Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Žádná další sedmdesátá léta. Technologie změní celou ekonomiku, říká sledovaná investorka

Žádná další sedmdesátá léta. Technologie změní celou ekonomiku, říká sledovaná investorka

25.10.2021 10:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Řada ekonomů v USA varuje před vysokou inflací a tlačí na americkou centrální banku, aby neprodleně změnila svou monetární politiku. Cathie Wood z Ark Investment Management ale jde proti tomuto proudu a na Bloomberg Markets vysvětlovala, proč si myslí, že do budoucna jsou tématem spíše deflační tlaky než ty inflační.

Wood je již nějakou dobu pozorně sledovanou postavou, známá je například kvůli investicím do Tesly, a to svým optimistickým pohledem týkajícím se této společnosti a některých dalších technologických firem. Na Bloombergu hovořila o tom, že studovala ekonomickou historii a její nemalou část si také sama prožila. Nyní podle ní investoři zabudovali do svých očekávání vyšší inflaci kvůli tomu, jak se ceny chovají v důsledku některých tlaků vyvolaných pandemií. Jenže tyto tenze nepřetrvají a na významu naopak opět získají deflační síly.

Podle některých názorů může další vývoj dokonce připomínat sedmdesátá léta, ale Wood uvedla, že ona si dobu vysokoinflačních sedmdesátých let pamatuje a „skutečně se domnívá, že tímto směrem nejdeme“. Mezi ony deflační faktory pak investorka řadí především technologické inovace – jde tedy o oblast, které se investičně intenzivně věnuje. Domnívá se, že nyní inovace dosahují míry, kterou v minulosti nikdy nedosáhly, a to ani v době rozvoje využívání elektrické energie.

Technologický rozvoj je tedy deflační silou, podle investorky nemalou. Ponese s sebou také řadu doprovodných procesů, které se budou týkat i firem mimo hlavní inovační proud. Wood totiž míní, že některé společnosti se namísto dlouhodobého rozvoje zaměřují na krátkodobou ziskovost, což se ale projeví v jejich životaschopnosti a konkurenceschopnosti. S tím, jak se jejich produkty a služby stanou méně a méně konkurenceschopné, budou muset snižovat jejich ceny, a to bude součástí deflačního tlaku vyvolaného inovacemi.

Podobné strukturální změny budou znamenat i to, že tradičně měřený hrubý domácí produkt bude dosahovat nižších hodnot růstu. K tomu bude docházet k velkým změnám na trhu práce. Wood v této souvislosti zmínila studii Oxford University z roku 2014, podle které kvůli inovacím, umělé inteligenci a podobným technologiím do roku 2035 zanikne 47 % stávajících pracovních míst.

Investorka k tomu ale dodala, že podle ní také dojde k prudkému růstu produktivity a bohatství a v roce 2035 bude HDP v USA dosahovat ne 28 bilionů dolarů, ale 40 bilionů dolarů. První číslo je přitom implikováno lineárním růstovým trendem, který však bude podle investorky překonán. Wood k tomu dodala, že jejím cílem je odhadnout to, které firmy a která odvětví budou nejvíce těžit z onoho rozdílu mezi lineárním růstem produktu a růstem vyšším, který je generován novými technologiemi.

Zdroj: Bloomberg Markets


 
 
 
 
 

Čtěte více:

Natixis: Posunuly se vyspělé země z deflační rovnováhy do rovnováhy inflační?
23.06.2021 5:56
Diskusím o dalším vývoji na kapitálových trzích a ve světové ekonomice...
Trend se zlomil, k dalšímu vrcholu sazeb to může trvat 35 let, říká investiční ředitel Morgan Stanley
05.10.2021 11:53
Poslední dva roky jsou katalyzátorem, který posune svět ze zhruba dvac...
Hodnotové investování podle Benjamina Grahama. Porazili by ho investoři do růstových akcií?
15.10.2021 17:47
Hodnotové investování v posledních letech není zrovna v kurzu, a to hn...
Vývoj inflace a její dopad na různá investiční aktiva
15.10.2021 16:19
V dnešní, na grafy bohatší, úvaze se podíváme na reakci investičních a...
Tomáš Vlk: Američané v září utráceli, maloobchod hlásí pokračování růstu
15.10.2021 15:21
Po solidním srpnu se od maloobchodu čekal mírný útlum, ale naopak se d...

Váš názor
  • Tož dobrá
    25.10.2021 13:08

    Jak bych řekl že posledních několik desetiletí je právě na inovace nedej bože vynálezy skoupé. Vzhledem k obrovskému množství vědců a výzkumníků přesněji tragicky neplodné. Inflaci omezí třeba i krysí závod. Přemnožených lidí bude tolik že ze zoufalství si budou dělat za instantní nudle. Inflaci jisto jistě ukončí nějaká tučná recese až krize s hromadou nezaměstnaných.
    HenryFord
  •  
    25.10.2021 10:57

    a kolik té paní je, když pamatuje inflační 70 léta? nebo jako dítě školou povinné už měla tyto vznešené zájmy? jo, možná přijdou opět deflační léta, ale než přijdou, tak se z dluhů a úpor ukrojí pěkný krajíc
    abc1
    •  
      25.10.2021 12:53

      přesně to jsem si řekl, že paní vypadá neuvěřitelně zachovale.. /// s těmi technologiemi má do jisté míry pravdu. Nicméně srovnávat dnešní "technologický" svět se světem rozvoje využívání elektrické energie je poněkud unfair zákrok - jak v počtu vědců a a možností sdílení poznání, tak i zásadně nižší technické základně proti dnešku. Ale jinak asi ano, její názory mají momentálně oporu ve valuacích tech firem... /// Ještě jeden faktor ve vazbě na strukturální změny: vztah nasycenost trhu&konečný spotřebitel. Příklad chladnička: chladničku domácnost mění řekněme 1x za 10let a s pořízením nového kusu očekává trošku lepší parametry a zejména stejně dlouhou životnost výrobku. Proti chladničce postavme mobilní telefon. Srovnáním těchto 2 produktů dostane člověk zajímavou odpověď: Jedna domácnost spotřebuje za dobu životnosti chladničky X-násobně více mobilů za 2X-násobně vyšší výdaje. (Uvedené samozřejmě neplatí pro domácnost seniora, pro kterého má mnohem větší přínos chladnička než mobil, který je spíš takovou bezpečnostní zálohou.) Strukturální změna je ve srovnání chladnička/mobil více než patrná. Dalo by se říct, že mobily mají dnes právo být žádanějším zbožím než chladnička, neboť chladnička k spotřebě a růstu HDP přispívala již dlouhé desítky let. Přesto si troufám trvdit, že pro 90% populace, která dnes považuje mobil narozdíl od chladničky za nepostradatelný, bude i za 20 let chladnička nepostradatelná bez ohledu na fakt, že kromě chlazení a mrazení nic dalšího nedokáže. No je také možné, že v té době již chladnička nebude potřebná vůbec z důvodu technologického zdokonalení produkce nutričně plnohodnotné potravy bez nutnosti chladit či ohřívat..
      Mudr.c
      •  
        25.10.2021 14:19

        Já raději tu chladničkou. Polotovary a hotofky se vyhýbám jako čert kříži. Vím, že mne to do budoucna asi nemine, právě z důvodů které zmiňujete. Overpopulation.
        Čert
    • Deflace je vždy jen kraťoučkou epizodou
      25.10.2021 11:30

      Deflace je vždy jen kraťoučkou epizodou v nekonečně dlouhých vlnách inflace. Já si pamatuji deflaci v letech 1962-63 a tehdy také klesl HDP. My jsme mu tehdy ve školce říkali Národní důchod.
      Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data