Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Jak se vyhnout hodnotovým pastem a opakování roku 2011

Perly týdne: Jak se vyhnout hodnotovým pastem a opakování roku 2011

29.04.2022 12:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Sarat Sethi radí, jak se vyhnout hodnotovým pastem a dává příklad firem, která jí může být a která by jí naopak být neměla. Tom Lee přemítá o hodnotě v technologickém sektoru a domnívá se, že jeho současné valuace jsou už dobrým bodem pro nástup. A Morgan Stanley hovoří o hlubší korekci, ale roku končícím akciovými zisky.

Vyhnout se hodnotovým pastem: Jaký je rozdíl mezi skutečnou hodnotovou akcií a hodnotovou pastí, u které má nízká cena akcie a valuace své opodstatnění? Na tuto otázku odpovídal na CNBC Sarat Sethi z DCLA. Podle něj se hodnotová past pozná na výsledcích firmy, protože u ní dochází k postupnému slábnutí rozvahy danému nedostatečnou tvorbou hotovosti. V současné době by pak investoři měli hledět zejména na vývoj marží a dopad, který bude mít na jednotlivé společnosti růst sazeb. U firem s klesajícími maržemi může přitom dojít k růstu valuačních násobků, pokud cena akcie nereaguje na pokles ziskovosti. Jde ale o zmíněnou past.

Jaké akcie by konkrétně mohly být kandidáty na hodnotové pasti? Expert míní, že příkladem může být Peloton kvůli tomu, kam se pravděpodobně bude ubírat jeho tok hotovosti a marže a jaké valuační násobky za ně nyní investoři platí. Opakem může být podle experta třeba General Motors, protože jde o společnost, která bude podle očekávání generovat vysoký tok hotovosti a má silnou rozvahu. Svou hotovost navíc používá na další posílení rozvahy a mohutně investuje jak do vývoje a výroby vozů se spalovacími motory, tak do elektromobility.

GM je tedy firmou, která „investuje do budoucnosti“, má vysoké cash flow a zároveň se obchoduje s cenou na pouhém šestinásobku zisků. Sethi k tomu dodal, že u automobilek obecně bude záležet na udržení dosavadní disciplíny. Tedy zda se vrátí ke strategii, kdy se budou zaměřovat na maximalizaci výroby a prodeje vozů, nebo zda se budou disciplinovaně držet toho, že na prodaných vozech musí udržet ziskové marže. Toto cestou se podle experta vydaly letecké společnosti, a to se promítlo i do cen jejich akcií.

Vrchol marží: Na počátku roku 2020 dosahovaly ziskové marže obchodovaných společností maxim, ale pak přišla znatelná korekce. Odraz ode dna nastal na počátku roku následujícího a od té doby se marže zvedly vysoko nad předchozí maxima. Jak ale tvrdí následující graf, „zdá se, že vrcholu již bylo dosaženo“:

perly 1

Zdroj: Twitter

Hodnota v technologiích a pravidlo tří čtvrtletí: Hodnotovým investicím se na CNBC věnoval i Tom Lee ze společnosti Fundstrat Global Advisors. A to ve vztahu k technologickým společnostem typu Google. Ty podle něj mají velký potenciál na straně dalšího růstu digitální ekonomiky, investoři v nich ale ztrácí zalíbení a jejich valuace klesly natolik, že FGA uvažuje o jejich zařazení do indexu hodnotových akcií.

U technologických firem podle experta platí pravidlo třech čtvrtletí. To znamená, že pokud firma zklame svými čtvrtletními výsledky, „je v následujících třech čtvrtletích dost těžké jí kupovat“. Uvedl to v souvislosti se zklamáním, které v aktuální výsledkové sezóně některé z velkých technologických firem přinesly. Současné valuace jsou ale podle Leeho „dost dobrým bodem nástupu“. Atraktivitu těchto akcií by pak podle něj mohlo zvedat i to, že panují obavy z nižšího makroekonomického růstu, ale „tyto firmy budou stále růst dvojciferným tempem, i když možná ne tak rychle, jak se myslelo“.

Lee míní, že investování není o dosahování zisků každý měsíc, ale o sázkách na velké obraty a trendy. U technologií podle něj nyní dochází ke znatelnému poklesu zájmu ze strany investorů, došlo ale pravděpodobně k přestřelení a ceny v sektoru mohou představovat investiční příležitost. „Nevím, zda se to otočí už nyní“, dodal ale Lee.

Jen průměrná korekce a opakování roku 2011: Následující graf ukazuje, jakým maximálním oslabením si prošel americký trh v jednotlivých letech od roku 1980, modré sloupce ukazují celkovou návratnost trhu v daný rok. Průměrné maximální oslabení podle grafu dosahuje 14 %, to letošní dosahuje blízko tohoto průměru. Nejvíce akcie korigovaly v roce 2008, kdy ztratily téměř 50 % a výrazné byly i ztráty za celý rok. Výjimkou ale podle obrázku nejsou roky s výrazným přechodným oslabením, ale vysokou pozitivní celoroční návratností:

perly 2

Zdroj: Twitter

Andrew Slimmon z Morgan Stanley Investment Management hovořil na Bloombergu o tom, že index SPX podle něj zakončí rok na 5 000 bodech. Ovšem do té době ještě přijde oslabení trhu, který se tak v určitou chvíli dostane asi 20 % pod svůj předchozí vrchol. Toto oslabení může být vyvoláno obavami z recese a utahování monetární politiky americkou centrální bankou. Podle investora by tak i letošní rok měl přinést akciové zisky, a pokud budou měřeny od předpokládaného dna, měly by být dokonce atraktivní.

Celkově by měl být letošní rok z hlediska vývoje na akciovém trhu podprůměrný, ale ne ztrátový. Což je dáno na jednu stranou negativním tlakem vyvolaným obratem v monetární politice. Proti němu ale jde velmi silný fundament v korporátním sektoru. Vývoj by tak podle experta mohl připomínat rok 2011, kdy trhy také načas propadly růstovým obavám, což vedlo ke znatelné akciové korekci. Pak se ale dostavila prudká rally.

 

Čtěte více:

Elon Musk kupuje sociální síť Twitter za 44 miliard dolarů
26.04.2022 8:13
Americký miliardář Elon Musk se dohodl, že koupí internetovou společno...
Komentář analytika: Úspěšný vstup Monety do roku 2022, ale při absenci výraznějšího překvapení
28.04.2022 11:52
Moneta dnes před otevřením trhu představila výsledky svého hospodaření...
Analytik k výsledkům Meta Platforms: Nejhorší scénář typu Netflix se naštěstí nekoná
28.04.2022 13:19
Mohlo to být horší, ale nebylo to špatné. Asi tak se dají shrnout včer...
Tomáš Vlk: Americká ekonomika začala rok překvapivým propadem
28.04.2022 15:33
Hned první kvartál letošního roku přináší překvapení v podobě poklesu ...
Čistý zisk Erste ve čtvrtletí nad hranicí 400 mil. EUR i tržními odhady, banka zlepšuje prognózu
29.04.2022 8:30
Erste v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 26 procent na ...
Amazon se v prvním čtvrtletí propadl do ztráty
29.04.2022 8:41
Americký internetový obchod Amazon v prvním čtvrtletí prodělal 3,84 mi...
Jan Bureš: Česká ekonomika před invazí ještě rostla, dnes už ale šlape na brzdu
29.04.2022 9:52
Jak se vedlo české ekonomice před startem ruské invaze? Podle výsledků...
Dění na světových trzích a individuální tipy makléře již ZÍTRA! Přihlašte se na seminář Patria Finance v Plzni
02.05.2022 17:26
Chcete se dozvědět víc o aktuálním dění na finančních trzích a na praž...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m