Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Pandemie sráží vyhlídky tuzemských firem. Rozjedou Powell & spol. jestřábí show?

Rozbřesk: Pandemie sráží vyhlídky tuzemských firem. Rozjedou Powell & spol. jestřábí show?

30.11.2021 9:09, aktualizováno: 30.11. 11:38
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Tuzemská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí mezikvartálně o 1,5 %, meziročně o 3,1 %. Obrázek posledního čtvrtletí díky dnešním a už díky předchozím měkkým datům začíná nabývat konkrétnější podoby. Podobně jako předchozí čtvrtletí bylo i to aktuální poznamenané problémy v dodavatelských řetězcích, zejména automobilového průmyslu, k nimž se přidal masívní dopad vysokých cen surovin a energií. Když k tomu připočteme opětovnou explozi pandemie, tak to z pohledu ekonomiky letos rozhodně nevypadá na žádný radostný finiš.

Listopadový průzkum důvěry ve firemní sféře už sice indikoval obrat k lepšímu, avšak přece jen proběhl ještě v době před vyhrocením kovidové situace, vedoucí ke znovu zavedení nouzového stavu, respektive nových restrikcí zasahujících především do oblasti služeb. Asi nikoho nepřekvapí vysoká inflační očekávání v tuzemských firmách, které ukazují poslední podrobné výsledky průzkumu zveřejněné včera. Napříč všemi velkými obory české ekonomiky je vidět rostoucí odhodlání zvyšovat ceny produkovaných výrobků a služeb, které jsou nesrovnatelné s nedávnou (a v řadě případů i dávnou) minulostí. Výjimkou je snad jen výroba kovů, kterou se už inflační vlna prohnala, zatímco velká část výrobců spíše čeká na přelom roku, kdy přijde s novými ceníky.

1

Zajímavé jsou na novém průzkumu i odhady poptávky pro následující měsíce. V některých oborech, jejichž situace je přímo závislá na vývoji pandemie, je už v listopadovém přehledu vidět poměrně silné ochlazení (restaurace, cestovní kanceláře), nicméně třeba v případě hotelů dál panovala „velká“ očekávání covidu navzdory. Na tomto místě je možná dobré připomenout, že všechna data jsou sezónně očištěná, a tak optimismus části oblasti HORECA nelze zdůvodnit jen prostým nástupem zimní sezóny. Je tedy evidentní, že novou situaci bude plně reflektovat teprve až prosincový průzkum, který ovšem bude zveřejněn až za měsíc. V té době bude už bude jasné, jak moc zasáhla pandemie a restrikce s ní spojené do chování spotřebitelů, a tedy i do tržeb firem v maloobchodu a ve službách. O tom, že výsledek ekonomiky v závěru roku nebude nijak dechberoucí, není pochyb. Na opakování recese to však stále ještě zdaleka nevypadá.

1


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se i v průběhu včerejšího obchodování držela v blízkosti hranice 25,60 EUR/CZK. Na jejím vývoji se tak i nadále podepisuje prohlubování pandemie spolu s nástupem další nové mutace koronaviru, o které se toho fakticky příliš neví, a o to více obav vyvolává. Ve prospěch koruny hraje i nadále úrokový diferenciál, který se má brzy opět rozšířit, jak už ostatně naznačil v dalším rozhovoru i guvernér ČNB (https://bit.ly/3o5IyfJ). Nervozita na trhu hned tak nepoleví, a tak i v nejbližších dnech zůstane koruna spíše pod tlakem. Nic na tom nezmění ani podrobná čísla o HDP za třetí kvartál, která dnes zveřejní statistický úřad. Podle předběžného odhadu si česká ekonomika oproti třetímu kvartálu připsala navzdory trablům automobilového průmyslu solidní 1,4 %.

Zahraniční forex

Nervozita spojená s nebezpečím v podobě nové mutace koronaviru se vrací na akciové trhy, což má za následek propad dolarových sazeb a posun eurodolaru zpět nad úroveň 1,13.
Jestliže dopoledne bude trh monitorovat výsledek inflace v eurozóně za měsíc listopad (patrně bude velmi vysoká a blížit se 5 %), tak odpoledne budou ve hře vystoupení klíčových amerických centrálních bankéřů (Powell, Clarida a Williams). Očekáváme, že vyznění jejich vystoupení bude jestřábí, což by mělo dolaru zpět pomoci.

Polský zlotý musí být dnes ve střehu před předběžným odhadem listopadové inflace. Ta bude zřejmě opět vysoká (nelze vyloučit i hodnotu začínající číslem 7) a dost může ovlivnit očekávání ohledně příštího zasedání NBP naplánovaného na příští týden.

Akcie
Včerejší obchodování v USA se neslo již od samého úvodu v pozitivním duchu. Včerejšími růsty se tak umazává jen část pátečních ztrát. Výjimkou je technologický Nasdaq - tomu jedinému se podařilo umazat veškeré páteční ztráty. Nejlépe se dařilo jednoznačně technologickému sektoru (Apple +2,2 %, Alphabet +2,3 %, Microsoft +2,1 %, AMD +4,6 %, Nvidia +6 %, Tesla +5,1 %). Značnou část pátečních propadů umazal i energetický sektor díky zastavení poklesu cen ropy. Akcie ropných firem zpevnily (Exxon Mobil +0,6 %, Halliburton +2,8 %, Occidental +1,2 %). Nejhůře se pak vedlo telekomunikacím a komunikačním službám (AT&T -1,4 %, Snap -1,8 %, Twitter -2,7 %, Weibo -7,4 %).

 
 

Čtěte více:

Čtyři scénáře vlivu omikronu na globální ekonomiku podle Goldman Sachs
30.11.2021 6:05
Ekonomové Goldman Sachs vytvořili čtyři scénáře možného dopadu nové mu...
Stabilizace Wall Street v úvodu týdne
29.11.2021 22:34
Dnešní obchodování v USA se neslo již od samého úvodu v pozitivním duc...
Petrus Advisers je stále proti návrhu PPF na spojení Monety s Air Bank
30.11.2021 8:29
Fond Petrus Advisers, akcionář MONETA Money Bank, nesouhlasí s upraven...
Stávající vakcíny budou proti omikronu méně účinné, vývoj nové je na měsíce, řekl šéf Moderny
30.11.2021 8:52
Šéf americké farmaceutické společnosti Moderna Stéphane Bancel se na z...

Váš názor
  •  
    30.11.2021 9:50

    proč ten pesimismus??....https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/omikron-se-muze-stat-vanocnim-darkem-celemu-lidstvu-a-utnout-pandemii-rika-nemecky-expert-40379575#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=1jO7GmSeTHR-202111300847&dop_id=40379575&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest174_ab_detector_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
    abc1
    •  
      01.12.2021 2:34

      …., kdepak to si nenechají ujít svazáci z Bruselu a DC! Navíc v USA budou za 11 měsíců doplňovací volby, a DemRats potřebuji jakýkoliv FCovid ke mlžení voleb. Jako volba poštou, volba sběrem a jiné vychytávky …!
      Český Čert
      •  
        01.12.2021 2:35

        … kontrola a strašení lidi se jim moc líbí…
        Český Čert
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení