Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je tu možná nejhorší měsíc v roce na akciovém trhu. Mají se investoři bát korekcí?

Je tu možná nejhorší měsíc v roce na akciovém trhu. Mají se investoři bát korekcí?

01.09.2021 12:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Po sedmi měsících růstu čelí akcie spoustě potenciálních rizik, která by mohla měsíci září vynést pověst nejhoršího měsíce v roce na akciovém trhu. Podle CFRA je od druhé světové války americký akciový index S&P 500 v září pozitivní jen z 45 % času. Průměrný 0,56% pokles v tomto měsíci je nejhorší ze všech měsíců, přičemž jediným dalším měsícem s průměrným negativním výkonem je únor. Sice není jisté, zda přijde korekce nebo pokles, ale rizika rostou. Mezi ně patří změny politiky Fedu, šíření varianty delta a politická rizika.

Hlavní investiční stratéžka ze Charles Schwab Liz Ann Sonders řekla, že je příliš zjednodušující předpokládat, že se trh bude řídit historií. "Jestli tu je řada rizik, která by v určitém okamžiku mohla být rizikovým faktorem a která by mohla vést k více než 3% nebo 4% poklesu?" Určitě,“ dodala. "Mohlo by tomu tak být v září? Zajisté."

Pokles bývá ještě horší v září prvního roku prezidentského období. S&P 500 v těchto letech klesal v průměru o 0,73 %. CFRA také zjistil, že v letech, kdy S&P 500 překonal v červenci i v srpnu předchozí maxima (jako letos), klesl tento benchmark v průměru o 0,74 % a rostl pouze po 43 % času. A S&P 500 vzrostl v srpnu téměř o 3 %, přičemž za celý rok se zvýšil o 20,4 %.

Září přináší také kalendářní rizika, včetně nadcházející páteční srpnové zprávy o zaměstnanosti, která by mohla určit, jak moc Fed na zasedání 22. září utáhne letošní program nákupů dluhopisů. Podle Dow Jones ekonomové očekávají, že v srpnu přibylo 750 000 pracovních míst. Pokud bude toto číslo dramaticky vyšší, mohl by Fed své plány na ukončení programu nákupů dluhopisů v hodnotě 120 miliard dolarů měsíčně zvýšit. Pokud vyjdou data podle očekávání nebo slabší, mohl by Fed toto utažení o několik měsíců oddálit.

Podle Sonders ale slabší data nemusí být pro trh negativní, protože by to mohlo znamenat, že Fed budei při omezování nákupů dluhopisů postupovat pomalej. Postupný pokles nákupů dluhopisů je předzvěstí následného zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu, ačkoli předseda Jerome Powell minulý týden zdůraznil, že tyto dvě politiky nejsou propojené. Vedoucí strategie akcií a derivátů BITG Julian Emanuel dodal, že trh bude sledovat také Fed ohledně plánů na zúžení nákupů dluhopisů. „Trh by mohl chtít, aby Fed oznámil postupný plán utahování, protože pokud jej neoznámí, vedlo by to k obavám, že by mohli znát dopad viru na širokou ekonomiku a trh práce.“

Dále Sonders uvedla, že se Fed bude při rozhodování spoléhat na příchozí data. A tím se stává důležitým faktorem také průběh Covidu a jeho dopad na ekonomiku. "Sečteno a podtrženo je trh, bohužel, vydán na milost a nemilost tohoto ... viru," řekla Sonders.

Zpět k normálu? Jsou tu rizika...

Září je také měsícem, kdy Američané zažívají návrat k normálu, kdy se děti vracejí do škol. Očekává se, že nedostatek pracovních sil v září odezní, protože rodiče dětí ve školním věku se opět zařadí do pracovního života.

Šíření varianty delta však nyní vyvolává v ekonomice větší nejistotu, protože některé společnosti oddalují datum znovuotevření. Podniky od maloobchodů až po restaurace zaznamenávají v reakci na šířící se virus pokles návštěvnosti spotřebitelů. "Důvěra spotřebitelů se již otočila. Je méně o tom, co teď virus dělá. Všichni jsme předpokládali, že se věci v září přiblíží normálu,“ řekl Julian Emanuel.

Sonders z Charles Schwab uvedla, že v září bude hlavním tématem Fed, ale Covid také hraje svou roli. "Myslím, že návrat do škol je víc než jen potenciální faktorem, který bude mít dopad," řekla Sonders. "Je to o tom, zda budeme moci zůstat ve všeobecných školách, zůstat otevření, aniž by se situace v některých státech, kde je míra proočkovanosti nižší, vyvinula mnohem horším směrem.“

Mezi další rizika v září patří data o inflaci. Index spotřebitelských cen by měl být zveřejněn 14. září. Pokud budou data i nadále vysoká, mohlo by to zvýšit výnosy státních dluhopisů, což je pro trh záporné.

Emanuel uvedl, že trh také sleduje jakoukoli diskusi o tom, kdy USA dosáhnou dluhového stropu, a také čeká na osud mnohamilionové účtenky za infrastrukturu, o níž se předpokládá, že ji Kongres bude posuzovat v září.

Jako další rizikový faktor visí nad trhem také odchod USA z Afghánistánu. "Tato událost přišla a hned zase odešla a politický dopad by mohl být dlouhodobý, zvláště pokud tu jsou známky větší nestability v regionu," řekl Emanuel.

Září jako nejhorší měsíc

Emanuel očekává značný výprodej a září a říjen jsou často neklidnými měsíci. "Neznamená to, že trh půjde dolů, ale z našeho pohledu tu je velká lhostejnost a přesvědčení, že dokud Fed nezvýší sazby, nemůže trh klesnout," upozornil.

Investoři by se podle něj proto měli chránit před poklesem. "Neříkáme, abyste se báli," vysvětlil. "To, co říkáme, je abyste byli opatrní. Na svém portfoliu máte fantastické zisky.“

Sonders uvedla, že na trhu došlo pod povrchem k velkým korekcím, přestože někteří investoři považují trh za odolný. Řekla, že její největší starostí jsou spekulace. "Zažili jsme rotační korekce a medvědí trhy v oblastech, jako jsou meme akcie, SPAC a kryptoměny," řekla.

Sonders drží doporučení „outperform“ u sektoru zdravotní péče. Více sleduje investování založené na faktorech než na sektorech. Hledá faktory u jednotlivých akcií, které odrážejí kvalitu, a hledá akcie se silným volným cash flow nebo revizemi zisku.

Zdroj: CNBC

 

Čtěte více:

Valuace zůstanou vysoko a dlouhodobá návratnost bude kolem 6 %, predikuje hlavní stratég Goldman Sachs
17.08.2021 10:45
David Kostin je hlavním akciovým stratégem v Goldman Sachs a na Bloomb...
Bouřlivá dvacátá léta neskončila. Akciové trhy půjdou ještě více nahoru, věří býci z Wall Street
16.08.2021 14:59
Není moc důvodů se domnívat, že akcioví býci zažijí zjevení a že akcio...
Korunový monitor: Strach z delta varianty začal korunu brzdit, oživení by díky proočkovanosti Evropy mělo pokračovat
25.08.2021 11:06
Česká koruna se v průběhu léta jako by zasekla a do dalších zisků se ...
Týdenní výhled: Riziko dobrých amerických makrodat
30.08.2021 13:06
Páteční vystoupení šéfa Fedu trhy nakonec potěšilo, když nepřineslo ko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba