Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podpora pro největší zvýšení sazeb za 24 let v ČNB sílí, vládě navzdory

Podpora pro největší zvýšení sazeb za 24 let v ČNB sílí, vládě navzdory

23.09.2021 10:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Většina bankovní rady České národní banky by na příštím měnovém zasedání mohla podpořit výraznější utažení měnové politiky, uvedl její člen Vojtěch Benda ve středečním tisku, zatímco trhy zvedají sázky na to, že ČNB příští týden skutečně přijde s nejprudším zvýšením sazeb za více než dvě dekády.

ČNB a Maďarská národní banka (MNB) letos v červnu jako první v Evropské unii zahájily cyklus utahování měnové politiky s tím, jak se ekonomiky regionu začaly rychle zotavovat z pandemie covidu-19.

Ale zatímco MNB tento týden ubrala na razanci svých postupných kroků, komentáře představitelů ČNB naopak naznačují, že v bankovní radě sílí podpora pro zvýšení hlavní dvoutýdenní repo sazby jednání 30. září o nestandardních 50 bazických bodů.

Taková představa před říjnovými volbami znepokojuje českou vládu.

Premiér Andrej Babiš varuje před zvyšováním sazeb, které zdraží úvěry domácnostem a podnikům. Ministryně financí Alena Schillerová ve středu na twitteru uvedla, že na srpnovém měnovém zasedání, jehož se zúčastnila, "opakovaně" vyzývala členy rady, aby plánovanou fiskální konsolidaci neprovázely restrikce ze strany měnové politiky.

Představitelé nezávislé ČNB, která ze zákona nesmí přijímat žádné pokyny od politiků, se proti podobným tlakům ohrazují. Guvernér Jiří Rusnok říká, že vyšší sazby jsou zapotřebí, a ani on nevyloučil v tomto směru razantnější krok, než bývá zvykem.

Ačkoli ČNB v minulosti mnohokrát srazila sazby o více než čtvrt procentního bodu, nikdy od roku 1997 je větší měrou nezvýšila.

Vzhledem ke zrychlení inflace na 13leté maximum a rizikům, že rychlý růst cen zapustí kořeny v očekávání spotřebitelů a firem, tak nyní pokračuje spíše debata o tom, jak rychle by sazby měly růst.

Vojtěch Benda na obou minulých zasedáních hlasoval jako jediný v sedmičlenné radě pro zvýšení hlavní sazby o 50 bazických bodů. Většina členů rady v obou případech nakonec podpořila standardní nárůst o čtvrt procentního bodu na současných 0,75 %.

"Myslím, že ve světle nových inflačních čísel může převážit podpora pro rychlejší zvyšování," řekl Benda v rozhovoru pro Lidové noviny zveřejněném ve středu.

Větší podpora o zvýšení sazeb o 50 bps

Podobně jako ostatní centrální banky také ČNB čelí vysoké inflaci plynoucí mimo jiné z globálních tlaků na dodavatelské řetězce, růstu cen energií, utaženého domácího trhu práce a oživení poptávky po rozvolnění protipandemických opatření.

Vláda odkazuje na vyhlídky, že inflace začne v příštím roce opět zpomalovat, a Schillerová ve svém tweetu poznamenala, že například polská centrální banka "nechce zvyšováním úroků ohrozit křehké post-pandemické zotavení".

Nicméně i viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký ve středu v médiích uvedl, že podpora výraznějšího kroku v bankovní radě zřejmě zesílí.

"Dokážu si představit, že ten tábor, který bude pro razantnější zvýšení sazeb, abychom vyslali jasný signál a ukotvili inflační očekávání, bude tentokrát větší než minule jeden hlas kolegy Bendy," řekl Nidetzký v rozhovoru pro portál seznamzpravy.cz.

V pondělním rozhovoru pro Deník N viceguvernér řekl, že si umí představit i to, že na třech měnových zasedáních zbývajících do konce roku sazby vystoupají celkem až o 100 bazických bodů zhruba v souladu s tím, co započítává finanční trh.

Člen bankovní rady Tomáš Holub v rozhovoru pro Reuters tento týden řekl, že se příští čtvrtek "dost pravděpodobně" přikloní k výraznějšímu kroku.

Viceguvernér Marek Mora pak v rozhovoru pro agenturu Bloomberg z minulého týdne uvedl, že se na nadcházejícím měnovém zasedání bude jasně rozhodovat mezi zvýšením o 25 či 50 bazických bodů a že šance se možná blíží 50.

