Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sílící spekulace: Guvernérem ČNB bude Aleš Michl?

Sílící spekulace: Guvernérem ČNB bude Aleš Michl?

06.05.2022 14:33, aktualizováno: 6.5. 14:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Novým guvernérem České národní banky má být od 1. července nynější člen její bankovní rady Aleš Michl. Uvedl to dnes server Seznam Zpráv, kterému neoficiální informaci potvrdily zdroje obeznámené s jednáním prezidenta Miloše Zemana s jednotlivými kandidáty. Podle těchto zdrojů má Zeman oznámit jmenování Michla, který je považován za odpůrce zvyšování úrokových sazeb, v nejbližších dnech. Michl dnes informaci ČTK nepotvrdil. Současnému guvernérovi Jiřímu Rusnokovi v červnu končí druhý mandát a znovu kandidovat nemůže.

"Z jednání mezi čtyřma očima s panem prezidentem neposkytuji žádné informace," řekl dnes bez dalších podrobností ČTK Michl.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že "ve věci guvernéra ČNB je nutno vyčkat oficiálních kroků, které jsou plně v gesci prezidenta republiky". "Do té doby nebudu reagovat na žádné mediální zprávy a ponechám je bez komentáře," dodal.

Zeman o víkendu řekl, že má čtyři kandidáty na guvernéra, ve svém výběru ale už má víceméně jasno. Média v této souvislosti uvedla, že v nejužším výběru jsou vedla Michla nynější viceguvernéři ČNB Tomáš Nidetzký a Marek Mora, které navrhl prezidentovi Rusnok kvůli zachování kontinuity současné bankovní rady. Počátkem roku uvedla Česká televize, že podle jejích informací je Zemanovým kandidátem šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

S Nidetzkým a Morou jednal prezident na Hradě na konci dubna, podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka o schůzku se Zemanem sami požádali. S Michlem se Zeman setkal ve středu, bližší informace ke schůzce Ovčáček nezveřejnil.

Michl v minulosti mimo jiné působil v Raiffeisenbank a byl externím poradcem někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Členem bankovní rady ČNB je od konce roku 2018. Server připomněl, že Michl a další člen bankovní rady Oldřich Dědek opakovaně jako jediní ze sedmičlenné bankovní rady hlasovali proti zvyšování úrokových sazeb.

ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově-politických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. Guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy bankovní rady jmenuje a odvolává prezident republiky.

Aleš Michl - vizitka:

Datum a místo narození: 18. října 1977 v Praze

Vzdělání: vystudoval Fakultu financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE; 2002, Ing.), kde v roce 2020 získal i titul Ph.D. v oboru finance; v roce 2005 absolvoval vzdělávací program Teorie her a psychologie rozhodování na letní univerzitě London School of Economics and Political Science, v roce 2009 absolvoval kurs řízení investičního portfolia na Wharton ve Filadelfii.

Současná pozice: člen bankovní rady ČNB (od prosince 2018)

Praxe: kariéru začal již během studií jako ekonomický novinář, mj. psal pro Hospodářské noviny, pracoval i jako ekonomický poradce místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna; v letech 2006 až 2015 byl ekonomem a investičním stratégem Raiffeisenbank; v letech 2014 až 2018 byl externím ekonomickým poradcem ministerstva financí a později i předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) se specializací na makroekonomickou analýzu a stabilizaci státního dluhu.

Ostatní:

- V roce 2016 založil Michl Fund Management s.r.o., která se následně stala spoluzakladatelem společnosti Robot Asset Management SICAV a.s. vykonávající činnost investičního fondu kvalifikovaných investorů s podfondem Quant. Kvůli funkci v bankovní radě ČNB tyto své aktivity ukončil.

- Je autorem řady článků publikovaných v denících a časopisech, jak odborných, tak i populárních.

- Je autorem knih MICHLiq – průvodce ekonomií a investicemi a Jestřábi a holubice.

- V době, kdy pracoval jako analytik a investiční stratég v Raiffeisenbank, byl Hospodářskými novinami třikrát vyhlášen analytikem/ekonomem roku.

- Před nástupem do bankovní rady ČNB někteří analytici spekulovali, že by se mohl zařadit k tzv. jestřábům, tedy členům rady ČNB, kteří jsou zastánci zvyšování úrokových sazeb, pokud to ekonomický vývoj dovoluje. V minulosti se Michl často vyjadřoval ve prospěch silnější koruny a kritizoval devizové intervence ČNB.

- Jako člen bankovní rady je Michl považován za odpůrce zvyšování úrokových sazeb. Loni v srpnu, kdy bankovní rada opětovně zvýšila úrokové sazby, hlasoval pro jejich ponechání beze změny. Například v květnu 2020, kdy rada snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta, hlasoval pro snížení základní úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Podle médií stejně jako další člen rady Oldřich Dědek zastává názor, že růst sazeb současnou inflaci neovlivní a poškodí to export a ekonomiku.

- Michlovo jméno bylo v souvislosti s členstvím v bankovní radě zmiňováno již v roce 2016, kdy z rady přecházel na místo guvernéra ČNB Jiří Rusnok a zároveň končil mandát jinému členovi rady.

- Nebyl a není členem žádné politické strany.

Přehled dosavadních guvernérů ČNB:

Josef Tošovský, leden 1993 - listopad 2000

Zdeněk Tůma, prosinec 2000 - červen 2010

Miroslav Singer, červenec 2010 - červen 2016

Jiří Rusnok, od července 2016.

 

Čtěte více:

ČNB zvýšila sazby o 75 bps, v ruce má překvapivě jestřábí prognózu
05.05.2022 17:22
Česká národní banka na svém květnovém zasedání zvýšila sazby o 75 bp...
Rozbřesk: ČNB zvýšila sazby o 75bps, má v ruce překvapivě jestřábí prognózu
06.05.2022 9:02
Česká národní banka na svém květnovém zasedání zvýšila sazby o 75bps n...
Perly týdne: 100% pravděpodobnost zisků a hladké přistání americké ekonomiky
06.05.2022 12:49
Zatímco bývalý guvernér Fedu Robert Heller hovoří o nutnosti zvedat s...
Jak to vidí investor Jaroslav Šura: Technologie, pražská burza, Fed, sazby ČNB i riziko stagflace
06.05.2022 13:38
Investor, ekonom, podnikatel i šachista Jaroslav Šura je znám dlouhodo...

Váš názor
  • negativní výhled!
    07.05.2022 12:29

    Po skoro ctvrt stoleti (naposled 1998) hrozi CR snizeni ratingu. ("Agentura Fitch v pátek v noci vydala své nejnovější hodnocení dlouhodobého cizoměnového dluhu ČR. Potvrdila sice dosavadní rating a to na stupni AA-,.. ale.. výhled zhoršila ze stabilního na negativní. Tím de facto varuje, že by samotné zhoršení ratingu mohlo přijít vzápětí a s ním zdražení českého dluhu. Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/ )
    Ai-kun
  • tak já to vezmu
    06.05.2022 18:21

    než tohle tak se raději obětuji :o) tvl taková "praxe" to tady v čr nemáme nikoho lepšiho ? pardon horšího asi ne
    Mike -Green D. is killing Europe
    • nový guvernér
      06.05.2022 18:48

      Ještě, že to není zas nějaký kádr z prognosťáku, kámoš Mildy a Vency. Po tom fleku se docela echt sápe Dlouhý. Možná ale brzy neuslyšíme, že kvůli tomu, že nebere prachy od lukoilu a jiných přátel z východu, je nácek. Určo má něco s AZOVem. Jsou úplně všude.
      Gyroskop
      • Re: nový guvernér
        06.05.2022 20:08

        Proc ne treba Ales Blazek, od dnes top executive CSOB? Odpovim otazkou: politici jsou zvykli na trafiky a soukroma sfera dokaze zallatit jen odborniky v oboru?
        Mudr.c
  • Zeman pro dluhy Babiše, RIP CZK, katastrofa
    06.05.2022 18:14

    Volil jsem Zemana v 2. kole jak v 2013, tak v 2018, ale kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli tomuto toho lituji. Jak správně píše Motejlek Skočdopole na Twitteru, Michl je maximálně průměrný ekonom a podržtaška. Nelze se zbavit dojmu, že Michl - který dělal poskoka Babišovi a nesmyslně hájil EET a další věci - má za úkol snížit úroky pro největšího jednotlivého dlužníka v ČR, kterým je samozřejmě Andrej Babiš. Zeman asi v tomto asistuje. Výsledkem bude slabá koruna, nízké úroky a inflace nejméně hodně nad 20 procent. Připadá mně neuvěřitelné, že tolik lidí hysterčí kvůli ptákovinám, jako byl Covid, ale když přichází skutečně devastující katastrofa jako Michl, tak mlčí.
    Lumídek
    • Re: Zeman pro dluhy Babiše, RIP CZK, katastrofa
      07.05.2022 12:09

      Je jedno z jakých důvodů jsi ho volil. Volit Zemana je neobhajitelné a neodpustitelné.
      al321
      • Jistě neočekáváte
        11.05.2022 11:32

        Jistě neočekáváte, že se budu omlouvat. Jistě nejsem jediný, kdo nepovažuje anonymní trolly, kteří volili Drahoše a podobné tragédie, za lidské bytosti. Zalezte někam do kontejneru a neukazujte se na veřejnosti.
        Lumídek
    • Re: Zeman pro dluhy Babiše, RIP CZK, katastrofa
      06.05.2022 19:35

      Já teda Zemana rozhodně nevolil a opět si dovolím oponovat. Michl nechce zvedat sazby ne kvůli tomu, že se to někomu hodí. On svému názoru věří a zdůvodňoval ho několikrát. To, že to dělá kvůli Hrabišovi, je pouze a jenom zcela nepodložená a z mého pohledu nesmyslná spekulace. Ano, Michl nemá dost zkušeností, je to takový /byť vousatý/ holobrádek, pokud jde o takhle vysokou funkci. Ale je to rozumný člověk se svými názory, které veřejně dává najevo. Je jeho knihy i veřejnou komunikaci a publikované články sleduju pravidelně. Jestli ho Milda fakt dosadí.... budiž.. jsem zvědav jak to zvládne. A nemusím asi připomínat, že guvernér ČNB je jen jedním z rady a žádné právo veta nemá.
      P0LDINKA
      • Víra vs korupce
        07.05.2022 6:49

        To, že tyhle názory má kvůli skutečné víře, je jen Vaše hypotéza. Nemáte pro ni žádné důkazy. Ale i kdyby to byla pravda, je to úplně jedno. Reálný problém je, že způsob, jakým je vybírán, je zkorumpovaný. Pokud tomu Michl věří, stále platí, že v zemi jsou miliony lidí, kteří jsou stejně finančně negramotní jako pan Michl nebo ještě více. Ale někomu se očividně hodí, aby takoví nepodstatní zmatení lidé obsadili bankovní radu ČNB a její vedení. V tom je ten reálný problém. Nemá právo veta, ale prezident naplní do rady do konce jeho (Zemanova) mandátu celkem pět lidí. Pokud mechanismy tohoto výběru jsou alespoň trochu podobné tomu, co jsem napsal, potom čeká naši měnu opravdu hrozná věc.
        Lumídek
      •  
        06.05.2022 20:39

        Erdogan taky je přesvědčen o svém názoru jako pan Michl....Prý vysoké úroky zvyšují inflaci....proto Erdogan několik členů centrální banky vyhodil, který se nechtěli podřídit tomu jeho názoru....loni inflace 17 % letos 69,97 %.....Samozřejmě Zeman musí obměnit radu aby tam byla většina k rukám pošuka Michla
        abc1
        •  
          06.05.2022 21:06

          Vrcholem mé naivní víry je to, že kreatura z Lán bude chtít zachovat oba názorové proudy. A proto z rady ČNB nevznikne Vontská rada se žlutými špendlíky v klopě a jednotným názorem na měnovou politiku.
          P0LDINKA
          •  
            06.05.2022 22:30

            samozřejmě tam dva nízorové proudy zůstanou. Ale jeden názorový proud musí převážit. Takže zeman mimo nového guvernéra jmenuje dva nové členy, které si navrhne Michl. A dílo bude dokonáno, Ámen
            abc1
    • Re: Zeman pro dluhy Babiše, RIP CZK, katastrofa
      06.05.2022 19:30

      To jsou tak absurdní názory na motivaci lidí - poslechni si někdy Švejnara, který včera řekl v ČT, že čím ČNB více zvyšuje sazby, tím vyšší inflaci máme
      Skalní
      • Švejnar vs Michl vs Erdogan
        07.05.2022 6:58

        Tito lidé mají téměř totožný druh stupidity, co se týče vztahu mezi úrokovými měrami a inflací. Ale jsou důležité rozdíly v jejich motivaci a umístění, které leccos dvěma z nich ospravedlňují. Erdogan pochází z islámského prostředí, které 1300 let dětem vymývá mozek mimochodem tím, že jakékoliv úroky jsou hřích proti Alláhovi. Erdogan prostě jen islámskou finanční negramotnost zkombinoval se západními saky, ale uvnitř toho saka je stále týž divoch, který podřezává krky na poušti. Švejnar je profesůrek v USA, které například vlastní hlavní světovou rezervní měnu, a proto si do značné míry mohou dovolit tiskat apod., zbytek světa to celkem absorbuje a inflace zůstane celkem snesitelná jako funkce tiskání. Navíc je v USA jasně pravda, že vyšší úroky zhoršují náladu v ekonomii, protože lidé více staví svou hotovost na půjčkách než úsporách. U nás je stále více úspor než půjček, a proto nízké úroky mají za následek horší náladu, protože lidem jsou požírány reálné úspory. Navíc pan Michl není spojen ani s orgány USA, ani s Alláhem, ale má prokazatelný vztah s největším dlužníkem v ČR, který dluží 40 miliard Kč, firma je proto dost předlužená a má zájem na absurdně nízkých úrocích i znehodhocení měny, protože se tím znehodnocuje i její dluh.
        Lumídek
      •  
        06.05.2022 20:04

        Svejnar zije a prednasi v USA. Nejde o to ze usa je jina liga. Ale o to, ze u nich se urokova politika DIAMETRALNE lisi od toho, co je v evrope, navic v zemi ktera nema euro jako platidlo. Svejnar je ok, jen si nemyslim, ze lze sablonu pro usa aplikovaf na CZ se stejne uspesnym vysledkem...
        Mudr.c
        •  
          06.05.2022 20:44

          Švejnar přeci částečně působí i tady, na ekonomickém výzkumém ústavu, nevím jak se teď jmenuje, ale je to pod fakultou sociálních věd UK....jinak, že vysoké úroky jsou příčinou vysoké inflace je blábol do nebe volajicí....proč tedy východ Eurozóny Lotyšsko apod. mají inflaci vyšší než my a to ECB má sazby 0 %.....
          abc1
    • Re: Zeman pro dluhy Babiše, RIP CZK, katastrofa
      06.05.2022 19:21

      Taky jsem volil Zemana, bohužel, začíná mu hrabat a pokud myslí Michla vážně, tak nás čeká tragédie. Dlouhý je něco podobného jako Michl, kariérista. Už se nechal slyšet, že bychom měli přijmout inflaci na několik let. Buď Michl, nebo Dlouhý bude guvernér....a ještě jednoho do party....Bláznivej Dědek končí na konci roku, takže obměna bude rovněž na Zemanovi. Tak tu máme minimálně šest roků turecké hospodářství.
      abc1
      •  
        07.05.2022 12:15

        A je to vše jenom kvůli takovým blbům, kteří při volbách skočili Zemanovi na špek. Pokud máš dost soudnosti, tak k příštím prezidentským volbám nepůjdeš. Nebo tady potom zase budeš brečet, jak Babišovi hráblo.
        al321
      •  
        06.05.2022 21:01

        Vždy mu hrabalo. Teď se mu rozsvítili, že je Putin blázen.
        Velkamedvědice
      •  
        06.05.2022 20:48

        to nemusíš oznamovat, že si volil Zemana. To je přece každýmu nad slunce jasný ;-)
        lunatic with skateboard
        •  
          06.05.2022 22:32

          A ty jsi volil tu loutku akademika Drahoše?? vypadáš na to.....
          abc1
          •  
            07.05.2022 0:10

