Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman nevidí problém ve jmenování Fialy premiérem, ten prezidentova slova uvítal

Zeman nevidí problém ve jmenování Fialy premiérem, ten prezidentova slova uvítal

05.11.2021 12:07, aktualizováno: 5.11. 15:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že se jmenováním předsedy ODS Petra Fialy předsedou nového kabinetu nevidí problém. Uvedl to v telefonickém rozhovoru na Frekvenci 1. Současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nemá zájem stát se premiérem, poznamenal. Zeman udělá vše pro to, aby nová vláda vznikla co nejrychleji.

Prezident Miloš Zeman nevidí problém ve jmenování předsedy ODS Petra Fialy příštím premiérem a udělá vše pro to, aby nová vláda vznikla co nejrychleji, řekl Zeman ve svém prvním veřejném projevu od voleb do poslanecké sněmovny. "Myslím, že tam nebude žádný problém, a víte proč? Protože Andrej Babiš, se kterým jsem před chvílí telefonicky mluvil, nemá zájem o to stát se premiérem. Důvod je celkem prostý, že s ním nikdo nechce jednat," řekl Zeman v telefonickém rozhovoru pro Frekvenci 1, který se uskutečnil dříve v pátek.

Zeman, který byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče Ústřední vojenské nemocnice s veřejně nespecifikovanou diagnózou 10. října, den po volbách, v rozhovoru také řekl, že "se cítí naprosto normálně", a protože není přetížený, tak i lépe než obvykle. Uvedl, že už měsíc nekouří a že své prezidentské povinnosti hodlá plnit po zbývající rok a půl do konce svého mandátu.

Ve sněmovních volbách Zemana překvapil neúspěch Pirátů, byl extrémnější, než čekal. Piráti, kteří do voleb šli v koalici se Starosty a nezávislými (STAN), získali čtyři mandáty. Mají ale být součástí vznikající vlády společně s ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

ČR potřebuje novou vládu s jasným mandátem, uvítal Fiala Zemanova slova

Kandidát koalice Spolu na premiéra Petr Fiala (ODS) uvítal slova prezidenta Miloše Zemana, že je připraven ho jmenovat premiérem. Napsal to ČTK. V sobotu bude Fiala hlavu státu prostřednictvím videokonference informovat o shodě formující se koalice Spolu a PirSTAN na hlavních programových principech a připravenosti co nejdříve sestavit novou vládu. Česko je podle něj ve složité ekonomické i epidemiologické situaci a potřebuje novou vládu s jasným mandátem vycházejícím z výsledků voleb.

"Budu prezidenta informovat o tom, že zástupci obou koalic se dokázali velice rychle shodnout na hlavních programových principech a že jsou připraveni co nejdřív sestavit funkční vládu. V této souvislosti vítám sdělení pana prezidenta Zemana, že je připraven mne jmenovat do funkce premiéra a udělat všechny ústavní kroky, které jsou nezbytné pro vytvoření nové vlády," uvedl Fiala.

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana podle lékařského konzilia i nadále vyžaduje hospitalizaci, prezident se nemůže naplno věnovat pracovním povinnostem. Určit prognózu vývoje prezidentova zdravotního stavu je obtížné, bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo "obtížně léčebně ovlivnitelné". Nezbytná je také spolupráce pacienta. Na dnešním jednání se na tom shodlo lékařské konzilium. Novinářům to po jednání řekl jeho vedoucí, končící rektor Karlovy univerzity a lékař Tomáš Zima.

Zemanův stav podle konzilia vyžaduje hospitalizaci, nemůže naplno pracovat

Členové konzilia se podle Zimy mezi 26. říjnem a 1. listopadem seznámili se zdravotnickou dokumentací prezidenta a měli možnost ho také vyšetřit. Dnes se shodli na tom, že mu je v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) poskytována špičková péče, souhlasili i s diagnózami a terapeutickými postupy.

"Prezidentům stav i nadále vyžaduje hospitalizační péči a v tento moment mu neumožňuje věnovat se naplno pracovním povinnostem," řekl Zima. "Stanovit prognózu dalšího vývoje zdravotního stavu je i nadále velmi obtížné, charakter i manifestace základního onemocnění jsou jistě velmi závažné. Upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo obtížně léčebně ovlivnitelné. Nezbytná je aktivní spolupráce pacienta," dodal.

Zeman se v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) léčí od 10. října kvůli celkovému zhoršení zdravotního stavu souvisejícímu s jeho chronickým onemocněním. Jeho stav se zlepšil, ve čtvrtek byl přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení.

