Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dodávky ruského plynu do Německa plynovodem Jamal jsou nízké, cena roste

Dodávky ruského plynu do Německa plynovodem Jamal jsou nízké, cena roste

20.12.2021 16:01
Autor: ČTK

Dodávky ruského plynu do Německa plynovodem Jamal zůstávají po víkendovém propadu nízké. Vyplývá to z údajů německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Plynovodem proudí ruský plyn přes Bělorusko a Polsko do Německa. Cena klíčového kontraktu na zemní plyn se dnes vyšplhala na 146,73 eura (3703 Kč) a blíží se říjnovému maximu 155 eur.

Údaje Gascade ukazují, že se průtok snížil, když ruský dodavatel plynu do Evropy, ruská společnost Gazprom, začal v pátek plnit druhou linku plynovodu Nord Stream 2. To vyvolalo v Evropě obavy o dodávky elektřiny.

Průtok na měřicí stanici v německé obci Mallnow na německo-polské hranici klesl dnes ráno na hodinový objem 366.734 kilowatthodin (kWh/h). V sobotu to bylo více než 1,2 milionu a v pátek více než deset milionů kWh/h. Průměrný objem průtoku tímto potrubím, které je hlavním tranzitem ruského plynu do Evropy, se tento měsíc v průměru pohyboval od devíti milionů do 12 milionů kWh/h.

Gazprom objemy pro tranzit potrubím na prosinec nerezervoval. Kapacitu nakupuje v denních aukcích.

Takzvané nominace, čili požadavky, na pondělní objemy na měřicí stanici v obci Veľké Kapušany na slovensko-ukrajinské hranici, což je další významná tranzitní linka do Evropy, byly na 953.313 megawatthodin (MWh), což je 89,97 milionu metrů krychlových. Držely se tak na podobné úrovni jako celý tento měsíc.

Gazprom podle agentury Reuters neobjednal další přepravní kapacitu na leden přes měřící stanici Sochranovka u hranice s Ukrajinou. Firma dnes zopakovala, že plyn dodává podle požadavků zákazníků a že smluvní závazky plní. Analytici společnosti ICIS se domnívají, že nejnovější pokles dodávek do severozápadní Evropy souvisí kromě Nord Streamu 2 i s neobvykle chladným počasím v Rusku.

Evropa letos zažívá prudký růst cen zemního plynu. Moskva se v této souvislosti stala terčem obvinění, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému schválení provozu plynovodu Nord Stream 2. Rusko taková obvinění odmítá a poukazuje na faktory, které k růstu cen plynu výrazně přispívají. Vedle vysoké poptávky je to i růst cen zkapalněného zemního plynu (LNG), který Evropa dováží z mimoevropských oblastí.


Čtěte více:

Akcionáři Monety schválili spojení s Air Bank a následně také navýšení kapitálu
20.12.2021 12:17
Akcionáři MONETA Money Bank vyslovili souhlas s transakcí se skupinou ...
V USA se řeší „Fed za křivkou“, v Číně to samé, ale obráceně. A to nejhorší ve výrobních vertikálách již je za námi
20.12.2021 10:41
Zpomalení čínské ekonomiky, které nyní probíhá, bylo dopředu indikován...
MakroMixér o tvrdém dopadu drahých energií i českém startupu, který prorazil do nejvyšších pater New Yorku
20.12.2021 13:13
Český start-up prorazil do nejvyšších pater newyorského byznysu. A to ...
Výroba aut do listopadu kvůli čipům meziročně klesla o 2,9 procenta na 1,024 milionu
20.12.2021 12:38
Automobilky v Česku vyrobily letos za 11 měsíců 1,024 milionu osobních...
Týdenní výhled: ČNB stanoví základní sazbu a přijdou výsledky od Micron a Nike
20.12.2021 15:22
S blížícími se svátky nám akciový trh ukazuje, že v rámci vánoční nadí...

Váš názor
  • Nikdo z odpovědných nemá
    21.12.2021 0:08

    koule aby otevřeně ukázal prstem na Trumpa. Nebýt jeho, NS2 byl zprovozněný před víc než rokem, v době minimálních cen. Druhou trapností je neustálé omílání neobjednání transportní kapacity...když nikdo za přemrštěnou cenu nevystaví objednávku, není co přepravovat, tak ani není proč rezervovat kapacitu. Třetí trapností je kopírování celých odstavců měsíce starých článků do aktuálních zpráv po vzoru Novinek, které to zdá se odkoukaly od ČTK, které to bere "z hůry". /// Energetický mix se v souvislosti s klima řeší už mnoho let. Mnoho let je známo, že v průmyslu bude muset hrát prim vodík. Vodík je doposud vyráběn téměř výhradně z fosilních paliv, která se mají v budoucnu nahradit zeleným vodíkem, což bude trvat nejméně jedno desetiletí spíš déle. Při nízkých cenách plynu si neumím představit žádnou finanční instituci, která by ztrátově financovala flotily nově vyráběných tankerů pro přepravu CNG, kterých se nedostává a v budoucnu budou převážet i ten vodík. Do Japonska jinak než po moři dopravovat energii nelze a nelze ani předpokládat, že by tam mohli být někdy soběstační. /// V neposlední řadě podíl Gazpromu na GLOBÁLNÍ produkci fosilních paliv je poměrně malicherný až zanedbatelný, Gazprom nyní dodává na domácí trh a na globální trh dodává zbytek světa za aktuální ceny, které obhájí a nastartují i zcestné a nepotřebné projekty kdejakého psychopatického politika...v zájmu mantry udržení zaměstnanosti...
    Mudr.c
  • Brusel dlouhodobé kontrakty zakáže
    20.12.2021 23:19

