislosti s plány současné americké vlády hovořil na CNBC o tom, že věda ohledně oteplování a souvisejících témat „neříká to, co si myslíme, že říká“. Vědec podle svých slov pracuje s obecně přijímanými daty, včetně těch z USA a z OSN. Ta podle něj skutečně ukazují, že lidstvo ovlivňuje změny klimatu, ale dopad není tak velký, jak se tvrdí. A to včetně extrémních jevů v počasí.

Podle vědce jsou například vlny veder v USA nyní stejně časté jako před sto lety a za posledních 60 let se jejich počet nijak nezvýšil. Lidé prý také nemají žádný faktický důkaz, že nějak ovlivňují hurikány. A třeba globální počet požárů ve volné přírodě od roku 2003 klesl o 25 %. A i přesto, co se dělo v Kalifornii a Austrálii, byl rok 2020 z hlediska těchot požárů podle experta „jedním z nejméně aktivních“. Koonin tak nesouhlasí s tím, že lidstvo nějak poškodilo klima.

Ohledně plánů nové americké vlády vědec řekl, že pokud chceme změnit energetický systém, je třeba to udělat pomaleji a s větší uvážlivostí. K tomu musí Spojené státy dosáhnout toho, aby podobnou cestou kráčel i zbytek světa, jinak jejich snahy neponesou výsledky. I kdyby totiž USA snížily své emise na nulu, v globálním měřítku by to znamenalo jen asi 15 % pokles.

Směr software a technologie: Následující graf ukazuje vývoj struktury investic amerických firem – investic do fyzických aktiv na straně jedné a do softwaru a technologií na straně druhé. K poklesu v první skupině došlo po roce 2008, objem těchto investic se dostal pod fialovou křivku, která v té době prošla mnohem mírnějším poklesem. Nůžky se od té doby neustále rozevírají a ke znatelnému posílení tohoto trendu došlo v posledních měsících. Zřejmé je i to, že investice do technologií jsou mnohem méně volatilní:

klimatická otázka software technologie vlny veder

Zdroj: Twitter


Reflace a akcie: Na kterou stranu debaty o riziku vyšší inflace se kloní Barry Knapp z Ironsides Macroeconomics? Ekonom na CNBC odpověděl, že podle něj přichází reflace a z mnoha historických paralel, které v této diskusi zaznívají, mohou být relevantní šedesátá léta. I tehdy se totiž začala zvedat inflace, z pohledu akciového investora je pak relevantní to, že rostly i zisky. A valuační násobky PE se zvedly z poválečných hodnot nižších než deset na hodnoty blížící se dvaceti. Reflace tedy byla pro akcie pozitivním obdobím, opak ale platí o dluhopisech.

Ono pro akcie pozitivní reflační období by mohlo skončit ve chvíli, kdy centrální banka začne utahovat. Knapp řekl, že v předchozích cyklech nastal obrat vždy kvůli monetární, či fiskální kontrakci. Trh pak podle odborníka projde například „minimálně 10 % korekcí ve chvíli, kdy Fed začne omezovat nákupy aktiv“. Jenže i to je daleko a skutečný obrat na akciích nepřijde dříve než „skutečné utahování“.


Čtěte více:

Týdenní výhled: Reflační téma se upevňuje, pozornost dál míří na komodity
22.02.2021 12:27
Do dění na finančních trzích mohou v následujících dnech promlouvat fi...
Centrální banky říkají: Tištění peněz zatím nekončí. Trhy to ale nekupují
26.02.2021 15:22
Centrální banky po celém světě mluví jedním hlasem: Omezovat tištění p...
Kapitulace skeptiků a chuť na akcie
13.04.2021 11:18
Trh se bude pravděpodobně posouvat dál nahoru, nějaký výrazný skok se ...
Fidelity: Protiinflační dluhopisy představují zlatou střední cestu
19.04.2021 6:01
V roce 2021 je díky inflačním očekáváním aktuální téma reflace. Výnosy...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení