Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky budou odvádět víc do rezerv na ochranu úvěrového trhu. ČNB zpřísnila i limity na hypotéky, mladým přiznala úlevu

Banky budou odvádět víc do rezerv na ochranu úvěrového trhu. ČNB zpřísnila i limity na hypotéky, mladým přiznala úlevu

25.11.2021 15:59, aktualizováno: 25.11. 17:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Banky budou odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Česká národní banka (ČNB) zvýšila od ledna 2023 takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy na dvě procenta. O rozhodnutí bankovní rady dnes informovala centrální banka v tiskové zprávě. V srpnu rada ČNB zvýšila s platností od října 2022 rezervu na 1,5 procenta, předtím ji v květnu zvýšila s platností od července 2022 na jedno procento. Aktuálně je uplatňovaná sazba 0,5 procenta. Banka dnes také zpřísnila s platností od dubna 2022 limity pro poskytování hypoték. Přitom konstatovala, že ceny bytů byly ve druhém letošním čtvrtletí nadhodnoceny téměř o 25 procent a u investičních bytů o více než 30 procent.

Sazba proticyklické kapitálové rezervy platí pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva i obchodníky s cennými papíry.

"Tímto zvýšením sazby proticyklické kapitálové rezervy jsme se vrátili k jejímu nastavení před začátkem pandemie. Reagujeme tím na zjištění, že banky mají ve svých bilancích poměrně hodně úvěrů, které se časem mohou ukázat ztrátovými," uvedl poté na tiskové konferenci guvernér ČNB Jiří Rusnok. Finanční sektor v ČR si i v průběhu roku 2021 zachoval vysokou odolnost vůči nepříznivým šokům. Míra nejistoty ohledně dalšího vývoje pandemie i ekonomiky však zůstává vysoká a vyžaduje vysokou míru obezřetnosti při řízení bilancí, rizik i kapitálu včetně dividendové politiky, uvedla ČNB v tiskové zprávě.

"Odložená účinnost tohoto kroku dává ČNB prostor pro flexibilní přístup v případě neočekávaných nepříznivých šoků," sdělila také centrální banka. Zároveň konstatovala, že v případě pokračování rychlé dynamiky poskytování úvěrů v soukromém nefinančním sektoru a zvyšování rizik v bilanci bankovního sektoru a jeho rostoucí zranitelnosti je rada připravena přistoupit k dalšímu zvyšování této sazby. Naopak v případě, že se ekonomická situace opět zhorší, je připravena sazbu postupně snížit, případně rezervu zcela rozpustit.

Přísnější limity na hypotéky

Pokud jde o nejnověji upravené limity pro poskytování hypoték, poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) dnes ČNB snížila na 80 procent z předchozích 90 procent. Zároveň obnovila další příjmové limity pro poskytování hypoték. Limit ukazatele DTI, tedy celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu, bude od dubna 8,5. Pro mladé do 36 let pak bude 9,5. Limit ukazatele DSTI, tedy poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, bude 45 procent. U mladých to bude 50 procent.

„Bankovní sektor jako celek se v průběhu letošního roku při poskytování hypotečních úvěrů vrátil ke značně uvolněným standardům. Takto uvolněné standardy jsme naposledy pozorovali v roce 2018, než byly poprvé zavedeny limity příjmových ukazatelů. S ohledem na tuto skutečnost i na přetrvávající nadhodnocení cen bydlení považujeme za nezbytné nastavit přísnější parametry pro poskytování hypoték, tj. nastavit limity ukazatelů LTV, DTI a DSTI na obdobných úrovních jako před počátkem pandemie. Cílem je bránit nárůstu zranitelnosti bankovního sektoru,“ uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Nová zákonná úprava připouští, že 5 procent všech nově poskytnutých hypoték nemusí doporučované limity ukazatelů DTI a DSTI splňovat, pokud je poskytovatel hypotéky přesvědčen, že žadatel daný úvěr v budoucnu bez problémů splatí.

„Poskytování úvěrů s velmi vysokými hodnotami DTI a DSTI jsme nepozorovali u všech bank. Hrozilo však, že dosud opatrnější banky budou na možnou ztrátu svého tržního podílu reagovat uvolněním standardů podobných těm u jejich agresivnějších konkurentů,“ upozornil ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

"Zavedení limitů v minulosti vedlo ke zrychlení objemu nově poskytnutých hypoték s cílem si hypotéku pořídit ještě za výhodnějších podmínek. I z toho důvodu guvernér J. Rusnok doporučil, aby tyto parametry již začaly instituce neformálně dodržovat ihned, ačkoli formální platnost je až od dubna příštího roku z důvodu znění zákona," uvedl v komentáři hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Snaha o urychlení případné žádosti o hypoteční úvěr ze strany některých domácností byla podle něj tažena v minulých měsících již očekávaným zvyšováním úrokových sazeb, "proto by nové zpřísnění hypoték nemuselo vést k takovému „předzásobení“, jako jsme viděli například v závěru roku 2018".

ČNB utahuje politiku měnovou zvyšováním úrokových sazeb, "k čemuž se nyní přidává intenzivněji i politika makroobezřetnostní, která bude působit v obdobném směru a bude také ochlazovat některé části ekonomiky, zejména trh bydlení", poznamenal také ekonom. Důvody zpřísňování makroobezřetnostní politiky však nesouvisí se snahou ČNB korigovat trh bydlení, ale zabránit tomu, aby bankovní sektor poskytoval více rizikové úvěry, které by mohly v budoucnu snížit jeho odolnost.

Zdroje: ČNB, ČTK, ČBA

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

čnBlog: Nehraje se o nic menšího, než je důvěra lidí v cenovou stabilitu
12.11.2021 12:34
Zvýšení úrokových sazeb České národní banky o 1,25 procentního bodu...
Tomáš Holub hostem MakroMixéru: Bude ČNB znovu tak razantní?
22.11.2021 7:40
Tři palčivá ekonomická témata, jeden exkluzívní host. Dnes o úrocích, ...
Nidetzký z ČNB čeká ještě dvojí zvýšení sazeb, pak jen ladění politiky
22.11.2021 15:33
Úrokové sazby České národní banky zřejmě půjdou nahoru i na dvou příš...
Mise MMF: Hypotéky jsou rizikem pro stabilitu českého bankovního systému
23.11.2021 11:37
Česká ekonomika letos stoupne o 2,6 procenta a příští rok růst zrychlí...
Co se stane, když ČNB zvýší sazby? Transmise měnové politiky v české ekonomice
23.11.2021 17:45
Co se stane, když Česká národní banka zvýší úrokové sazby? K čemu všem...
V Česku začne platit od půlnoci nouzový stav
25.11.2021 15:57
V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda...

Váš názor
  • Rusnok je totální lempl
    25.11.2021 18:57

    Nikdy jsme neměli slabšího guvernéra než Rusnoka, ani za komunistů, tam byli naopak šíbři. 20 % na start hypotéky měl nasadit již před rokem. Místo toho zařízl státní rozpočet (úroky z dluhů poletí) a podniky. A stejně se nám Kč hroutí a za to může právě ON.
    rob
    • Re: Rusnok je totální lempl
      25.11.2021 19:17

      škodovka už má výrobu na příští rok a částečně na rok 2023 vyprodanou.....během 10 měsíců zdražila auta o 100 tis Kč......fakt nechápu dobu, kdy se neustále musí podporovat podnikatelé....nejsou čipy, tak státe zaktivuj antivirus, přeci dělníka nebudeme platit my, když nedělá.....tihle lidé, kteří to chtějí podpořit, tak ať dají bezúročnou půjčku ze svého....při inflaci 10%.....to by bylo krouceního....
      abc1
      • škodule
        25.11.2021 21:37

        zdražila cca o 25% supa z cca 1-1,1 na 1,3-1,4 a prý bude dražší a žádná sleva, no nevím mají v tom trochu zmatek páč po slevě jsou za stejné peníze o třídu lepší auta, s takovouhle politikou budou příští rok asi dost v háji
        Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Rusnok je totální lempl
      25.11.2021 19:13

      to já bych dal úroky do záporu.....to by nám investoři i platili, že mohou koupit takový kvalitní matroš - český dluhopis....a potom bychom mohli podpořit domácí poptávku a díky tomu bychom se mohli proinvestovat do toho komunismu.....
      abc1
  •  
    25.11.2021 18:11

    na jednu stranu říkají, jak trh s nemovitostmi je přepálený, na druhou stranu zpřísnění podmínek až od dubna 2022, moc nerozumím tomu smyslu.....dle mne to povede ještě k větším extrémům cen nemovitostí....abych stihl hypotéku, potom se na mne již nedostane.....to už měli nechat to opatření co nyní platí....ceny nemovitostí tady razantně rostou od roku 2016, vůbec nemuseli rušit to omezení co se týče vlastních prostředků a rušení daně z nabytí nemovitostí.....to je jak teď, když Fiala navrhuje snížit daň z 15% na 10%.....takže v době kdy je vysoká poptávka, budeme poptávku stimulovat snížením daní....výsledek je, že se napakuje pouze developer
    abc1
    •  
      25.11.2021 20:30

      Od 4/2022to musí být kvůli zákone lhůtě. Čtyř měsíců které mají banky na zvyknuti si na nové podmínky. Ty limity jen sníží šanci lidí sehnat si vlastní bydlení. Něco je hodně špatně. Průměrný plat řekněme 38000 hrubého (omlouvám se pokud to není aktuální číslo). To dělá maximální možnou půjčku cca 3.1M. No tak za to se toho při dnešních cenách moc koupit nedá. Řekl bych že výše platů je hodně v nepoměru k cenám. Pomalu ale jistě se dostáváme do doby kdy bude chudý a bohatý člověk nic mezi
      rosta
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení