Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podhodnocené akcie s růstovým trendem podle Morningstar

Podhodnocené akcie s růstovým trendem podle Morningstar

03.06.2021 17:35

Podhodnocená akcie, která má navíc rostoucí trend, by mohla být jakýmsi investičním ideálem. Preferovaným před podhodnocenými akciemi, u kterých chybí katalyzátor, impuls, či ono momentum k uzavření mezery mezi hodnotou a cenou. A preferovaným i před akciemi s momentem/růstovým trendem, které jsou ale svou cenou již nad svou hodnotou. Morningstar přišla hned se čtyřmi tituly, které podle ní splňují podmínku podhodnocenosti a momenta. Podívejme se na ně s mými poznámkami.

Oněmi 4 akciemi jsou Alphabet, Polaris, Wells Fargo a utilita Enbridge. Psát o titulech, jako je Alphabet, je spíše nošením dříví do lesa. O Wells Fargo jsem tu zase psal před časem. O Polarisu také, ale je to již delší dobu. A bude možná zajímavé srovnat právě tuto firmu s utilitou Enbridge.

Enbridge

Kapitalizace Enbridge nyní dosahuje 78,3 miliard dolarů. Beta jako ukazatel systematického rizika by podle Morningstar měla dosahovat hodnoty 0,87. Což odpovídá tomu, že tato firma by měla být méně riziková, než celý trh (ten má betu jedna). Požadovaná návratnost tu tak vychází na necelých 6,4 %. Firma za posledních 12 měsíců vydělala na volném toku hotovosti 3 miliardy dolarů. Kdyby tak činila i v následujících letech, tak současná hodnota tohoto cash flow podle mých kalkulací dosahuje 47 miliard dolarů. Podle kapitalizace tedy trh chce/očekává více. Na její ospravedlnění by konkrétně podle mých kalkulací musely ony 3 miliardy dolarů růst ročně asi o 2,5 % ročně (a všechny patřit akcionářům).

Enbridge provozuje ropovody a plynovody v USA a v Kanadě, kde má podle Morningstar silnou pozici na trhu. Část byznysu je tedy regulována, což se odráží ve stabilitě toku hotovosti. Investoři se podle Morningstar obávají nedostatečného využití dopravních kapacit firmy mimo jiné v důsledku stavby nových „vodů“, ale Morningstar tyto obavy nesdílí. Předpokládá totiž, že průměrné ceny ropy napříč cyklem se normalizují na 55 dolarech za barel, dojde k nárůstu těžby a tudíž i k vyššímu využití přepravních kapacit. 

Morningstar k tomu ale dodává, že to může trvat delší dobu a akcie by tak měla být zajímavá spíše pro dlouhodobé investory.  Jak jsme viděli výše, mě vychází, že nyní je akcie naceněna zhruba na inflační růst toku hotovosti (2 % inflace plus 0,5 % reálného růstu). 

Polaris

Polaris můžeme vnímat jako určitý opak Enbridge. Zde totiž hovoříme o výrobci terénních vozítek a vozidel všeho druhu. Tedy o výrobci zboží cyklického a z části tíhnoucímu až k luxusu, ani náznakem neregulovaného, kde má konkurence a tržní dynamika úplně jinou podobu, než u utility. Projevuje se to i na tom, že beta Polarisu dosahuje hodně vysoké hodnoty 2 a požadovaná návratnost mi tak vychází na 12,6 %. Tedy na cca dvojnásobek požadované návratnosti u Enbridge. 

Zatímco Ebridge má kapitalizaci ve výši 78 miliard dolarů, Polaris jí má téměř přesně desetinovou, tedy na 7,8 miliardách dolarů. Kdyby tedy teoreticky měl Polaris stejnou požadovanou návratnost a stejný očekávaný růst toku hotovosti, měl by nyní mít desetinový volný tok hotovosti. Tedy 0,3 miliardy dolarů. Jenže jeho volný tok hotovosti za posledních 12 měsíců dosahuje asi trojnásobek: 0,93 miliardy dolarů. Mimo jiné výsledek oné bety a požadované návratnosti.

Co valuace? Pokud bychom nechali oněch 0,93 miliard dolarů dlouhodobě stagnovat, vyjde nám současná hodnota tohoto toku hotovosti na 7,4 miliardách dolarů. Tedy ne moc pod kapitalizací. Na ní se dostaneme, pokud necháme tento tok hotovosti růst asi o 0,6 % ročně. Takže současná kapitalizace u Polarisu implikuje mnohem nižší dlouhodobý růst volného toku hotovosti, než u Enbridge. A nedosahuje ani zdaleka ani inflace. Dává to smysl? 

Odpověď do značné míry závisí na tom, že Polaris za posledních 12 měsíců vydělal mnohem více, než třeba v roce 2019. Kdy jeho volný tok hotovosti dosáhl 0,4 miliard dolarů a rok předtím jen 0,25 miliard dolarů (vs. oněch 0,93 miliard dolarů TTM). Pokud bychom počítali s tím, že pro současnou schopnost generovat cash flow je relevantní spíše rok 2019 a použili bychom jako dorazový můstek ne 0,93 miliard dolarů, ale oněch 0,4 dolarů, tak by tato částka na ospravedlnění kapitalizace musela podle mých kalkulací růst ne o 0,6 % ročně, ale o 7,5 % (do nekonečna). Což už je jiná káva.

Jde tu tedy dost o to, co Polaris předvede v prvních ekonomicky a společensky „otevřených“ čtvrtletích – zda se budou jeho výsledky klonit spíše k roku 2020, či k roku 2019. Morningstar ve vztahu ke kratšímu období hovoří o 19 % organickém růstu tržeb v letošním roce a pak k posunu ke střednímu jednocifernému růstu, který je standardem odvětví. Morningstar k tomu dodává, že Polaris má velmi silnou značku a konkurenční pozici, nyní by ale podíly na trhu mohly zamíchat tenze v dodavatelských řetězcích.



Čtěte více:

Daně z klobouků a vzpoura pašeráků
03.06.2021 15:56
Vlády již po tisíciletí dělají v podstatě to samé. Snaží se nastavit c...
Rozbřesk: Rekordní zpoždění dodávek, inflace sílí, eurodolar u 1,22. Co na to v červnu ČNB?
03.06.2021 9:15
Více než dvě třetiny účastníků naší konference z řad velkých korporátn...
Chystaná konsolidace je podle rozpočtové rady nedostatečná, dluhová brzda zasáhne již v roce 2024
03.06.2021 10:22
Plánovaná konsolidace veřejných financí tak, jak ji chystá ministerstv...
Jakou budoucnost přisuzuje Tesle banka Wells Fargo?
03.06.2021 13:06
Colin Langan z Wells Fargo hovořil na Yahoo Finance o akciích Tesly a ...
Rusko vyprodá dolarová aktiva z investičního fondu. Posílí v euru, zlatě i čínské měně
03.06.2021 12:17
Rusko zcela vyprodá veškerá aktiva v americkém dolaru, do kterých inve...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data