Podle informací nemocnice, které 18. října zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), nebyl prezident v té době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobou prognózu Zemanova zdravotního stavu lékaři hodnotili jako krajně nejistou a možnost návratu k pracovním povinnostem v následujících týdnech označili za málo pravděpodobnou. Politici zvažovali, zda nevyvolají jednání Parlamentu k převodu prezidentských pravomocí na premiéra a předsedu Sněmovny. Vystrčil dnes v reakci na zprávu konzilia řekl, že k převodu pravomocí nevidí důvod, pokud bude prezident schopen vykonávat aspoň nejdůležitější povinnosti.

Zeman dopoledne v telefonickém rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že se cítí naprosto normálně, a protože není přetížený, tak i lépe než obvykle. Uvedl, že už měsíc nekouří. Důvodem jeho špatného zdravotního stavu podle něj bylo to, že mu nechutnalo jíst a špatně trávil. Dodal, že předpokládá, že bude po zbytek svého mandátu, zhruba rok a půl, plnit své povinnosti.

Zasedání multioborového konzilia si ÚVN vyžádala, aby se ujistila, že pečuje o prezidenta podle lékařských předpisů a aby se lékaři shodli na tom, jaká jsou doporučení a prognóza pro prezidentův stav, řekl ředitel nemocnice Miroslav Zavoral. Konzilium bude podle Zimy stálé. Za ÚVN se ho budou účastnit Zavoral, Monika Nývltová z endokrinologického centra a přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáš Tyll.

K převodu prezidentských pravomocí teď podle Vystrčila není důvod

Pokud Miloš Zeman bude schopen vykonávat minimálně nejdůležitější povinnosti prezidenta, k převodu jeho pravomocí podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) není důvod. Vystrčil to dnes řekl ČTK v reakci na závěry lékařského konzilia, které se Zemanovým zdravotním stavem zabývalo.

Konzilium se dnes shodlo na tom, že Zemanův zdravotní stav i nadále vyžaduje hospitalizaci a že prezident se nemůže věnovat práci naplno. Pro Vystrčila to znamená, že Zeman je některé pracovní povinnosti schopen vykonávat, to znamená minimálně ty nejdůležitější. "Podle mého osobního názoru to potom není o tom, že bychom začali připravovat aktivaci článku 66 (ústavy). Je dobré vyčkat a věřit, že se jeho zdravotní stav bude dál zlepšovat," řekl dnes Vystrčil.

Situací kolem prezidentova zdravotního stavu se má příští úterý zabývat senátní organizační výbor. Měl původně řešit, zda je s ohledem na Zemanův pobyt v Ústřední vojenské nemocnici potřeba, aby se Sněmovnou rozhodl o převodu pravomocí prezidenta kvůli přijetí demise současné vlády a jmenování vlády nové.

Zdroj: ČTK, Reuters

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Volby v Česku: SPOLU a PirSTAN chystají vládu s Fialou v čele. Zeman v nemocnici. Sledujeme online
10.10.2021 19:50
Volební vítězství v parlamentních volbách v Česku slaví koalice Spolu,...
Zeman v neděli hovořil o tom, že mě pověří sestavením vlády, tvrdí Babiš
12.10.2021 16:46
Prezident Miloš Zeman v neděli hovořil o tom, že když nastane chvíle, ...
Šéf Senátu: Zeman není podle ÚVN ze zdravotních důvodů schopen vykonávat funkci
18.10.2021 17:50
Prezident Miloš Zeman není nyní podle vyjádření Ústřední vojenské nemo...

Váš názor
  • Co měl Milda na véču
    05.11.2021 22:07

    Já bych tipl, že to bylo něco lehčího. Žádné meruňkové koláče a vinnou klobásu, ale něco lehčího. Třeba tlačenku s octem a cibulí, k tomu čerstvý chléb a nějaký ten aperitiv.
    Gyroskop
  •  
    05.11.2021 20:57

    Tak to bude v klidu, Fiala postaví vládu dle zásluh politických spřízněnců a bude hezky na tom světě. Jen když koukám na ty jména, těch spřízněnců, husí kůže mi naskočí…, to bude panečku fajně!
    Čert
    • Peklo
      05.11.2021 22:00

      Nebuď pesimista. Buď optimista, vše v dobré se obrátí. Nejsi abstinent a vegetarián, že jsi tak smutný?
      Starypes
  • pro chudáky
    05.11.2021 13:56

    jako je kolaborant Petma...https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dezinformace-petr-fiala-cdk-parlamentni-listy-dotace-overovna_2109221322_pat
    Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university