Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Akciová vlna elektromobility, všichni „meta“ a zlatá doba pro zaměstnance

Perly týdne: Akciová vlna elektromobility, všichni „meta“ a zlatá doba pro zaměstnance

12.11.2021 11:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Na akciových trzích se zvedá vlna elektromobility, řada dalších firem zase chce být „meta“. Ziskové marže obchodovaných firem mezitím dosahují nových vrcholů i přesto, že firmy čelí nákladovým tlakům. Valuace se blíží úrovním z konce internetové bubliny a ještě více v nových Perlách týdne.

Všichni jsou najednou meta: Novým, možná až módním trendem v korporátním světě je takzvaný metaverse. Například ředitel Disney hovořil na CNBC o tom, že jeho firma chce nabízet kompletní „meta“ zážitky, a ne navzájem oddělené služby zábavních parků, filmů, či třeba knih. Metaverse by měl obecně spojovat technologie a služby, jako je virtuální realita, video a další. Na CNBC o něm hovořil analytik Jefferies Andrew Uerkwitz s tím, že skutečný metaverse je virtuálním místem, kde každý může být tím, čím chce, a být tam, kde chce. Od toho jsme podle experta vzdáleni ještě celá desetiletí, ale již nyní existují technologie, které tímto směrem vedou a soukromý sektor je může využívat.

Příkladem současných aktivit směřující k metaversu je platforma Roblox, kterou využívají i jiné společnosti pro svou propagaci. Expert ale míní, že obecně bude trvat roky, než velké společnosti tento koncept skutečně využijí. Což konec konců potvrzuje i vedení Facebooku, který se tímto směrem chce vydat, ale který zároveň říká, že to bude trvat delší dobu.

Uerkwitz byl tázán na potenciální velikost celého budoucího meta trhu, ale odpověděl, že nemá žádné číslo, protože pokaždé, když velikost trhu odhaduje, vychází mu čísla vyšší a vyšší. Podle experta mají již nyní některé společnosti zkušenosti například s obchodováním s virtuální zbožím. Nabízí se také otázka, jaká měna bude v metaversu používána a Uerkwitz míní, že v delším období by to mohly být některé kryptoměny. Nyní to ale spíše budou „reálné dolary“, i když ani v kratším období nelze vyloučit alternativy.

Marže drží: Následující graf ukazuje vývoj ziskových marží amerických obchodovaných firem. Marže se po propadu v roce 2020 rychle zotavily a BofA v komentáři ke grafu píše, že ve třetím čtvrtletí „byly nedotčeny ani tím, jak roste nákladová inflace“:

91
Zdroj: Twitter

Zlatá doba pro zaměstnance: Firmy v USA bojují o nové zaměstnance, mzdy rostou nevídaným tempem, včetně dalších odměn a benefitů, mezi které patří například flexibilita ohledně místa vykonávání práce. Na CNBC to tvrdil šéf společnosti ZipRecruiter Ian Siegel, podle kterého třeba právě u flexibility nejde o přechodné změny, ale o nový normál. Nyní tak panuje „zlatá doba pro zaměstnance“, kdy se firmy přetahují o uchazeče o zaměstnání a všemožně se snaží udržet si ty stávající. A platí to i o těch, kteří zrovna ukončili školu.

Probíhá fundamentální změna, kdy lidé i firmy začínají úplně jinak uvažovat o práci mimo kancelář. Více než polovina uchazečů o zaměstnání nyní v USA požaduje tuto flexibilitu, a to znamená, že o zaměstnání nemusí žádat v jednom konkrétním městě, ale může tak učinit ve 20 000 městech. A to se projevuje i v tom, jak firmy přistupují k nabíce pracovních pozic. Jen na ZipRecruiter totiž podle ředitele této firmy vzrostla nabídka flexibilních pracovních míst během pár měsíců z asi 2 % na cca 10 %.

PBV blízko historických maxim: Valuace akciových trhů jsou obvykle popisovány na základě poměrů cen a zisků obchodovaných firem (PE). Méně častým měřítkem je poměr tržní ceny a účetní hodnoty akcie, který se používá zejména u bank. Následující graf ukazuje vývoj PBV u celého trhu a je z něj zřejmé, že valuace měřené tímto způsobem se od dna roku 2009 trendově zvedají a nyní se nachází blízko maxim dosažených na konci internetové bubliny:

92
Zdroj: Twitter

Sílící vlna elektromobility: Pras Subramanian hovořil na Yahoo Finance o tom, jak prudce posilovaly akcie společnosti Rivian během dvou dnů po jejich IPO. Podle experta za tím stojí i fundament firmy a plány, které má. Včetně toho, že v roce 2030 by chtěla vyrábět asi 1 milion elektromobilů. K tomu se pak přidává „vlna akcií firem, které chtějí vyrábět elektromobily“. Ta živí pozitivní sentiment vůči tomuto segmentu trhu a projevila se i tím, jak si doposud vedly akcie Rivianu. Yahoo Finance v této souvislosti ukazuje následující obrázek, který by měl zahrnovat všechny společnosti, které mají co do činění s elektromobilitou:

93
Zdroj: Youtube

O Rivianu hovořil na CNBC Joe Hinrichs, který působil ve vedení této firmy i ve Fordu. Růstem ceny akcií Rivianu není podle svých slov překvapen a vyzdvihl zejména práci ředitele této firmy. R.J. Scaringe se totiž podle Hinrichse věnoval rozvoji Rivianu devět let předtím, než vůbec získal nějaké investory, a žil přitom v malém studentském bytě, což ukazuje na jeho skromnost. Jeho cílem pak bylo „získat ty správné investory a partnery…je skromný a má výbornou vizi“, dodal expert.

Co ale odlišuje Rivian od řady podobných firem, které mají v elektromobilitě také velké plány? Hinrichs odpověděl, že výhodou Rivianu jsou právě jeho investoři a partneři, protože Ford pomáhá s technickou stránkou podnikání a měl by Rivianu zajistit potřebné a cenné zkušenosti z oblasti výroby, sledování kvality a podobně. Amazon zase pomáhá s daty a softwarem a zároveň bude významným zákazníkem firmy. A další výhodou je kvůli svým vlastnostem současný ředitel firmy.

 

Čtěte více:

Elektromobilita má před sebou slibnou budoucnost. Investoři by ale měli dobře vybírat, varuje Fidelity
30.06.2021 6:03
Od vypuknutí pandemie Covid-19 jsme u elektromobilů svědky vlny optimi...
Už ne Facebook, ale Meta. Zuckerberg mění název i logo a cílí na nové technologie
29.10.2021 9:06
Společnost Facebook se přejmenuje na Meta, oznámil včera na konferenci...
Metaverza vznikají už roky, plán Facebooku jejich fanoušky nenadchl. Jedna firma ale
02.11.2021 15:16
Facebook se přejmenuje na Meta, fanoušky virtuálních světů označovanýc...
Rivian navýšil upisovací cenu akcií na 78 dolarů. S akciemi se začíná obchodovat dnes
10.11.2021 10:23
Americký výrobce elektromobilů Rivian získal prodejem akcií v primární...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data