Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká Sněmovna reprezentantů schválila zvýšení dluhového stropu

Americká Sněmovna reprezentantů schválila zvýšení dluhového stropu

13.10.2021 8:55, aktualizováno: 13.10. 12:38
Autor: ČTK

Aktualizováno

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý místního času schválila zákon, který vládě prodlužuje možnost půjčovat si finanční prostředky. Minulý týden norma prošla Senátem a po souhlasu sněmovny se očekávalo, že opatření záhy podepíše prezident Joe Biden. Informují o tom dnes americká média, podle nichž by se tak Spojeným státům mělo podařit dočasně odvrátit hrozbu platební neschopnosti.

Federální ministerstvo financí v posledních týdnech varovalo, že bez zásahu Kongresu vláda někdy během tohoto měsíce přestane být schopna splácet své dluhy. Ministryně financí Janet Yellenová později specifikovala, že k této bezprecedentní události s katastrofálními následky by došlo 18. října, tedy příští pondělí.

Kongres nakonec zakročil a podle agentury AP se počítá s navýšením dluhového limitu o zhruba 480 miliard dolarů, což má podle ministerstva financí vystačit do 3. prosince. Příslušný návrh schválila Sněmovna reprezentantů poměrem 219 ku 206 hlasům, přičemž jej nepodpořil žádný kongresman Republikánské strany.

"Co máte proti naší vlastní ekonomice? Protože tahle pohroma nepředstavitelných rozměrů by mohla mít následky přes 100 let," řekla před hlasováním republikánům šéfka demokraty ovládané sněmovny Nancy Pelosiová. "To vám na tom nezáleží?", pokračovala. Republikáni svůj odpor opírají o nesouhlas s výdajovými plány demokratů a prezidenta Bidena.

Neshody ohledně dluhového stropu, což je limit, do kterého si vláda může půjčovat, nejsou v USA neobvyklé, a v podobné situaci jako nyní byla země i v roce 2013 za vlády prezidenta Baracka Obamy. Současný spor mezi republikány a demokraty nicméně zahýbal finančními trhy. Panovaly totiž obavy, že USA nebudou schopny splácet své finanční závazky, což by podle expertů otřáslo americkým i světovým hospodářstvím.

Spojené státy mají dlouhodobě větší státní výdaje než příjmy a musí si proto půjčovat peníze na pokrytí všech svých nákladů. Dluhový strop je zákonný limit stanovující, jakou maximální částku může vláda dlužit. Pokud by limit zákonodárci nezvedli, nemohly by USA například splácet svoje dluhy či vyplácet důchody a platy pro příslušníky americké armády. V minulosti bylo zvyšování limitu zpravidla rutinní záležitostí, od roku 1960 byl dluhový limit zvýšen či zrušen téměř 80krát. Za vlády prezidenta Donalda Trumpa byl zrušen třikrát.

Kvůli aktuálnímu problému demokraté původně navrhovali na více než rok pozastavit platnost stropu, tento plán ale zablokovali republikáni v Senátu. Část z nich nakonec upustila od obstrukcí a souhlasila s krátkodobým opatřením. Republikánský senátní lídr Mitch McConnell nicméně záhy avizoval, že takovýto scénář už se nebude opakovat a že další intervenci budou muset demokraté prosadit vlastními silami skrze časově náročnější rozpočtovou proceduru.

Deník The New York Times poznamenává, že odpor proti zvyšování stropu v podání strany, která nedrží Bílý dům, není neobvyklým jevem. "Republikáni ale letos v tomto směru dosáhli nových výšin, když demokratům aktivně bránili i ve snaze uspořádat v rámci běžné procedury hlasování o příslušném návrhu," píše list.

Schválení krátkodobého řešení znamená, že Kongres musí do dvou měsíců najít odpověď na dvě zásadní ekonomické otázky. Kromě toho, že běží nová lhůta ohledně dluhového stropu, je 3. prosinec také termínem, kdy vyprší dočasný rozpočet schválený na konci září.


Čtěte více:

Výsledková sezóna v USA: Kalendář pro 1. čtvrtletí 2024
10.04.2024 16:47
Patria.cz Vám přináší kalendář výsledkové sezóny nejdůležitějších fire...
Fidelity International: Inflační tlaky se liší podle odvětví. Které z nich přetrvají?
13.10.2021 6:15
Podle nejnovějšího průzkumu mezi analytiky společnosti Fidelity Intern...
Ještě není čas na zvyšování sazeb, míní Dědek a Michl. Benda je pro
13.10.2021 8:34
Vhodná doba pro zvyšování úrokových sazeb zpět k normální úrovni dos...

Váš názor
  •  
    13.10.2021 14:33

    Dissaster. Biden a Pelosi zničí USA v jednom volebním období. Jim Carter byl doposud ceněný jako nejhorší president v novodobé poválečné historii. Jenže v téndobě lidé milovali svou zemi, americkou vlajku, hymnu, historii a fungovala tržní ekonomika. Tyhle faktory, daly USA po Cartrovi do dohromady celkem rychle. Dnes demrats učí mladé lidi nenávidět vše co souvisí s Amerikou. Vše. Identity politics, neo marxism a revoluční nálady drtí americkou ekonomiku, politiku jako takovou a lidé tomu pleskají. Člověk se nestačí divit, co Pelosi a Biden stihly zničit ani ne za rok. Ještě mají 3 roky! Takže, já si myslím, že USA se z tohoto už nevzpamatuje… (rád bych se mýlil).
    Čert
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data