Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: O ropě, husách a naftě

Rozbřesk: O ropě, husách a naftě

23.03.2022 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Trh s ropou lze v současné době označit různými přídavnými jmény, avšak slovo klidný z pochopitelných důvodů chybí. Cena severomořského, mimochodem po celkem malé huse pojmenovaného, Brentu, se před pár dny krátce dostala pod 100 USD. Včera se ale barel prodával opět za cca 110-120 dolarů (což zhruba odpovídá rozpětí křídel dospělé husy v centimetrech a cena je tak asi tam, kde má být…).

Nejvíce pozornosti se běžně věnuje ceně krátkodobé a už ne tak moc se diskutuje o kontraktech s delší splatností. Ty sice nejsou předpovědí budoucnosti, ale vypovídají o povaze šoků, se kterými se trh potýká. Nebo alespoň o tom, jak je vnímá. A komoditě navíc umožňuje pomyslné "cestování v čase". Nebo, chcete-li, ukazuje, jak vyhladit spotřebu (zda ropu přesunout z nebo do budoucnosti). Obecně tzv. krátký konec křivky (kontrakty se splatností v blízké budoucnosti) reaguje zejména na krátkodobé šoky, zatímco pohyby na delším konci (se splatností v letech) naznačují působení šoků dlouhodobých (z výšin počátku minulé dekády ho sestřelily například nové technologie amerických břidlicářů).

Aktuální extrémně negativní sklon potvrzuje, že trh s ropou je nyní velmi napjatý, a nabádá k čerpání zásob (a snad pozdějšímu doplnění), tedy k přesunu ropy z budoucnosti do současnosti (ve jménu vyhlazené spotřeby). To je také jeden z velkých rozdílů mezi aktuální situací a létem 2008, kdy cena ropy Brent dosáhla na svá historická (nominální) maxima kolem 150 USD/barel. Tehdy se hrál mimo jiné i příběh "peak supply", tedy ten, že ropy do budoucna nebude dost. Tomu odpovídal i tvar křivky, neboť sklon byl v tom období v podstatě nulový a nenabádal k výrazným "přesunům v čase".

Ještě divočejší věci se ale dějí na trhu s dieselem, jehož dostatek si Evropa není schopna vyrobit sama. V předválečné době se cca 15 % spotřeby, tedy asi 1 mb/d, dováželo z Ruska. A tato nafta aktuálně chybí a zásoby v Rotterdamu padají na mnohaletá minima (prý dokonce hrozí nucené úspory). Tomu odpovídají bohužel i ceny. A i negativně skloněná forwardová křivka opět potvrzuje vskutku extrémní napětí, které aktuálně na trhu s dieselem panuje.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna i v úterý zůstávala v klidu poblíž EUR/CZK 24,70. Uvidíme, zda koruně dnes k větší volatilitě pomůže projev šéfky ECB Lagardeové. Uvidíme také, zda se neobjeví další komentáře z ČNB před začátkem mediální karantény (začíná týden před příštím zasedáním 31. března). Ostřejší vzkaz trhům poslal na začátku týdne T. Holub, který uvedl, že 5% hladina pro něho nepředstavuje strop.

Zahraniční Forex

Globální výprodej dluhopisů na obou stranách Atlantiku nabral na obrátkách. Výnos desetiletého amerického dluhopisu se již pohybuje na úrovni 2,40 % a desetiletý německý Bund již překročil 0,50 %. Navzdory velmi jestřábí rétorice z Fedu se nicméně eurodolar neudržel pod hranicí 1,10 a trh dost možná sází na to, že by se ECB mohla přidat. No uvidíme. Dnes má promluvit prezidentka ECB Lagardeová, tak třeba také zazní více jestřábí tóny.

Maďarská centrální banka dostála očekávání trhů a zvedla svoji základní sazbu o 100 bazických bodů. MNB však v uvedla, že k potlačení inflačních tlaků bude zapotřebí agresivnější utažení měnové politiky, které bude vyžadovat výraznější nárůsty základní sazby než dosud (ta by přitom měla dohonit úroveň jednotýdenní depo sazby - nyní 5,85 %). Nepřekvapilo, že se jestřábí rétorika MNB forintu líbí, přičemž již zítra bude mít centrální banka možnost dostát svým slibům, neboť bude přenastavovat jednotýdenní depo.

Ropa

Cena ropy byla včera jako na houpačce. Nejprve přispěla k výraznému poklesu až o 2 % nerozhodnost Evropy, jak naložit se zákazem dovozu ropy z Ruska. Posléze se cena za barel odrazila z denních minim, a to po zprávě ministerstva energetiky Ruska, když vydalo varování o poškozených kotvištích po jedné z bouří, což by mohlo mít za následek pokles o 1 milion barelů denně, WTI -0,3 %, Brent -0,2 %.



Čtěte více:

TotalEnergies přestane kupovat ruskou ropu a ropné produkty. Crédit Agricole pozastavuje v Rusku aktvity
22.03.2022 21:59
Francouzská energetická skupina TotalEnergies dnes informovala, že neo...
V Mariupolu zůstává v nelidských podmínkách 100.000 obyvatel, těžká je situace také v Izjumu
23.03.2022 8:00
V ukrajinském přístavním městě Mariupol obleženém ruskými jednotkami z...
USA oznámily, že zmírní pravidla pro dovoz oceli a hliníku z Británie
23.03.2022 8:18
Spojené státy oznámily, že zmírní pravidla pro dovoz oceli a hliníku z...
Dosluhující šéf Škody Schäfer chce, aby koncern měl v Česku závod na baterie
23.03.2022 8:46
Dosluhující předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer, který p...
Na trh START se chystají další firmy, Biden plánuje nové sankce proti Rusku a USA a Velká Británie se dohodly na zmírnění cel
23.03.2022 8:47
Na trh START pražské burzy se vedle slovenské firmy Gevorkyan chystají...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y