Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Drahé energie: Mezi vítězi a poraženými, a k tomu nová hrozba stagflace

Drahé energie: Mezi vítězi a poraženými, a k tomu nová hrozba stagflace

16.09.2021 14:01
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Narůstající ceny elektřiny začínají na evropských akciových trzích vyvolávat varovné vlny. Včera jsme zde psali o názoru banky Barclays na to, kdo by z energetické krize mohl vyjít posílen. Dnes se s agenturou Bloomberg podíváme na možnou opačnou stranu barikády. Narůstající ceny zemního plynu a elektřiny by mohly začít dotírat na marže v řadě sektorů, od cementáren po výrobce automobilů.

„Pro evropské akcie by se tento trend mohl převrátit v tlak na firemní marže a tedy negativní překvapení v prognózách, až budou v říjnu a listopadu zveřejňovány zisky za třetí čtvrtletí,“ domnívá se Peter Garnry, šéf akciové strategie v Saxo Bank.

trhy energie ceny inflace stagflace elektřina plyn

Jedním ze sektorů, které by narůstající ceny elektřiny mohly nejvíce ohrozit, jsou stavební materiály. Největší podíl nákladů na energie vůči celkovým výrobním nákladům je právě v tomto odvětví, poukazuje Evropská komise. Narůstající poptávka po jejich produktech vedla k tomu, že výrobci zatím dokázali přenášet rostoucí náklady na zákazníky, tvrdí Garnry. To je také vysvětlením, proč si akcioví investoři zatím z růstu cen elektřiny tolik nedělali. Většina průmyslových firem se navíc proti výkyvům v cenách elektřiny a plynu zajišťuje.

Náklady na elektřinu se letos více než zdvojnásobily. Roční forwardové baseload kontrakty na elektřinu ve vybraných evropských zemích a futures na zemní plyn (modře):

elektřina cena Evropa Francie Británie

Čím déle ale krach na trhu s elektřinou trvá, tím větší dopad do bude mít na nejexponovanější průmyslová odvětví. Investiční ředitel BNP Paribas Wealth Edmund Shing tvrdí, že další překážky by to mohlo znamenat pro automobilový sektor, který se už tak potýká s nedostatkem polovodičů. Zásah by kvůli svým energeticky intenzivním operacím mohly dostat také akcie ve stavebnictví. To by obratem ohrožovalo podporu, se kterou se počítá v zotavování evropské ekonomiky. Hnací silou má být právě infrastruktura.

Nejviditelnější známky tísně na akciovém trhu zatím přicházejí z jižní Evropy, konkrétně od tamní silně regulovaných utilit. Akcie firem jako Endesa a Enel se ve středu propadly, protože investoři se obávali, že by se jich mohly dotknout vládní zásahy ve snaze zastropovat ceny pro zákazníky, a také náhlé daňové úpravy ve Španělsku.

ceny elektřiny

Akcie španělských firem Iberdrola a Endesa se obchodují na nejnižších úrovních od poloviny loňského roku a prognózy amerických bank jsou pro tyto utility neradostné. Podle JPMorgan by obě utility mohly každá ponížit zisk před zdaněním o zhruba miliardu eur, přičemž JPMorgan předpokládá rozdělení této záporné položky do druhého pololetí tohoto roku a prvního kvartálu roku příštího. Goldman Sachs odhaduje dopad regulatorních opatření do zisku na akcii pro roky 2022 až 2025 na průměrných 10 % u Iberdroly a zhruba 15 % u Endesy.

Výkonnost akcií Iberdrola z posledních pět dní v systému Xetra:

akcie Iberdrola

Zbydou nějací vítězové?

Naopak analytik britské Barclays Peter Crampton předpokládá, že zvyšování cen elektřiny „vytvoří“ vítěze v méně regulované severní Evropě. Mezi ně tipuje EDF, Engie, Fortum a RWE. Barclays také předpokládá výrazné zvýšení zisku na akcii, obzvláště u EDF, a zvedla svoje odhady pro tento a příští rok o 82, respektive 61 procent.

Laurent Douillet z Bloomberg Intelligence vidí mezi možnými vítězi velké jaderné a hydroelektrárenské společnosti. Oproti firmám, které závisejí na plynu a uhlí, nebudou totiž podle něj zakoušet stejný tlak na výrobní náklady. Dalšími velkými vítězi by mohli být také producenti ropy a plynu, obzvláště pokud mají v portfoliu rozsáhlé plynárenské aktivity.

Drahý binec

Faktorů, které způsobily raketový nárůst cen energií, je vícero. Mezi nejčastěji zmiňovanými je hospodářská konjunktura, která zvedá poptávku. Tu se ale nedaří uspokojit na straně nabídky, a to z řady důvodů. Uhelné elektrárny Evropa ve shodě se svou zelenou misí postupně odstavuje. Zásoby zemního plynu jsou po neobvykle chladné zimě nejnižší za více než dekádu a v Severním moři přestal skoro foukat vítr. Jinými slovy, jeho rychlost je nejnižší za posledních 20 let, takže větrné turbíny nedokázaly vyrábět naplno.

Rusko mezitím plní svoje plynové zásobníky a Norsko pokračuje v odstávkách kvůli údržbě, takže plyn odsud sice proudí, ale v podprůměrných objemech. Podle Bloombergu bude tudíž cena v Evropě, kde se v roce 2019 vyrobilo 23 % elektřiny z plynu (a 2 % z jádra, oboje platí pro EU) muset ještě stoupnout, aby přilákala asijské tankery s LNG. Svoje zásoby před zimou ale doplňuje také Čína.

Podle Alasdaira McKinnona ze Scottish Investment Trust nynější situace ukazuje, že energetické sítě nejsou stále dost odolné, pořád to je podle něj ale jenom varování. Bloomberg pak hovoří o tom, že narůstající závislost starého kontinentu na obnovitelných zdrojích energie ukazuje svoje slabiny. Celá šlamastyka pak stojí nakonec poměrně draho.

Evropské trhy s plynem a elektřinou si po osmi dnech plných rekordních nárůstů dnes berou oddech. Drahé energie se ale v některých zemích propisují do celkové cenové hladiny, kterou hlídají centrální banky, a někteří experti už hovoří o hrozbě stagflace, nebo alespoň podmínkách, které by ji připomínaly: o prostředí zvýšených cenových tlaků a zpomalujícího hospodářského oživení.  

stagflace 

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz

 
 
 

Čtěte více:

Sázky na ostřejší ČNB rostou. Názory bank na inflačním tlaky se ale v regionu liší
15.09.2021 14:29
Investoři zvýšili své sázky na to, že Česká národní banka bude při zve...
Čínský domek z karet. Ohrozí předlužená Evergrande čínský trh realit?
15.09.2021 12:54
Problémy velké čínské realitní společnosti Evergrande se prohlubují. ...
Bouře v cenách elektřiny: Některé utility by z ní mohly vyjít jako vítězové. Někde už zasahují vlády
15.09.2021 15:59
Evropské ceny elektřiny jsou závratně vysoko, do odhadů ziskovosti vel...
Rozbřesk: iPhony zlevní, plyn a elektřina zdraží, aneb debata o inflaci pokračuje
16.09.2021 9:19
Představení nového iPhonu a požár energetického výměníku v Británii js...
Výrobní inflace dál narůstá (komentář analytika)
16.09.2021 9:46
Ceny v průmyslu i v srpnu zaznamenaly výrazný nárůst. V průměru se mez...
Čerpací stanice Benzina, lídr českého trhu, končí. Motoristé budou postupně tankovat u Orlenu
16.09.2021 10:02
Čerpací stanice Benzina, lídr českého trhu, se postupně přejmenují na ...

Váš názor
  •  
    16.09.2021 15:32

    Správný politik dnešní doby a hnutí by měl říci…” chce to více solárů, větrníků, bio-plyn atd… Brusel nám to nalajnuje obří reklamou-brainwash!
    ČERT!
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení