Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Postoje Ruska a Ukrajiny začínají znít realističtěji. Premiér Fiala v Kyjevě ujišťoval o podpoře Evropy a NATO bude jednat o posílení východního křídla

Postoje Ruska a Ukrajiny začínají znít realističtěji. Premiér Fiala v Kyjevě ujišťoval o podpoře Evropy a NATO bude jednat o posílení východního křídla

16.03.2022 7:57
Autor: ČTK

Postoje Ukrajiny a Ruska na jednáních o míru zní realističtěji, na rozhodnutí ale bude potřeba více času, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Předseda české vlády Petr Fiala při včerejší návštěvě v Kyjevě s ukrajinským prezidentem ujišťoval, že Evropa stojí Ukrajině po boku. NATO dnes bude jednat o posílení východní křídla aliance a další možné pomoci Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že postoje Ukrajiny a Ruska na jednáních o míru zní realističtěji, ale pokračují a bude třeba více času na rozhodnutí, která by odpovídala zájmům Ukrajiny. Zelenskyj se ke stavu jednání mezi oběma stranami válečného konfliktu vyjádřil v dalším videu, které bylo zveřejněno dnes po půlnoci. Připustil, že Ukrajina by měla přijmout, že se nestane členem NATO, což je klíčový ústupek Rusku. "Ukrajina není členem NATO. Tomu rozumíme. Několik let jsme slýchali, že dveře jsou otevřené, ale také jsme slyšeli, že se nemůžeme připojit. Je to tak a tak to musíme brát."



V úterý člen ukrajinské delegace Mychajlo Podoljak řekl, že rozhovory ukrajinských a ruských vyjednávačů jsou obtížné, ale určitě existuje prostor pro kompromis. Rozhovory mají pokračovat dnes.

"Setkání pokračují a jsem informován, že pozice během jednání už zní realističtěji. Ale je třeba více času na rozhodnutí, která by byla v zájmu Ukrajiny," řekl Zelenskyj. "Všichni chceme mír a vítězství co nejdříve," dodal ukrajinský prezident a vyzval národ k trpělivosti. Zdůraznil, že "každá válka končí dohodou".

Evropa vám stojí po boku, ujistil premiér Fiala při návštěvě v Kyjevě

Evropa stojí Ukrajině po boku, ujistil včera večer v Kyjevě po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským předseda české vlády Petr Fiala. Do ukrajinské metropole, kterou se snaží obklíčit ruské jednotky, dorazil vlakem spolu se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou, kteří se vyjádřili pro vstup Ukrajiny do EU. Zelenskyj na sociálních sítích označil návštěvu za silný projev podpory pro Ruskem napadenou zemi.

"Víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu. Nejste sami, naše země vám stojí po boku. Evropa vám stojí po boku," prohlásil večer před novináři Fiala po setkání se Zelenským. Podle šéfa české vlády byl hlavním cílem dnešní návštěvy vzkaz, že Ukrajina není sama.

Morawiecki zdůraznil, že Ukrajina musí mít k dispozici zbraně, aby se mohla účinně bránit. "Nikdy vás neopustíme," uvedl polský premiér. Dodal přitom, že EU "musí pozvat" Ukrajinu do bloku co nejdříve. Také slovinský ministerský předseda zdůraznil, že východoevropská země patří do Evropy. "Budeme samozřejmě podporovat vaše členství" v EU, řekl Janša.

Polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, který se do Kyjeva vypravil rovněž, podle agentury Reuters řekl, že na Ukrajinu by měla být vyslána mezinárodní mírová mise. "Myslím, že je nezbytné mít mírovou misi - NATO, případně nějakou širší mezinárodní strukturu, ale misi, která se bude schopna bránit, která bude operovat na ukrajinském území," uvedl de facto nejvlivnější polský politik. To, že se na cestu s trojicí ministerských předsedů vydal také Jaroslaw Kaczyński, v sobě nese jistou symboliku a snahu navázat na odkaz jeho bratra-dvojčete, někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského, uvedla polská média. Lech Kaczyński v srpnu 2008 vyrazil do Gruzie, která tehdy bojovala s proruskými separatisty i ruskými jednotkami, aby podpořil její vedení. Připojili se k němu tehdy prezidenti Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Estonska.

Morawiecki na facebooku připomněl tehdejší výrok Lecha Kaczyńského: "Dnes Gruzie, zítra Ukrajina, pozítří pobaltské státy a později přijde možná čas i na moji zemi, na Polsko". Lech Kaczyński zemřel v dubnu 2010 při leteckém neštěstí na západě Ruska.


Ministři obrany NATO budou jednat o dlouhodobé strategii proti ruské hrozbě

O dlouhodobém posílení východního křídla Severoatlantické aliance v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu budou dnes hovořit ministři obrany členských zemí NATO. Mimořádnou schůzku v Bruselu věnují také další možné pomoci Ukrajině, která však nebude zahrnovat Kyjevem žádané zřízení bezletové zóny či dodávku stíhaček. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který na výraznější pomoc své zemi opakovaně apeluje, dnes na dálku promluví ke členům amerického Kongresu.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga by po rychlém krátkodobém navýšení počtu vojáků ve východních členských zemích měli ministři pověřit vojenské experty vytvořením strategie pro dlouhodobější odolnost vůči ruské hrozbě. Šéf aliance v úterý předznamenal, že by mohla zahrnovat nové stále oddíly, zvýšení počtu letadel a lodí pravidelně operujících v oblasti poblíž ukrajinských hranic či v Černém moři nebo nové protivzdušné a protiraketové systémy. Plán by měl schválit červnový summit NATO v Madridu.

Do dění kolem stupňující se ruské agrese se dnes zapojí také američtí zákonodárci, k nimž prostřednictvím videoprojevu promluví ukrajinský prezident. Vedle toho mají pokračovat rozhovory ukrajinských a ruských vyjednávačů. Člen ukrajinské delegace Mychajlo Podoljak se v úterý vyjádřil, že jednání jsou obtížná, ale určitě existuje prostor pro kompromis. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, jehož členská země NATO podle některých kritických hlasů umožňuje Rusku obcházet západní sankce, má v Moskvě jednat se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

 

Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
EURACTIV: Rychlá cesta z plynové krize? Návrat k uhlí
15.03.2022 9:38
Několik zemí EU pozastavilo své plány na postupné ukončení těžby uhlí,...
Český premiér Fiala v Kyjevě: My víme, že bojujete i za naše životy
15.03.2022 23:51
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se dnes v Kyjevě setkal s pre...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data