Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ECB v kleštích vysoké inflace a války na Ukrajině

Rozbřesk: ECB v kleštích vysoké inflace a války na Ukrajině

10.03.2022 10:39
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Finanční trhy, které aktuálně žijí ve stínu ruské invaze, budou mít šanci se dnes zaměřit i na jiné důležité makro-události, jakými budou zasedání ECB a zveřejnění americké inflace za měsíc únor.

Začněme ECB, která stejně jako ostatní centrální banky, musí čelit velmi vysoké inflaci a to v podmínkách, kdy válka probíhá jen nedaleko za hranicemi měnové unie. Kdyby tomu tak nebylo, tak by se ECB zcela nepochybně snažila co nejvíce posunout do neutrálního módu, který by avizoval blížící se start cyklu zvyšování úrokových sazeb. Znamenalo by to, že centrální banka vyhlásí relativně rychlý útlum programů nákupu dluhopisů a její prezidentka Lagardeová by přitvrdila rétoriku. Ani jedno, ani druhé se však v podmínkách pokračujících bojů na Ukrajině velmi pravděpodobně nestane a to přesto, že nově zveřejněná prognóza odhalí, že jádrová inflace se může pohybovat nad dvouprocentním cílem podél celého horizontu měnové politiky. Jinak řečeno budou splněny podmínky, které si vedení ECB stanovilo pro to, aby mohlo měnovou politiku začít utahovat.

Ve stejný okamžik, kdy začne tiskovka prezidentky ECB bude v USA zveřejněno horké makroekonomické číslo za měsíc únor. Celková inflace zřejmě dále zrychlila a přiblížila se na dostřel číslu 8 %. Jádrová inflace, která bude více zajímat Fed, přitom rovněž akcelerovala a to někam na úroveň 6,2 %. Velmi nepříjemné přitom z pohledu politiky Fedu bude to, že inflace vinou vyšších cen benzínu (a zřejmě i potravin) stále není v USA na vrcholu a březnové číslo bude téměř jistě vyšší než 8 %. Fed by v takovém případě za normálních okolností zahájil cyklus utahování měnové politiky zvýšením rovnou o +50 bazických bodů, avšak válečný konflikt jej donutí k opatrnějšímu postupu. Trhy však na tento umírněný scénář nemusí 100% sázet, a to může generovat až do příští středy dodatečné napětí.

Ať již zasedání ECB nebo americká inflace jsou v dnešní inflační době samozřejmě super-události, avšak i ty mohou být velmi snadno zcela zastíněny, pokud dnešní schůzka ministrů zahraničních věcí Ruska a Ukrajiny přinese nečekané rozuzlení (či nové komplikace).

Koruna
Koruna včera prožila povedenou obchodní seanci, když se posunula dále do blízkosti hranice 25 EUR/CZK. Česká měna profitovala z pozitivní nálady na trzích, která hrála do karet celé řadě rizikovějších aktiv. Zároveň i nadále platí, že se koruna - navzdory přetrvávajícím geopolitickým rizikům - může opřít nejen o významný úrokový diferenciál vůči evropské měně, ale také o podporu ze strany centrální banky, která dala jasně najevo, že nechce vidět její další oslabování (nad úroveň 25,90).

Dnes po ránu jsou v centru pozornosti česká inflační data. V únoru inflace vyskočila na 11,1 %, ale to zřejmě není její vrchol, neboť v březnu a dubnu se postupně začne v celkové inflaci projevovat i další zvyšování cen energií, které aktuálně můžeme pozorovat v důsledku ruské agrese na Ukrajinu.

Maďarský forint včera masivně zpevnil, a to nejen díky poklesu averze k riziku, jež vyvolaly naděje na uzavření příměří na Ukrajině. Vysoká maďarská inflace za únor a navýšení koridoru pro pohyb jednodenní sazby MNB o 100bps totiž vyvolalo očekávání, že maďarská centrální banka dnes po ránu výrazně zvýší svoji jednotýdenní úrokovou sazbu. Ta byla nakonec zvýšena jen z 5,35 % na 5,85 %, což je pro forint zklamáním.

Eurodolar, který včera výrazně zpevnil v očekávání příměří, bude mít dnes odpoledne bohatý program - zasedání ECB, americká inflace za únor (obojí viz úvodník) a schůzka ruského a ukrajinského ministra zahraničí v Turecku. Připravme se tedy na vyšší volatilitu.

Ropa

Ropa Brent včera propadla o téměř 15 % až k hranici 110 dolarů za barel v reakci na možné rychlejší navýšení produkce ze strany kartelu OPEC. Konkrétně tuto možnost naznačily Spojené Arabské Emiráty, nicméně z našeho pohledu bude zásadní, jak se k celé věci postaví de facto lídr OPECu Saúdové. Ti prozatím tlaku USA na rychlejší tempo navyšování těžby odolávají a preferují tak spojenecký vztah s Ruskem v rámci aliance OPEC+. Další jednání producentů je na programu 31. března.


Čtěte více:

Bloomberg: Ruská válka vrhá obrovský stín na budoucnost ESG
10.03.2022 5:59
Jak mohou správci fondů nakupovat ruský státní dluh a akcie státem pod...
Lídři zemí EU budou jednat o ruském plynu, obraně i sankcích. Americká sněmovna reprezentantů podpořila zákaz dovozu paliv z Ruska
10.03.2022 7:27
Lídři EU budou projednávat válku na Ukrajině a snížení energetické záv...
Amazon plánuje split akcií, ČEZ dostal novou cílovou cenu a evropské futures jsou dnes zelené
10.03.2022 8:56
Bidenova administrativa údajně zvažuje uvalení sankcí na Rosatom, Sněm...
Únorová inflace přesáhla meziročně 11 procent. Nejvíce zdražilo bydlení, doprava a potraviny
10.03.2022 9:14
Spotřebitelské ceny se v únoru meziměsíčně zvýšily o 1,3 % zejména kvů...

Váš názor
  •  
    10.03.2022 10:56

    jsem zvědav na projev zombie Langerové.....čekám, že směr se nebude měnit.....těm jejich kecům kdo věří??? ještě asi nějaká Vomáčková V Itálii výrobní inflace 32 %.....ti z toho Eura udělají taky toaletní papír a ČNB tento toaleťák má za rezervy....aby se jich co nedříve zbavila, ale co místo toho?
    abc1
    •  
      10.03.2022 15:23

      abc1: prý v Itálii inflace 32% .. .Kde na takové krviny chodíš? ;-))))
      Giuseppe_akcie
      •  
        10.03.2022 15:48

        píši výrobní inflace, ne spotřební!!! U nás přeci v ČR za leden byla cca 20 % v Německu se také blíží k 30%, z prstu jsem si to nevycucal.....
        abc1
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board