Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínský domek z karet. Ohrozí předlužená Evergrande čínský trh realit?

Čínský domek z karet. Ohrozí předlužená Evergrande čínský trh realit?

15.09.2021 12:54, aktualizováno: 15.9. 14:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Problémy velké čínské realitní společnosti Evergrande se prohlubují. Čínské úřady oznámily bankám, aby neočekávaly, že firma příští týden uhradí předepsanou splátku dluhu. S odkazem na informované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Znamená to, že v Číně se zřejmě schyluje k jednomu z největších podnikových bankrotů v novodobé historii.

Na vývoj už zareagovala ratingová agentura S&P Global Ratings, která snížila hlavní úvěrový rating firmy a jejich součástí na stupeň CC. Podle analytiků S&P je zřejmé, že firmě došla finanční likvidita. Postup S&P Global naznačuje, že scénář úpadku firmy je prakticky jistý, upozorňuje agentura Reuters.

"Přístup k likviditě a financování se společnosti China Evergrande Group výrazně zužuje, jak ukázal oznámený prudký propad v tržbách, pokles hotovosti a pokračující využívání fyzických prostředků k vyrovnání závazků," uvedla ratingová agentura.

Čínské ministerstvo bydlení a rozvoje venkova tento týden svolalo poradu s bankami, na které jim sdělilo, že Evergrande neuhradí splátku dluhu plánovanou na 20. září. Firma ale s bankami nadále jedná o možnosti odkladu splátek či refinancování některých úvěrů, sdělily zdroje. Ty chtějí zůstat v anonymitě, protože jednání mají soukromou povahu.

Neschopnost splácet úvěry bankám je zatím nejzřetelnější známkou finančních problémů firmy, která je v současné době nejzadluženějším developerem na světě. Závazky Evergrande nyní přesahují 300 miliard dolarů (6,4 bilionu , dva biliony juanů). Pro srovnání - to je více než trojnásobek rozpočtu České republiky.

Čínské úřady už se chystají na restrukturalizaci podniku. Povolaly k tomu účetní a právní experty, aby finanční situaci realitní skupiny vyhodnotili. Politické špičky v Pekingu k tomu zatím jen mlčí, a není tedy jasné, zda dopustí, aby věřitelé společnosti Evergrande utrpěli významné ztráty. Ceny firemních dluhopisů ale naznačují, že investoři moc velké šance na záchranu nepředpokládají.

Evergrande jako zkratka 

Evergrande se stala symbolem divokého čínského období výstavby a výpůjček. Bez přístupu k novému financování si teď nemůže dovolit zaplatit dodavatele, dokončovat projekty a zvyšovat zisků. Najala si proto poradce: mezi možnými scénáři jsou rozpad, finanční injekce ze strany státu, nebo skoupení kontrolního podílu ve firmě.

Srovnání s pádem americké investiční banky Lehman Brothers v roce 2008 analytici odmítají. Někteří investoři ale mají obavy z dalšího šíření.

Další obavy se týkají expozice na banky a odhodlání regulátorů tlačit na reformy realitního trhu, které by se nemusely obejít bez negativních účinků. Nejvíce by ale nyní mohla hrozit krize na realitním trhu s mnoha jinými zadluženými developery. Bleskový prodej firmy by mohl způsobit krach cen na tomto trhu. Celý sektor přitom představuje čtvrtinu čínské ekonomiky.

Rozsáhlá je také expozice Evergrande na banky. Podle dokumentu, který unikl v loňském roce a Evergrande ho pak označila za falzum, se závazky vztahují na více než 128 bank a přes 121 nebankovních institucí. Analytici berou tento dokument vážně. Data nicméně naznačují, že nesplácené úvěry u komerčních bank dosahovaly v minulém kvartálu zvladatelných 1,76 %. Čína má také v porovnání s USA mnohem přísnější dohled nad svým finančním systémem.

Veškeré dopady se tudíž zatím omezují na dluhopisový trh a akcie Evergrande a dalších developerů, jako jsou Guangzhou R&F Properties Co nebo Xinyuan Real Estate.
Akcie Evergrande klesly za 14 měsíců o zhruba 90 procent a jeho dolarové dluhopisy se obchodují 60 až 70 procent pod nominální hodnotou.

Pravděpodobný scénář?

Vláda v Pekingu pracuje na oddlužení v sektoru realit, takže finanční injekce pro Evergrande je teď nepravděpodobná, domnívá se James Shi z poskytovatele úvěrové analytik Reorg.

Stále více se tak objevují předpoklady, že kauza skončí řízeným krachem, kde bude snahou chránit menší investory, zatímco držitele dluhopisů čeká haircut. Jak poukazuje analytik Nomury, Evergrande je firmou se soukromým vlastníkem a vláda nebude mít zájem ho zachraňovat. Ani mu však nebude aktivně pomáhat dolů.

Zdroje: ČTK, Reuters

 

 

Čtěte více:

Nejzadluženější realitka světa opět varuje před hrozbou nesplácení závazků
14.09.2021 13:58
Čínský developer China Evergrande varoval, že se mu nedaří prodávat ma...

Váš názor
  • Aha
    15.09.2021 21:14

    No soudruzi v Pekingu nemají rádi špatné zprávy, takže skutečný stav nikdo nezná. Komanči z různých větví to určitě zametají pod koberec dokud to jde, když berou 30% z projektu. Případně se někdo ztratí jako paní Whitney.
    HenryFord
    • Re: Aha
      16.09.2021 8:55

      Řekl bych, že "soudruzi v Pekingu" v současné době praktikují reálnější přístup k ekonomice než "západní svět". Že si věci nelakují narůžovo, aspoň pro svoje potřeby (potřeby těch, kteří do jejich makroekonomiky mají co mluvit) ne.
      Ullsperger
  •  
    15.09.2021 20:21

    Hm. Dluhy 6,4 bilionu Kč, což je 640 TISÍC bytů za 10 mega každý. Praha měla v roce 2001 nějakých 497 tisíc bytů. Tam člověk naráží na hranu představivosti a číslo mu jen prošumí mezi ušima jako že "to je fakt hodně".
    Berounskej
    •  
      16.09.2021 9:08

      To je asi zatím jen slabý čajíček. Při současné "fertility rate" 1,3 bude za 10 let v Číně volných 640 tisíc bytů ročně. Znova a znova, každý rok.
      Zvonička
  • O podvědomí
    15.09.2021 15:36

    Jinak než skrze Freuda to snad ani vysvětlit nejde. "Čínský domek z karet" přičemž jde o předluženou realitku. V době totální hypoteční krize 2008-9 v USA se nepamatuji ne nadpisy a la "Americký domek z karet". Přitom by to bylo daleko více na místě, prohnilé Fannie May a Fredy Mac byly státní.
    Ullsperger
    • Re: O podvědomí
      16.09.2021 9:00

      Ja tam vidim pernikovou chaloupku :)
      Ai-kun
      •  
        16.09.2021 9:35

        kde, prosím?
        Ullsperger
        •  
          16.09.2021 9:37

          ten ilustracni obrazek.
          Ai-kun
          •  
            16.09.2021 9:54

            a jo, to je fakt.
            Ullsperger
            •  
              16.09.2021 9:55

              soudruzi z pátrije holt nenašli ilustrační foto domečku z karet.
              Ullsperger
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení