Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf německé centrální banky Jens Weidmann z osobních důvodů odstupuje

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann z osobních důvodů odstupuje

20.10.2021 14:55
Autor: ČTK

Prezident německé centrální banky Jens Weidmann se rozhodl ke konci roku odstoupit z funkce, překvapivý krok vysvětlil osobními důvody. Deutsche Bundesbank, jak se měnová autorita v Německu oficiálně nazývá, to uvedla ve svém dnešním sdělení. Třiapadesátiletý Weidmann patří k nejkonzervativnějším členům Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB), jíž je Bundesbank členem.

Podle sdělení banky požádal Weidmann německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera o uvolnění z funkce k 31. prosinci. Weidmann je nejmladším šéfem německé centrální banky v jejích dějinách, do čela instituce se postavil v květnu 2011.

"Dospěl jsem k přesvědčení, že více než deset let je dobrý časový úsek k tomu, aby se začala nová kapitola - pro Bundesbank, ale i pro mě osobně,“ uvedl Weidmann v dopise zaměstnancům.

Weidmann poděkoval svým kolegům v Radě guvernérů za otevřenou a konstruktivní atmosféru v někdy obtížných diskusích posledních let. Šéf německé centrální banky byl známý tím, že dříve často kritizoval příliš uvolněnou měnovou politiku ECB.

Loajalitu a ochotu nacházet kompromis ocenila u odcházejícího šéfa německé centrální banky prezidentka ECB Christine Lagardeová. "Jens je dobrý osobní přítel, na jehož loajalitu jsem se vždy mohla spolehnout,“ uvedla dnes v prohlášení. "I když měl Jens jasný názor na měnovou politiku, vždy na mě zapůsobilo jeho hledání společného základu v Radě guvernérů, jeho empatie vůči kolegům z eurosystému a jeho ochota najít kompromis," dodala. Eurosystém je síť centrálních bank zemí eurozóny, v jejímž čele stojí ECB.

Podle zdrojů deníku Handelsblatt zvažoval Weidmann rezignaci už delší dobu. Zejména poté, co se novou prezidentkou ECB stala Lagardeová, protože si na post také myslel. Rozhodnutí ale podle zdrojů oddaloval z úcty k Lagardeové a také proto, že nechtěl přitahovat mnoho pozornosti.

Politování nad Weidmannovým odchodem vyjádřil předseda Svobodné demokratické strany (FDP) Christian Lindner, o kterém se hovoří jako o kandidátovi na německého ministra financí. "Stál za měnovou politikou orientovanou na stabilitu, jejíž význam narůstá tváří v tvář inflačním rizikům,“ popsal přístup odcházejícího bankéře Lindner.

Handelsblatt uvádí, že Weidmann o svém rozhodnutí dnes předem telefonicky informoval kancléřku Angelu Merkelovou, spolkového prezidenta, prezidentku ECB i současného ministra financí Olafa Scholze. Scholze, který je poté, co jeho sociální demokraté (SPD) vyhráli volby, pravděpodobným kandidátem na kancléře, podle listu ujistil, že jeho krok s volbami nesouvisí.

Weidmann coby vystudovaný národohospodář byl nejdůležitějším ekonomickým poradcem kancléřky Merkelové a byl i jedním z předních architektů záchranných plánů za finanční a ekonomické krize, poznamenal týdeník Der Spiegel.

Bankéř, který vždy trval na oddělení měnové a fiskální politiky, se se svým přístupem cítil v Radě guvernérů v menšině, dodává Handelsblatt. Obzvláště ho znepokojovalo, jak se v prosinci rozhodne o budoucnosti nouzového pandemického programu nazývaného PEPP. Ten bude podle aktuálního plánu v platnosti do konce března a nabízí ECB obzvláště flexibilní možnosti nákupů státních dluhopisů, kterými ECB může podpořit jednotlivé země, jako je třeba Itálie. Weidmann měl obavy, aby si ECB nechtěla tuto flexibilitu ponechat i po skončení pandemie.

 

Čtěte více:

Německá ekonomika se brzy vrátí na úroveň před pandemií, její růst zrychluje, tvrdí Bundesbank
19.07.2021 14:45
Německá ekonomika se brzy vrátí na úroveň před pandemií covidu-19, jej...
Lagarde odstartovala novou éru spolupráce s Němci. První test přijde ve čtvrtek
20.07.2021 6:10
Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagarde tento měsíc zač...
Německá inflace se bude držet nad 2 % asi až do poloviny příštího roku, předpovídá Bundesbanka
27.09.2021 15:29
Německá inflace pravděpodobně ještě zrychlí z nynějších beztak vysoký...

Váš názor
  •  
    20.10.2021 21:48

    možná chtěl odejít se ctní a nebýt spojen s tím co svět čeká....centrální bankéři i politici jsou jako utrženi od řetězu co se týče měnové a fiskální politiky
    abc1
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y