            Lepší slušná loutka, než zákeřný mstivý parchant, zneužívající politickou fuknkco k osobním sporům a donedeávna lezoucí Rusku do zadku jako ty. Vulgarní opilec několikrát odsouzený pro lež. Manipulace úřed volbamy. Slib, budu prezident všech a vzkaz prohraným, držte huby. Chápu, že to tě musí oslovovat. Nukde ho nechtejí, ani nevím, že je ještě prezident.
            Velkamedvědice
            •  
              07.05.2022 7:46

              A kde máš jistotu, že ta slušná loutka nebude zneužita....Politika je špína.....je vidět, že je nešťastné volit prezidenta lidem, měli by to vrátit na původní stav. Proti Drahošovi nic nemám, ale jak prohlásil Zeman, i politika je řemeslo.
              abc1
              • Abc1
                07.05.2022 9:58

                Souhlasím kolego. Přímá volba prezidenta lidmi je v naší společnosti cesta do pekel.
                Velkamedvědice
            • Loutka nebo samostatný člověk
              07.05.2022 7:16

              Já jsem raději vybral samostatně uvažujícího člověka Zemana a nikoliv loutku EU a NGO, protože to odpovídá mému charakteru a zejména proto, že v té době a vlastně i dnes jsem skálopevně přesvědčen, že v ČR máme v podobných širších elitách mnohem více zdravého rozumu a staromódní kompetence než v západní Evropě. Zeman také jasně prokázal, že nebyl loutkou Ruska, z čehož ho celá třída konspiračních teoretiků obvinila. Ale co se týče nominace lidí, šokoval mě v poslední době podruhé. Bezcenného otevřeně odborového parazita Středulu by poslal na Hrad a teď Michla do vedení ČNB. To jsou přesně lidé opačného typu než Zeman sám, ačkoliv chápu důvody za "koalicí". Michl by byl katastrofou, ale zase by se neodlišoval superkvalitativně od toho, co je v EU a také v Turecku. Tam vlastně říkají o nutnosti nulových nebo záporných úroků totéž. Rozdíl je v tom, že ECB pomáhá vládám v EU splatit jejich dluhy, zatímco panu Michlovi asi primárně záleží na privátním dlužníku, jemuž dělal poradce. Další rozdíl je v tom, že v ČR je inflace o těch 6% vyšší než jinde v EU, a to hlavně proto, že máme napjatý a přezaměstnaný trh práce. Prostě ty úroky potřebujeme, pokud se máme opravdu intenzivní inflační vlně (zatím nemluvím o hyperinflaci, protože ta má ambiciózní definici) vyhnout.
              Lumídek
          •  
            07.05.2022 0:00

            Já vím, vám vadilo, že Drahoš není kámoš s Putinem a není dost křivej do party. Vy jste chtěl bejt kámoš s Putinem, Zeman byl kámoš s Putinem, tak to je logická volba. Oba by novináře stříleli jak špačky.
            Asistentor
            •  
              07.05.2022 8:02

              ty jsi taky takového jednoduššího vidění.....mě to připadá 50 léta a hon na nepřátelé režimu, ty dle vyjadřování a chování bys byl v dané době perspektivní kádrovák
              abc1
        • Lunatic
          06.05.2022 21:15

          o))
          Velkamedvědice
          • Re: abc1
            06.05.2022 21:39

            To je výborný. Kdo všechno volil toho vyhlášeného vlastizrádce. A prý když už se odchýlil od dráhy vlastizrádce, tak mu prý začíná hrabat. Pro abc1 je jakákoli událost na naší scéně katastrofální. Kdo chce rozvracet, tak nejlíp takhle.
            Asistentor
  •  
    06.05.2022 15:17

    A pohroma je na světě. Vrchní zastánce nízkých úroků pro Burešovy miliardové úvěry jako (doufejme) poslední pomsta hradního vozíčkáře. Jo, chtěli jste korunu lehce ovlivnitelnou politickým rozhodnutím pár zoufalců, tak za odměnu si ted užijeme Tureckou cestu a v budoucnu nejvyšší inflaci v EU.
    VSE LIMITED
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.