Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Strašlivá porážka pro Exxon a přelomový verdikt pro Shell. Velká ropa přivyká ekovýtkám s bolestí

Strašlivá porážka pro Exxon a přelomový verdikt pro Shell. Velká ropa přivyká ekovýtkám s bolestí

27.05.2021 17:27, aktualizováno: 27.5. 17:31
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Ještě před pěti lety nezbývalo ochráncům životního prostředí nic jiného, než mávat výstražnými transparenty před místy, kde akcionáři ropných firem hlasovali na valných hromadách. Vypadá to, že tato doba je definitivně pryč. Tento týden sesadili akcioví investoři dva ředitele společnost Exxon Mobil, kteří si podle nich dost neuvědomovali důležitost změna klimatu. V Chevronu si akcionáři odhlasovali, že přinutí firmu snížit míru znečištění pro svoje zákazníky. A ropné Royal Dutch Shell soud v přelomovém verdiktu nařídil do roku 2030 snížit své emise skleníkových plynů o 45 procent ve srovnání s rokem 2019. Toto rozhodnutí by podle agentury Reuters mohlo připravit půdu pro právní kroky proti dalším energetickým firmám po celém světě a akcie Shellu dnes dopoledne svým propadem stahovaly i další akcie evropských energetických firem. 

Zahanbující ztrátu pak podle Bloombergu představuje vypuzení dvou manažerů pro Exxon. Tím spíše, že ho prosadil aktivistický hedgeový fond s pouze 0,02% podílem, o kterém před rokem ještě nikdo neslyšel. 

Energetické společnosti byly před ropnou havárií z roku 2014 jednou z největších dojných krav na akciovém trhu. Jejich síla spočívala v bezmála palcovém makroekonomickém pravidlu: Vyspělý svět potřebuje stále víc energie a velké ropné firmy ji mají. Břidličná revoluce a hnutí proti změně klimatu ale tento trend změnily, jak na straně nabídky, tak poptávky. Exxon i velká část jeho konkurentů nic z toho dlouho nechtěly vidět a upnuly se na investičně náročné projekty v Arktidě a kanadských ropných pískách, což v dlouhodobém pohledu pošramotilo jejich finanční návratnost. Exxon tak pod bouřlivým vedením Darrena Woodse loni zažil strašlivý rok, poprvé po čtyřech dekádách skončil v červených číslech, jeho dluh nabobtnal o zhruba dvě pětiny a jeho akcie byly vyřazeny z prestižního indexu DJIA .

Navíc si Exxon nedokázal všimnout, že investiční komunita už slyší na otázky změn klimatu podstatně víc. Trojice největších akcionářů Exxonu – firmy BlackRock, Vanguard Group, a State Street Corp jsou členy iniciativy, která podporuje snížení emisí skleníkových plynů do roku 2050 na nulu. Když loni v prosinci jenom týden starý hedgeový fond Engine No. 1 vybídl Exxon ke změně svého chování, Exxon hrozbu nevnímal - a když se tak stalo, soustředil se jenom na ochranu své štědré dividendy. Dividendový výnos dosahoval během pandemie a s ní spojených minim v cenách ropy více než 10 procent. Když ale dluh Exxonu narostl loni na 69 miliard, začalo to podle analytiků tuto velmi oceňovanou dividendu stejně ohrožovat.

Fond Engine No. 1 mezitím využil nespokojenosti investorů s výkonností firmy a použil ji ve své kritice toho, jak se Exxon nechce adaptovat měnícímu světu. Na svou stranu se mu povedlo dostat i velké penzijní fondy v Kalifornii a New Yorku.

O šest měsíců později už hlasoval pro tři ze čtyř nominantů na nové ředitele, které Engine No.1 navrhoval, druhý největší akcionář firmy a jeden z největších titánů korporátní Ameriky BlackRock. jednou z úspěšných koní je environmentální vědkyně Kaisa Hietala. Exxon je měl před pár měsíci za "nekvalifikované".

Aby teď uklidnil investory, musí Exxon oddělit roli CEO a předsedy správní rady a posílit transparentnost svých budoucích plánů. Podle jednoho z dvacítky největších akcionářů si také musí stanovit “ambiciózní emisní cíle” odpovídající velikosti a postavení firmy, jejíž tržní hodnota dosahuje 250 miliard dolarů.

Zásadní verdikt pro Shell. Odvolá se?

Firmy takovéto velikosti jenom zřídka stojí před nesouhlasem investorů a ještě méně často takovéto bitvy prohrají. V případě Shellu se ochránci životního prostředí, včetně organizace Greenpeace, obrátili na soudy, aby vůbec poprvé takto přiměli velkou energetickou společnost změnit strategii.

Podle agentury Reuters si Shell už letos stanovil jednu z nejodvážnějších klimatických strategií v oboru. Firma si dala za cíl snížit uhlíkovou náročnost svých produktů nejméně o šest procent do roku 2023, o 20 procent do roku 2030, o 45 procent do roku 2035 a do roku 2050 být zcela uhlíkově neutrální. Všechny tyto cíle se vztahovaly k hodnotám z roku 2016, uvádí Reuters. Podle soudu však politika Shellu stran životního prostředí "nebyla konkrétní a byla plná podmínek a to není dostatečné".

Akcie Shellu reagovaly už ve středu na verdikt propadem, který pokračoval i dnes. V indexu Stoxx Europe Energy Index byl titul největím propadlíkem. Podle analytika banky RBC Biraje Borkhatarii se ale Shell odvolá a spor se možná potáhne roky.

Exxon, Chevron, Shell, BP Plc a Total produkují dohromady méně než 15 % globální nabídky ropy.

Výkonnost akcií Shell za poslední roky:

Shell soud emise nizozemsko verdikt 2030 

Zdroje: Bloomberg, Shell, ČTK

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Nejrychleji za čistou energií v evropském závodě vyběhl Total
26.01.2021 15:31
Francouzská energetická společnost Total vyběhla v závodě ropných giga...
Ropné firmy Exxon Mobil a Chevron vloni jednaly o fúzi
02.02.2021 8:17
Dvě největší americké ropné společnosti Exxon Mobil a Chevron loni jed...
Exxon utrpěl po dopadu COVID-19 první roční ztrátu jako veřejně obchodovaná firma
02.02.2021 14:59
Přední americký producent ropy Exxon Mobil dnes zveřejnil svou první ...
Shell prezentuje výsledky za náročné čtvrtletí, pozitivní trend se zlomil
04.02.2021 15:25
V posledním kvartálu roku se trend lepšících se výsledků ropného gigan...
Exxon po pěti kvartálech v zisku, Chevronu zisk klesl o třetinu. OPEC těžbu dál zvyšuje
30.04.2021 16:00
Největší americký ropný koncern ExxonMobil vykázal poprvé po pěti kvar...

Váš názor
  • Katastrofa
    28.05.2021 19:38

    Nesmyslná klimahysterie táhne vyspělým světem. Zpátky do zemljanek. A něco pro ty, kdo přemýšlí. https://youtu.be/Hd67EMWFKek
    Jenyk
  • Ještě zastavit dotace
    28.05.2021 19:14

    A povinnost po vytěžení dat vše do původního stavu včetně ekologických katastrof. Ze svého, jak jinak.
    štíreček
  • potíž s klimatem
    28.05.2021 17:22

    je, že NIKDY NEBYLO STABILNÍ !! Je to dynamická proměnná a neuvěřitelným množstvím vstupních vlivů. Největší vliv mají síly absolutně neovlivnitelné člověkem, jako je výkon Slunce , sopečné erupce a další jako zemská precese, sklon zemské osy a další. Stále se vůbec neví jak velký má člověk na vývoj klimatu. Ale vzhledem k objemu energie, kterou dodává Slunce a kterou schopné vyprodukovat lidstvo , je možné, že za neuvěřitelné prachy budeme snižovat emise a vliv na klima bude minimální, nebo i nulový. Kam až ,do jakých absurdit, se necháme klimašílenci dohnat ??!!
    občan
    • Re: potíž s klimatem
      29.05.2021 0:44

      Tak jistě klima se měnilo třeba od doby ledové do doby meziledové se oteplilo řekněme o 4 stupně za 10.000 let. Ted se nám klima oteplilo o 1,5 stupně za 50 let a přitom sluneční aktita v posledních 50 letech spíš klesá nebo je stabilní. Blbci se samozřejmě shodnou, že problematika je moc složitá a vliv člověka prokázat nejde. Konec konců od oběda se nám pořádně ochladilo, tak jaképak oteplování.
      ..
  • To je šílené
    27.05.2021 18:35

    Všechno kolem počasí je vycucané z prstu a na základě tohohle bludu se vydávají soudní rozhodnutí.
    HenryFord
    • Re: To je šílené
      28.05.2021 9:34

      Lži okolo klimatu jsou jen špičkou ledovce, ve skutečnosti nám lžou ve všem. Namátkou lety do vesmíru, koronovirus, očkování, kulatá země, holokaust a druhá světová válka a mohl bych pokračovat až do večera.
      ..
      • 28.05.2021 18:41

        A jak je to s bodem G, nemohu ho najít??
        Velkamedvědice
        • Re: Dž
          28.05.2021 19:11

          A máš ho??vůbec ? :0)
          štíreček
          •  
            28.05.2021 19:19

            o) a jáho hledal u ní
            Velkamedvědice
            •  
              29.05.2021 0:26

              To je ta chyba. Ženské nemůžeš věřit, klidně předstírá i orgasmus a ty to ani nepoznáš.
              ..
      •  
        28.05.2021 17:54

        Bohužel, tohle co píšeš prokouknou nejčastěji ti, jež s nimi mají historicky delší zkušenosti. Zbytek je zneužíván hrstkou nejmocnejsich a nejbohatších, kterým spíš než o to klima jde jen o to, jak se na zeleném nabozenstvi napakovat na mlcici většině. Systém založený na masivních dotacích, kdy platí všichni a čerpají pouze vyvolení je ideálním nástrojem pro takovou zlodějinu, kterou je snadné takto zlegalizovat.
        oupv
        • Oupv
          28.05.2021 18:43

          Víš, co to je vtip? Fakt myslíš, že ze Země není kulatá a židi se nevraždili?
          Velkamedvědice
          • Re: Oupv
            28.05.2021 20:06

            Já už jim nevěřím ani zcela triviální a přirozené věci, jako např. počet pohlaví.....takto nelhali ani komunisté v 50tych letech.
            oupv
            •  
              29.05.2021 0:08

              Přece jen trochu lhali. Třeba s Gagarinem. Jak by asi moh letět do vesmíru? V raketě z březové kůry pohaněné zkvašenou řepou? To asi těžko. Američani pak už jen ten vtip chtěli trumfnout přistáním na měsíci. Nevíš asi jak by mohl člověk po něčem tak malém chodit?
              ..
              •  
                29.05.2021 5:33

                Kdyby jen trochu......Za komancu bylo třeba k cestě na Západ výjezdní doložky. Dnes potřebuješ k cestování po schengenu covid pas. Jsem zvědavý, jak jej budou vystavovat uprchlíkům na hranicích při vstupu do Schengenu -:). Je to jedna velká fraška za kterou stojí opět prachy. Tentokrát nikoli ve formě zeleným podvodníkům, nýbrž podvodníkům s covidem.
                oupv
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m