    Na pozadí současného vývoje Evropská komise připravuje nová krátkodobá, ale i dlouhodobá opatření týkající se trhu se zemním plynem. Tím dlouhodobým má být definitivní zákaz uzavírání dlouhodobých kontraktů na dodávky plynu evropskými společnostmi po roce 2049. Mnohem aktuálnější je zavedení postupů regulace zabezpečení potřebných zásob plynu před topnou sezonou, zvláště zaměřených na skladovatele a majitele zásobníků ze zemí mimo území EU. Současně se uvažuje o vytvoření společných zásob plynu, které budou spravovat operátoři přepravních sítí a jež se budou používat v případě mimořádných situací na trhu. Opatření týkající se skladovatelů plynu pocházejících ze zemí mimo EU je zjevně namířeno proti ruskému koncernu Gazprom. Ten kontroluje mnohé velké zásobníky především v Německu, Rakousku a Nizozemsku, ale má k dispozici i zásobníkové kapacity v jiných zemích včetně Česka a Slovenska.
    Špaček
    • Re: Brusel dlouhodobé kontrakty zakáže
      20.12.2021 23:34

      To snad vypadá, jako kdyby v Bruselu někoho napadlo, že plynem by se mohlo v EU topit i po r. 2049 alespoň v kotlích plynových elektráren.
      Špaček
  •  
    20.12.2021 18:11

    Já to nějak nechápu. Gazprom tvrdí, že smluvní závazky plní. Zároveň se v článku píše: "Moskva se v této souvislosti stala terčem obvinění, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému schválení provozu plynovodu Nord Stream 2". Tak buď platí jedno nebo druhé. Buď Gazprom závazky plní, pak se nejedná o omezování dodávek nebo je neplní. Pokud je neplní, pak Gazprom lže. Proč ČTK nenapíše, že Gazprom lže?
    Jan47
    •  
      20.12.2021 19:56

      Představ si to tak, že EU chce, aby se plyn obchodoval jako akcie na burze, kdy nikdy není předem jasná cena ani množsví. A Rusko chce dělat obchody mimo burzu za pevně daných smluvních podmínek. A dobrou cenu by dostal ten, kdo jim dostatečně podléza. Roky nazpátek jim nevadilo dělat dost obchodů přes burzu, teď je nedělají. Jako by na burze zmizel tvůrce trhu. Takže nelžou, nic neporušují, ale zároveň zničeho nic přestali hrát podle pravidel volného obchodu a nabízet na burze tolik plynu jako v minulosti. A chtějí si tím evidentně vynutit svoje vlastní netržní pravidla.
      Zvonička
      • Zvonička
        20.12.2021 21:43

        Roky nazpátek se uzavíraly dlouhodobé smlouvy, ale Evropská komise přišla s nápadem kupovat plyn na burze. Mysleli si, že tím poškodí Rusko, jenže poškodili Evropany a ne Rusko. Otázkou je jen zda jsou v EK tak hloupí, že nedomysleli důsledky a nebo je to záměr Evropany zbídačit. Myslím si, že je to to druhé. Svědčí pro to i obstrukce Nord Stream 2. A k tomu volnému obchodu. Volný obchod je podle Tebe jen burzovní kasino? Dlouhodobé smlouvy nejsou volný obchod?
        Jan47
        • Re: Zvonička
          20.12.2021 22:00

          A jestli myslíš, že ruská benzinka děngy nepotřebuje. Vydírání do času..
          Velkamedvědice
          • VM
            20.12.2021 23:22

            Děngy potřebuje a EU jí je svou "geniální strategií" dopřává vrchovatě. Údajně Gazprom na vysokých cenách plynu způsobených hloupostí EU už vydělal víc než co ho stál NS2. Pro Gazprom bude možná výhodnější, když se NS2 vůbec nespustí. Hůř na tom bude většina Evropanů, kteří budou mrznout. Ale zaslouží si to. Ve volbách dávají najevo, že to tak chtějí. Nevadí, odstěhuju se na své "venkovské sídlo" a budu topit dřevem :-)
            Jan47
            • Re: VM
              22.12.2021 3:11

              Tak to je a Europan budge volit svazaky..
              Český Čert
            • Podíl exportu energetických surovin na HDP RF
              20.12.2021 23:52

              V listopadu 2009 byla vládou RF schválena nová Energetická strategie do roku 2030. Podle této nové Strategie by se měl do roku 2030 snížit podíl energetického sektoru na HDP RF ze současných 30 % na 18 %. Podíl exportu energetických surovin na HDP by se měl snížit ze současných 19 % na 5 % a podíl energetických vývozů na celkových vývozech z 61 % na 34 %. https://www.enviweb.cz/99561
              Špaček
              • Re: Podíl exportu energetických surovin na HDP RF
                21.12.2021 0:06

                Zatímco Rusové budou navyšovat těžbu uhlí, my budeme netrpělivě vyhlížet slunko a čekat na vítr :-)
                Jan47
                •  
                  21.12.2021 0:50

                  Tak Sověti jsou největším dodavatelem uhlí do Evropy. A vynikajícími odběrateli sovětského uhlí jsou se Sověty nesmiřitelní Poláci. Zase jeden příklad použití energetické suroviny jako zbraně. :-)
                  Špaček
            • Re: VM
              20.12.2021 23:26

              Jo údajně. Dyť plní jen kontrakty, spoty zastavilo. Tak ať se ti daří. Není nad krb.
              Velkamedvědice
              • VM
                21.12.2021 0:12

                Tolik vydělali do doby než spoty zastavili. Krb nemám, mám krbová kamna. Ty jsou také příjemné. Dobrou noc.
                Jan47
        • Re: Zvonička
          20.12.2021 21:58

          Vyjmenuj ty 15 leté kontrakty prosím.
          Velkamedvědice
          • VM
            21.12.2021 0:37

            Víme, že 15 letou smlouvu uzavřelo Maďarsko. Na jak dlouhou dobu uzavíraly smlouvy jiné státy nevím, ale i kratší smlouvy jsou výhodnější než spot. ... „Byli to chytráci z minulého funkčního období Evropské komise, kteří přišli s tím, že se má cena plynu vytvářet na trhu, a tady máme výsledek,“ prohlásil ruský prezident na tiskové konferenci na začátku září, kdy spotová tržní cena za 1000 metrů krychlových vystřelila na 650 dolarů. O měsíc později už to byly dva tisíce dolarů. ... https://forbes.cz/proc-nechce-rusko-vydelat-na-vysokych-cenach-plynu-ma-vlastni-cile/
            Jan47
            • Re: VM
              22.12.2021 6:48

              Nepochopil si mě. Mluvil si o dlouhodobých kontaktech roky nazpátky, co nevoněli... Maďarsko je jen důkaz servilnosti momentální, že ho Rusko má tam kde chce..
              Velkamedvědice
        • Re: Zvonička
          20.12.2021 21:50

          Nemám nic proti dlouhodobým smlouvám, ale Rusové je zneužívali k politickým cílům. Tlak na burzovní obchodování začal růst v době kdy se zjistilo, že baltské státy platí za plyn dvojnásobek co Němci.
          Zvonička
          • Zvonička
            21.12.2021 0:44

            Tak dobře, budeme trvat na burzovním trhu s plynem a uvidíme, pro koho to bude výhodnější. Zvláště když se zavřou uhelné a jaderné elektrárny.
            Jan47
            • Re: Zvonička
              22.12.2021 6:57

              Nestahoval bych kalhoty před Brodem. Hlavní je se nepo.rat.
              Velkamedvědice
          •  
            20.12.2021 22:14

            Z hlediska objemu kontraktu německého vůči např. lotyšskému se mně to zdá jako na trhu běžná obchodní praxe. Např. u "našich" demokratických mobilních operátorů.
            Špaček
      • RNDr. Vladimír Wagner, CSc. popisuje situaci takto
        20.12.2021 21:14

        Současná extrémní volatilita trhu s plynem v Evropě, která ovlivňuje i cenu elektřiny, je dominantně dána tlakem Evropské unie na přechod od dlouhodobých smluv na okamžité nakupování na komoditní burze. Předpokládalo se, že konkurence kapalného plynu z USA a Blízkého východu i evropské těžby srazí cenu plynu dodávaného z Ruska. A v dobách, kdy byl spíše přebytek produkce plynu a nižší spotřeba, to opravdu fungovalo. V současné době, kdy produkce nestačí saturovat vysokou potřebu, pak může dojít k situaci, kterou pozorujeme. Američané a Blízký východ posílají raději svůj zkapalněný plyn do Asie, která jim nabízí vyšší ceny a v Evropě pak nastaly výpadky těžby. Ruský Gasprom plní spolehlivě své závazky z uzavřených smluv, ale plynem navíc raději plní před tuhou ruskou zimou domácí zásobníky nebo je v případě možnosti také raději pošle za vyšší cenu do Asie. Důraz Evropské unie na snahu o co největší snížení okamžité ceny na úkor dlouhodobější stability a bezpečnosti tak vedl k současné krizi.
        Špaček
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
    16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m