Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie Universal Music Group při svém debutu vylétly až o 39 procent. Investoři sází na streamování

Akcie Universal Music Group při svém debutu vylétly až o 39 procent. Investoři sází na streamování

21.09.2021 12:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Akcie Universal Music Group při svém debutu na akciovém trhu prudce vyskočily. Investoři se chopili šance vlastnit část tohoto dominantní hráče hudebního průmyslu a akcie v Amsterdamu po otevření trhu vyskočily z referenční ceny 18,50 eur o 39 % na 25,80 eura.

UMG, odštěpená od francouzské mediální společnosti Vivendi, má na amsterdamském akciovém trhu hodnotu 33,5 miliardy eur. Úpis přichází v době, kdy americký hudební sektor zaznamenal během pandemie silný růst tržeb díky streamovaní na platformách jako Spotify a Apple Music.

Přestože se zdá, že streamování na některých trzích vykazuje známky vrcholu (a v době, kdy se mnozí umělci stále potýkají s dopadem zrušených tour během pandemie), analytici valuaci této firmy, která stojí za Taylor Swift, Eltonem Johnem a Beatles, postupně navyšují a zohledňují nové toky příjmů z elektronického obchodování, videoher a fitness aplikací. UMG považují za drtivého vítěze na těchto nových trzích - produkuje více hvězd a hitů než její nejbližší konkurenti Sony Music Entertainment a Warner Music Group.

UMG ovládá asi 40 % průmyslu a tento úspěch jí pomáhá přilákat další generace talentů. Podle celosvětového orgánu IFPI bylo v loňském roce devět z 10 nejprodávanějších hudebníků na celém světě z UMG.

Výzvou je ale udržet si tuto pozici. Nová generace menších, digitálně zaměřených konkurentů se snaží odlákat umělce z velkých společností tím, že jim dává větší kontrolu a větší výběr služeb hudebních vydavatelství, které mohou využívat. UMG v tomto konkurenčním prostředí navýšilo v uplynulých dvou letech své výdaje na nové hudebníky a skladatele.

"S tím, jak tržní hodnota hitové hudby stoupá spirálovitě nahoru, jsou velcí hráči čím dál tím soutěživější mezi sebou navzájem, a to i díky nováčkům v odvětví, jako je Hipgnosis, aby podepsali a vlastnili práva," uvedl Tim Ingham, zakladatel zpravodajského a analytického webu z hudebního průmyslu Music Business Worldwide.

Společnosti UMG, Sony a Warner reagují na hrozbu konkurence tím, že nechávají hudebníky vybrat si služby hudebních vydavatelství, které chtějí, a zároveň jim umožňují těžit ze silného globálního marketingu a distribuce. „Poslední dny na kapitálových trzích podtrhly silnou pozici [UMG] v tomto odvětví a zdůraznily silné současné růstové trendy,“ napsali tento měsíc analytici Morgan Stanley ve výzkumné zprávě. Právě firma Morgan Stanley radila Vivendi při divestici UMG.

Vivendi oddělila 60 % UMG pro akcionáře a ponechává si 10% podíl. Hedgeový fond Pershing Square Capital Management LP koupil v posledních měsících 10 % UMG od Vivendi a zbývajících 20 % vlastní konsorcium vedené čínskou společností Tencent Holdings.

Společnost Vivendi a její kontrolní akcionář, miliardář Vincent Bollore, dali od vedení ruce pryč a přenechali hlavní rozhodování generálnímu řediteli UMG Lucianovi Graingeovi a jeho výkonnému týmu. Z tohoto důvodu analytici neočekávají, že by přechod UMG na veřejně obchodovanou firmu vedl k jakékoli okamžité změně strategie nebo způsobu, jakým Grainge vede firmu.

Hudba zaznamenala od začátku století, kdy internet zarazil trh s CD, dramatické oživení. Vydavatelství mají před sebou ale ještě spoustu práce, aby přiměla technologické start-upy a sociální média licencovat hudbu a odstraňovat skladby, za které nezaplatily. Díky streamování je však podnikání předvídatelnější, a to i díky sadě dat o vkusu posluchačů ze sociálních médií a platforem jako Spotify a Apple Music.

"Případy, kdy by velká vydavatelství riskovala zálohu ve výši 10 milionů dolarů na umělce, jehož deska se nevydaří, a který poté od smlouvy odejde a nechá vydavatelství dluhy za miliony dolarů, jsou mnohem vzácnější," doplnil Ingham.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Francouzská Vivendi prodává část v Universal Music americkému miliardáři
21.06.2021 8:34
Francouzská mediální skupina Vivendi podepsala dohodu o prodeji deseti...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y