Koruna od začátku září v očekávání rychlejšího zvyšování sazeb celkově zpevňovala a minulý týden vystoupala až na 25,248 za euro, nejsilnější úroveň od února 2020.

 

Zdroj: Reuters

 
 

Čtěte více:

FX Strategie: Lehce jestřábí prognóza Fedu může pomoci dolaru. A jedna německá divoká karta
21.09.2021 13:57
Rostoucí averze k riziku přichází v týdnu, kdy eurodolar musí sledovat...
Holub z ČNB se
21.09.2021 10:33
Člen bankovní rady České národní banky Tomáš Holub řekl, že na měnovém...
Většina členů rady může podpořit výraznější utažení sazeb, myslí si Vojtěch Benda
22.09.2021 10:57
Razantnější utažení úrokových sazeb by na měnovém zasedání příští tý...
Slovensko snížilo výhled růstu ekonomiky, i kvůli dopadům třetí vlny koronaviru
22.09.2021 15:52
Slovenské ministerstvo financí snížilo výhled růstu domácí ekonomiky n...
Rozbřesk: O krocích Fedu rozhodnou data z trhu práce. Problémy polského zlotého se začínají kupit
23.09.2021 9:11
Zářijový report o americké zaměstnanosti patrně rozhodne o tom zdali F...
Evropské burzy po zasedání Fedu mohou otevírat do plusu. Zlato ztrácí
23.09.2021 8:53
Hlavní evropské i americké akciové indexy by dnes mohly otvírat v zele...

Váš názor
  • ČAU LIDI!!!!!
    23.09.2021 11:39

    Zdravím všetkých mojich voličov agrofertu a tiž priznivcov čapaku a kosteleckeho parku. Ryby v bečve som vyriešil, a viníka som pojmenoval. Teraz k tým úrokom. Ja vas varujem, nězvyšujtě tie pojeb@ne sadzby!!!! Aj alenka to vraví po česky, něrozumietě tomu??????? Ja som najlepší premiér v histórii tejto planéty a mám právo o tom rozhodovať. Je to logické, ja riadim štát ako svoje firmy!!! Ja si na všetko požičiavam peniaze ako vo firmách tak aj vo štátě, a, a, a potom ich rozdávam, ták ma to učili súdruhovia vo strane, aj tý v ŠTB to vraveli!!!! Ja mám napožičané strašné peniaze, miliardy, možno aj biliony a teraz mám platiť dajaké hentie úroky???? A prečo by som mal platiť úroky??? Veď mně musia požičiavať zadarmo bez úrokov a požičky sa splácať němusia. Oni mňa zasa chcú okradnúť, aby som vraj za požičané peniaze platil!!!??? Čoskoro vyhrajem voľby a potom si to s mini vyriadim. Len aby ten dědo z hradu vydržal, aby nezhebol moc skoro, eště potrebujem tú milosť od neho, lebo ja buděm prezidentom česka. Nězabudnitě ma voliť ÁNO BUDĚ LÍP!!!!!!
    oradapoisson
  •  
    23.09.2021 9:58

    domácnosti mají rekordní úspory, firmy makí na účtech více než mají půjčeno, nezaměstnanost nulová.....co to ten Babiš s bláznivou tetkou povídají za nesmysly, ať si ty pohádky nechají svým dětem a vnoučatům.....
    abc1
    • abc1
      23.09.2021 17:52

      Profesor ekonomie na Kolumbijské universitě v New Yorku Jan Švejnar je také bláznivý strejda? ... https://video.aktualne.cz/dvtv/svejnar-rozeviraji-se-nuzky-obava-o-uspory-je-namiste-inflac/r~6a91995c1be611ec8fa20cc47ab5f122/
      Jan47
      • Re: abc1
        28.09.2021 12:23

        že je někdo profesor nevylučuje, že je to strejc....asi nic neví o ČR....poptákové tlkaky tu jsou hodně vysoké a ty zkrotíš pouze zvýšením sazeb.....zkus si pozvat řemeslníka, pokud vůbec nějakého seženeš a budeš koukat jako vejr na ceny.....Babišova vláda rozhazuje o stošest, tak nevím na co chceš čekat....řekl jsem argumenty proč zvyšovat sazby....řekni, proč je nezvyšovat....ale nepovidej o nějaké nejistotě, o které stejně nic nevíš.....kdo potřebuje nízké sazby....hlavně tetka Šilerka, aby mohla uplácet voliče....
        abc1
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení