Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zvyšování sazeb ECB - hrozící chyba, anebo snaha o dobití munice na příští recesi?

Zvyšování sazeb ECB - hrozící chyba, anebo snaha o dobití munice na příští recesi?

17.02.2022 13:57
Autor: Gabriela Rainová, Patria Finance

Evropská centrální banka by mohla brzy začít zvyšovat úrokové sazby, podle šéfky ECB se to ale projeví s devíti- až osmnáctiměsíčním zpožděním. To by mohlo být podle některých ekonomů právě ve chvíli, kdy inflace klesne pod svůj 2% cíl a varují proto před hrozící chybou tohoto kroku. Hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk ale upozorňuje, že by ECB měla svou politiku alespoň částečně normalizovat, aby měla dostatek prostoru na příští recesi.

Tlaky na růst cen jsou všudypřítomným problémem, který se nevyhnul ani Evropě. „Eurozóna čelí podobně jako zbytek světa vnějším inflačním tlakům, ovšem na rozdíl od jiných oblastí zde není napjatý trh práce, který by inflaci upevnil či dál zrychloval,“ podotýká hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „Vzhledem k tomu je pravděpodobné, že inflace začne v druhém pololetí ustupovat směrem k cíli,“ dodává analytik.

6

Z průzkumu agentury Bloomberg mezi více než 50 účastníky zveřejněném v pondělí se v příštích dvou letech předpokládá roční růst cen pouze o 1,7 % a 1,8 %, ale rozpětí je široké - od pouhých 0,9 % až po 2,5 %. Pod cílem ECB je i výhled Evropské komise z minulého týdne, a to na 1,7 %. Medián poskytnutých prognóz ukazuje na první zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu v prosinci. "Obáváme se, že potenciální zvýšení sazeb v tomto roce se může projevit jako chyba," řekl Oliver Rakau, ekonom z Oxford Economics ve Frankfurtu. "Základní inflační tlaky zatím nejsou pro delší cyklus zvyšování sazeb dostatečně silné."

5

Stanovovat prognózy v nestálé době rekordního růstu cen a změn globální politiky je náročný úkol, kterému čelí i ECB. Rada guvernérů se pokouší přejít na jestřábí politiku a je si vědoma předchozích chyb, které vedly k neúspěšnému utahování v letech 2008 a 2011. 

Hlavní ekonom ECB Philip Lane mezi tvůrci politik nejhlasitěji zdůrazňoval, že současné tempo růstu cen nebude trvalé. Minulý týden varoval, že zvýšení sazeb by mohlo ekonomiku poškodit. Ostatní představitelé jsou ale znepokojeni tím, že inflace je nyní nad 5 % a že by mohla podnítit mzdové požadavky a vést k trvalému přestřelení stanoveného cíle. Mezi nimi je i Klaas Knot a Joachim Nagel, nizozemští a němečtí členové Rady guvernérů. Jejich lotyšský kolega Martins Kazaks se ve středu vyjádřil, že letošní zvýšení je „docela pravděpodobné“.

Prognóza ECB z prosince ukázala, že inflace bude v roce 2023 i 2024 na úrovni 1,8 %. Nová projekce má být vypracována v březnu, kdy politici mohou také rozhodnout o dalším utažení měnových stimulů.

Hlavní ekonomický poradce UniCredit Erik Nielsen ve své nedělní zprávě uvedl, že ECB by mohla zvýšit svůj výhled na příští rok na 1,9 %, což podle něj stále nestačí na to, aby to skutečně ospravedlnilo utažení ekonomiky. "Docházím k závěru, že hnacím motorem zjevného rozhodnutí stáhnout stimuly již letos jsou jiné problémy (čti politika)," řekl Nielsen a poukázal na to, že je v sázce potřeba uklidnit voliče nespokojené s politikami, jako jsou záporné sazby v Německu a dalších severních zemích.

ECB není pod velkým tlakem rychle zvedat sazby a samozřejmě se bude snažit držet politiku uvolněnou, už kvůli vysokému veřejnému zadlužení. Důvody pro zmenšení měnové podpory přesto najdeme,“ zdůrazňuje analytik Patria Finance Vlk. „Jednak jsou rizika pro inflaci stále směrem nahoru a hrozí, že její pokles nebude probíhat podle plánu. Dále je třeba zohlednit fakt, že současné extrémně uvolněné nastavení měnové politiky neodpovídá situaci. Hospodářský růst je na evropské poměry slušný, s deflací nebojujeme, a přesto je depozitní sazba půl procenta v záporu,“ upozorňuje analytik Vlk.

Pravděpodobnost zvýšení sazeb je ale stále nejistá. Ekonom Rabobank Nederland Bas van Geffen uvedl, že prosincové zvýšení sazeb „je pevně vychýlené k pozdějšímu/menšímu zpřísňování politiky“. Piet Christiansen, hlavní stratég Danske Bank, není ani přesvědčen, že ECB nakonec sazby skutečně zvýší. A Silvia Ardagna, ekonomka z Barclays, neočekává zvýšení sazeb až do března 2023. Tvrdí, že letos nebude dostatek důkazů k tomu, aby bylo možné posoudit, zda se inflace stabilizuje na 2 %, a že dřívější krok tímto směrem by mohl omezit prostor vlád v době, kdy se snaží zmírnit dopad energetického šoku.

ECB by měla využít příležitost a snažit se politiku aspoň částečně normalizovat, aby na příští recesi měla možnost účinnější podpory," říká analytik Vlk. "Plánovaný konec QE tedy považuji za první důležitý krok, ale mělo by dojít i na sazby,“ uzavírá analytik.

Zdroj: Bloomberg, Patria

 

Čtěte více:

Září? Prosinec? Nebo možná ještě dlouho ne? Trhy i ekonomové znovu tipují, kdy ECB zvýší sazby
08.02.2022 13:18
Evropská centrální banka začne zvyšovat úrokové sazby už letos v září...
Měnovou politiku eurozóny není třeba výrazně zpřísňovat, říká šéfka ECB Lagardeová
08.02.2022 8:19
Měnovou politiku eurozóny není třeba výrazně zpřísňovat, řekla včera p...
Šéf Bundesbank čeká inflaci přes čtyři procenta a vyzval ECB, aby jednala
09.02.2022 15:18
Míra inflace v Německu letos podle šéfa centrální banky Joachima Nage...
Teď není dobrý čas na to, mít slabou rozvahu, varují stratégové
11.02.2022 15:43
Po letech extrémně nízkých sazeb představuje konec levných peněz pro ...
Zvýšení úroků by teď ohrozilo růst ekonomiky a inflaci by stejně nesnížilo, uvedla šéfka ECB
11.02.2022 15:00
Zvýšení hlavní úrokové sazby v eurozóně by v současné době nesnížilo ...
ECB věří ve snižování dluhů růstem. Může k němu dojít?
16.02.2022 11:51
ECB dává podle hlavního ekonoma francouzské investiční banky Natixis P...

Váš názor
  •  
    17.02.2022 16:49

    ..The ECB’s New Stealth Mandate Dec 15, 2020 MELVYN B. KRAUSS Over the course of the pandemic, the European Central Bank has effectively adopted a new mandate, perhaps having concluded that its inflation target is unattainable without more fiscal stimulus. The new top priority appears to be financial solidarity within the eurozone, and it could not have come at a better time. The European Central Bank’s monetary policy has undergone a peculiar change during the pandemic. Something other than the goal of price stability appears to be guiding the bank’s overall approach, suggesting that it has adopted a new mandate without publicly announcing it. keby ECB mala mandát iba cenovú stabilitu, už v decembri mala byť sadzba na úrovni aspoň 5%. Inflácia je vysoká teraz a je prapodivné, že chcú čakať ešte neskutočných 9 mesiacov "čo sa z toho narodí".. ? to sa vypomstí !
    SFX
  •  
    17.02.2022 14:54

    No, ja myslim, ze si musime priznat, ze tu inflaci nemame takovou, jakou jsme si slibovali, ale zase bych to nevidel tak cerne. Co treba ta krasna triprocentni inflace na Malte? Nebo ten narust cen v Portgalsku? To jsou dve prvni vlastovky.
    Honya
  •  
    17.02.2022 14:41

    v Německu výrobní inflace 25 %, ve Španělsku dokonce 32%.....překvapuje mě ta jistota, že tento fakt se nepromítne do konečných cen pro spotřebitele a následně v požadavku růstu mezd.....jsem zvědav na tu realitu
    abc1
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.