Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Hlavní událostí týdne bude zasedání bankovní rady ČNB

Rozbřesk: Hlavní událostí týdne bude zasedání bankovní rady ČNB

02.08.2021 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Hlavní událostí tohoto týdne bude pro český finanční trh nepochybně zasedání bankovní rady ČNB. Série jestřábích komentářů dala jasně najevo, jaký je asi většinový postoj centrálních bankéřů, takže čtvrtprocentní navýšení sazeb by ani tentokrát nemělo nikoho překvapit. Nelze však vyloučit, že i tentokrát padne návrh na ještě rychlejší navýšení repo sazby, který nejspíš nezíská dostatečnou podporu. Pro finanční trhy bude zajímavý nejenom výsledek jednání, ale i nová prognóza, jejíž horizont se posune až na konec roku 2023 a ukáže se tak, s jakou rychlostí by se asi ČNB mohla (podle jejího modelu) dostávat k neutrální tříprocentní hranici, o které mluvil v polovině července viceguvernér Mora.

Nebudou to však jen vzdálené výhledy ČNB, které budou poutat pozornost domácího trhu. Tento týden totiž bude docela bohatý na nové zprávy z domácí i evropské ekonomiky. Už dnes přijde na řadu červencový index nákupních manažerů v průmyslu, který zřejmě potvrdí, že tuzemské firmy sice mají dostatek zakázek, avšak vzhledem k logistickým problémům je nestíhají dokončovat. Zpřesnění se navíc dočká i evropský PMI za průmysl a ve středu i za služby, kterým se nejspíš po rozvolnění daří dohánět předchozí útlum, jak se dá usuzovat z velmi slibného předběžného výsledku HDP eurozóny zveřejněného už v pátek.

Kromě předstihových PMI však tento týden přijdou na řadu i tvrdá data. Dnes to bude výsledek hospodaření státního rozpočtu za prvních sedm měsíců roku, který by už mohl být pozitivněji ovlivněn vyšším výběrem daní. Ve čtvrtek to bude nejspíš velmi dobrý výsledek maloobchodu, který v pátek vystřídají horší čísla z tuzemského průmyslu. Jak už bylo vidět z průběžných čísel, automobilový průmysl se už v důsledku nedostatku komponent dostal na sestupnou dráhu.

Z evropských čísel stojí tentokrát za zmínku vývoj produkčních cen (úterý), který ukáže sílu a částečně i do jisté míry i trvalost inflačních tlaků ve výrobě. Další v pořadí budou nepochybně zakázky v německém průmyslu, jehož vyhlídky nejsou podle Ifa tak optimistické jako v předchozích měsících. Na americkém trhu budou pozornost poutat zprávy o zlepšování situace na tamním trhu práce. Ve středu to bude ADP report a týden pak mohou završit povzbudivé payrolls.

TRHY
CZK a dluhopisy

Poté, co se koruna v pátek stabilizovala v blízkosti hranice 25,50 EUR/CZK, se pozornost finančních trhů bude upírat především na čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB. Očekává se od něj nejenom další zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu, ale vyjasnění dalších záměrů centrálních bankéřů pro další měsíce. Nová prognóza, nad kterou se budou tentokrát rozhodovat, bude pravděpodobně nabádat k ještě rychlejšímu zvyšování sazeb než ta stávající, která do konce letošního roku předpokládala navýšení repo sazby na jedno procento a v příštím roce na zhruba 1,75 %. Finančním trhům navíc poprvé ukáže i výhled ČNB pro rok 2023. Optimistický pohled centrální banky by nakonec mohl pomoci i delšímu konci úrokové křivky, který se sice v pátek trochu vzpamatoval, avšak stále zůstává ve vleku expanzívních postojů centrálních bank na hlavních trzích.

Zahraniční forex
Eurodolar startuje nový týden těsně pod hranicí 1,19 EUR/USD, nad kterou se mu během páteční obchodní seance podařilo na krátko posunout. Euru k silnějším úrovním pomohl nad očekávání silný růst HDP ve druhém čtvrtletí v eurozóně (2,0% mezikvartálně), tažený především státy jižního křídla (Španělsko a Itálie), zatímco francouzská a německá ekonomika lehce zaostaly za očekáváním. Překvapením byla v pátek také vyšší než očekávaná inflace v eurozóně, jež v červenci vystoupala na 2,2 % (vs. 1,9 % v červnu) v důsledku příznivého efektu srovnávací základny (detaily budou publikovány 18. srpna).

Eurodolarový trh čeká po nabitém minulém týdnu zvolnění co do množství významnějších makro dat. Nový týden nabídne především finální odhady červencových PMI v eurozóně i USA - již dnes přijdou na řadu odhady v průmyslu, ve středu pak také ve službách. V pátek to pak budou důležité statistiky z amerického trhu práce za červenec (payrolls), které napoví, jak postupuje post-pandemické oživení na pozadí otevírání ekonomiky. Připomeňme, že americkému trhu práce stále chybí 6,8 mil. zaměstnanců v porovnání s obdobím před začátkem pandemie, což významně kontrastuje s vývojem HDP, které se ve druhém čtvrtletí již vrátilo na před-krizovou úroveň.


 

Čtěte více:

Korunu bude v následujícím roce pohánět zvyšování sazeb, říká průzkum
02.07.2021 10:06
Koruna by měla během následujícího roku posílit o 2 procenta díky prav...
Doprava na elektrokole není o potu a zmožení a slovo cyklistika si u ní zakazujeme, říká v MakroMixéru zakladatel ekolo.cz Jakub Ditrich
07.07.2021 10:55
Tři palčivá ekonomická témata, jeden exkluzívní host. Pohled tentokrát...
ČNB by letos mohla zvyšovat sazby ještě rychleji, než předpokládá jarní prognóza, říká Vojtěch Benda
23.07.2021 16:17
Česká národní banka (ČNB) by mohla do konce letošního roku zvedat úrok...
Viceguvernér ČNB Nidetzký je pro rychlejší zvyšování sazeb. Inflace už zatlačuje virus do pozadí
28.07.2021 12:49
Česká národní banka by měla pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb ...

Váš názor
  • Již se nemohu dočkat,
    02.08.2021 11:06

    celý se chvěji nervozitou. Netrpělivě čekám na tuto hlavní událostí týdne, zřejmně i měsíce a možná i roku. Těším se na sérii jestřábích komentářů, na to jak se na radě sejdou a budou diskutovat o tom, jak by to udělali, aby to bylo lepší. Nemohu se dočkat následných událostí po zasedání rady, na to dymaické oživení již nastartované české ekonomiky a na raketový růst HDP. Na zašlápnutí inflace a pokles cen nemovitostí. Na okamžitém posílení české koruny na hranici 22,7 jako za zlaté éry zlodědka. A až padne návrh na ještě rychlejší navýšení repo sazby, orosí se nejen čelo, ale i brýle předním evropským ekonomům. Po této hlavní událostí týdne už nikdy nebude svět jako dřív. Klesající německá ekonomika přileze po čtyřech žebrat na čekých firmách o zakázky. ANO BUDĚ LÍP!!!!
    oradapoisson
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení