Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Block o krátkých pozicích na Tesle, monetární politice a investičním návodu pro technologie

Víkendář: Block o krátkých pozicích na Tesle, monetární politice a investičním návodu pro technologie

28.08.2021 8:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Carson Block je zakladatelem investiční společnosti Muddy Waters Research a v rozhovoru na Yahoo Finance hovořil o tom, proč mu uvolněná monetární politika a reálné sazby pohybující se u nuly „ztěžují život“. Block se totiž zaměřuje zejména na takzvané krátké pozice. Tedy na prodej předem zapůjčených akcií s tím, že věří v pokles jejich ceny. Neboli v to, že je bude moci později před vrácením akcií koupit za cenu nižší, než za jakou je prodal, a realizovat tak zisky. O dopadu monetární politiky na jeho investice se Blockovi podle jeho slov i zdálo a investor mimo jiné rozebíral, proč jeho sen může mít i něco do sebe.

Block hovořil o tom, že jeho sen implikoval velmi dlouhé období uvolněné monetární politiky, která měla usnadnit reorganizaci americké ekonomiky. Investor následně dal za příklad Teslu, která je na jednu stranu inovativní firmou, na stranu druhou její vedení podle Blocka dovede velmi dobře využívat prostředí nízkých sazeb. Muddy Waters Research přitom měla otevřené pozice, které v konečném důsledku představovaly sázku na pokles ceny akcií Tesly. Hlavním důvodem byla teze, podle které Tesla nebude dostatečně zisková, protože nemá velikost podobnou tomu, jakou disponují tradiční automobilky.

Block si je podle svých slov vědom toho, že Tesla býci by s jeho pohledem nesouhlasili, faktem ale podle něj každopádně je, že pokud dáme stranou různé dotace a účetní operace, jádrový byznys Tesly není ziskový. Block si ale na základě svého snu uvědomil, že ona potřebná velikost nemusí být v případě Tesly nutně měřená rozsahem výroby a prodejů, ale výší kapitálu měřenou v tržní hodnotě. Pak je Tesla větší než třeba Toyota a významně k tomu přispívají právě velmi nízké reálné sazby.

Celkově tak Block dospěl k závěru, že Tesla a její vozy mohou mít slabé stránky, její šéf v minulosti porušoval zákon a firmy těží z prostředí nízkých sazeb. Nicméně otevírat krátké pozice je lepší na podobných společnostech, jejichž vedení ale není schopno vyrábět auta či postavit raketu. Následně investor hovořil o tom, že pokud se v případě některých témat dotkne obou zainteresovaných stran, může to být známka, že udělal správný krok. Právě v případě Tesly se totiž dotkl těch, kteří jí fandí a obdivují. A zároveň některých investorů, kteří na jejích akciích drží krátké pozice. 

Těm druhým totiž vyčítal, že Tesle nepřiznávají úspěch v tom, co dosáhla na poli elektromobilů. Včetně toho, že změnila investiční a strategické plány velkých tradičních automobilek. Jinak řečeno, podle Blocka bychom dnes neměli na výběr tolik elektromobilů a platforem, kdyby Tesla v roce 2013 nepředstavila svůj elektromobil a nedala tak věci do pohybu tímto směrem.

Nejsou dobrým cílem pro krátké pozice čínské společnosti zaměřující se na elektromobilitu, z nichž některé stále nemají reálný byznys? Na tuto otázku Block odpověděl, že v případě Číny se jeho společnost zaměřuje zejména na přímé podvody a platí to i u technologických firem. Není přitom podle něj nutné rozumět samotným technologiím, podstata jeho přístupu je v orientaci na to, co dělají lidé a jak se chová vedení firem. Za příklad uvedl způsob nakládání s objednávkami. Konkrétně to, zda vedení firem nutí prodejce, aby za objednávky vykazovali i takové případy, kdy o objednávku evidentně nejde a cílem je pouze zlepšit obraz firmy a její růstový profil.

Podle Blocka se tak jeho přístup podobá tomu, jak pracuje Hindenburg Research. Ten například poukázal na společnost Nikola, která se propagovala videem s prototypem jejího tahače. Video budilo dojem, že tahač je plně funkční a má vlastní pohonnou jednotku. Ovšem Hindenburg poukázal na to, že ve skutečnosti jel z mírného kopce bez vlastního pohonu. „Nezaměřujte se tolik na technologii, ale na lidi. Ptejte se, jestli tohle je typ člověka, který by dokázal postavit auto, raketu,“ dodal investor. 

Podle Blocka se nyní na trhu pohybuje jen málo investorů, kteří by se zaměřovali na krátké pozice. Přitom podle něj platí, že když je lehké získat kapitál pro určitý druh investování, obvykle už není na takové investování dobrá doba. A naopak. Takže nyní může být dost příležitostí na krátkých pozicích, ale celkově pro ně nepanuje velké nadšení. Důvodem je „Gamestop a tak dále“. Tedy případy, kdy se retailoví investoři organizují na sociálních sítích a nutí svými nákupy ty, kteří mají krátké pozice, aby je se ztrátou uzavírali.

Zdroj: Yahoo Finance



Čtěte více:

Cyklus je utlumený, inflace polevuje, říká investorka z Wells Fargo. Jaké akcie podle ní vybírat?
26.08.2021 15:50
Fed v minulosti jednal cyklicky, nyní se jeho přístup změnil a nějaké ...
Doba cyklických, nebo defenzivních akcií?
25.08.2021 17:27
Jsou akcie indikátorem dalšího dění na dluhopisech, či dluhopisy dalš...
Jak může změna klimatu ovlivnit inflační tlaky? S globální cenou uhlíku dramaticky, tvrdí ve Fidelity
29.08.2021 15:02
Změna klimatu a politika zaměřená na její zpomalení budou určovat vývo...
Vytrvalost medvědů a býků
26.08.2021 17:34
Historie ukazuje, že „reální“ medvědi dovedou být někdy docela vytrval...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení