Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příležitosti na trhu a kolik se ve světě vypije piva

Příležitosti na trhu a kolik se ve světě vypije piva

10.05.2022 17:31

U akcií menších firem se často hovoří o tom, že přináší určitou ziskovou prémii - ve srovnání s návratností akcií firem velkých. Někteří z těch, kteří v tuto prémii věří, ji vysvětlují menším pokrytím akcií malých firem. Píšu to proto, že Morningstar přišla s novým seznamem „deseti titulů, které je nyní nejlepší vlastnit“. Jde totiž vesměs o velké, známé firmy, kterým se věnují stovky, či možná tisíce investorů, analytiků a dalších expertů. Je vůbec možné, že by takový titul byl výrazně podhodnocen, jak Morningstar tvrdí u těch svých deseti?

Malé a velké, příběhové a usazené: Situace by v kostce mohla být následující: Na trhu se obchoduje skupina malých firem, které nemají takové pokrytí, nejsou tak sledovány a u nich by proto mohlo být teoreticky více investičních příležitostí než u firem s mohutným expertním pokrytím. Čistě proto, že je tu větší šance přehlédnout „skrytou hodnotu“. U firem velkých, či dokonce populárních, by taková šance podle této logiky být neměla, protože jsou tisíckrát zanalyzovány zleva, zprava, zespodu a svrchu. Rozdělme si ale tyhle firmy ještě na příběhové a na jejich „nepříběhové“ protějšky.

Typickým zástupcem příběhářů je třeba Tesla. U ní nacházíme řadu tezí o tom, kam firma bude ještě expandovat, včetně energetiky, robotaxíků, či třeba pojišťovnictví. U takových akcií a firem jasně vystupuje do popředí jedna podstatná věc: Neexistuje žádná „objektivní“ hodnota akcie, jen odhady hodnot odvíjející se od nějakého konkrétního příběhu. A u firem typu Tesla je rozpětí takových příběhů obrovské, takže i rozpětí z nich derivovaných hodnot je obrovským vějířem.

Protipólem jsou takovým firmám společnosti usazené, obvykle v saturovaných odvětvích a s velmi nízkým růstem, popřípadě z defenzivních odvětví. U nich by, opět alespoň teoreticky, příběhy a následně odhady hodnot měly mnohem více konvergovat k nějaké střední hodnotě. A ta by se nemusela zase tak moc lišit od ceny na trhu. Jinak řečeno, pokud někdo tvrdí, že Tesla je podle něj (jeho příběhu) výrazně podhodnocená, nejde o nijak vzácný jev (stejně jako když tvrdí opak). Stačí, aby třeba uvěřil, či naopak nevěřil tomu, že bude expandovat a povede se jí třeba v uvedeném pojišťovacím byznysu. Vzácnější by ale z tohoto pohledu mělo být podobné tvrzení třeba u nějaké usazené utility, či pivovaru. Jenže ono to tak být nemusí – viz závěr.

Usazený pivovar: Takhle jsem se rozepsal kvůli tomu, že na v úvodu zmíněném seznamu je i Anheuser-Busch InBev. S tím, že podle Morningstar je nyní cena akcie na pouhých 64 % její hodnoty. Jde o firmu, která má „globální rozsah a regionální významné pozice...za sebou historii nákupu značek se slibnou růstovou platformou a následnou expanzí distribuce s bezohledným snižováním nákladů“. To vše přispívá k excelentní alokaci kapitálu a tomu, že firma má velkou nákladovou výhodu a patří mezi nejefektivnější v sektoru, tvrdí Morningstar.

Když se podívám na výsledky firmy, vidím, že v roce 2019 vydělala na provozním toku hotovosti 13,4 miliardy dolarů, za posledních 12 měsíců 14,8 miliardy dolarů. Po investicích, tedy na volném toku hotovosti FCF, to bylo 8,2 a 9,2 miliardy dolarů. Kdyby AB stále vydělával tuto částku, tak podle mých kalkulací by její současná hodnota dosáhla necelých 40 miliard dolarů. To s betou ve výši 1,44, značící, že akcie je znatelně rizikovější než celý trh (a požadovaná návratnost převyšuje 10 %).

Tržní kapitalizace nyní dosahuje asi 94 miliard dolarů, trh tedy evidentně čeká mnohem více než stagnaci onoho FCF. Podle mých kalkulací je v kapitalizaci „zabudován“ asi 6,5 % roční dlouhodobý růst volného toku hotovosti, respektive toku hotovosti, který patří akcionářům. Pro zajímavost, třeba Statista tvrdí, že globální tržby pivovarů by měly do roku 2025 růst ročně o 6,8 %. Takže podle těchto čísel je AB naceněn na růst tržeb cca odpovídající onomu očekávanému globálnímu vývoji na trhu s pivem (a stabilní ziskové a cash flow marže). Třeba Allied Market Research ale hovoří jen o necelých 3 % růstu trhu do roku 2030.

Akcie AB rozhodně netrpí nějakým soustavným trendem. Minulý rok prošly korekcí a cca od října se párkrát pokusily o odraz ode dna, doposud neúspěšně. Pokud by přitom třeba růst FCF nedosáhl oněch 6,5 %, ale 7,5 %, pak by byla jeho současná hodnota nebyla na 94 miliardách dolarů, ale už na 122 miliardách dolarů. Posun o jeden procentní bod růstu výš tak generuje výrazně vyšší odhad hodnoty. A i relativně podobné podkladové pivní příběhy tak mohou ústit v hodně rozdílný pohled na fundamentální atraktivitu akcie. Na stranu druhou ale 6 – 7 % dlouhodobé růsty nejsou zase tak nízko a AB je v tomto smyslu takový částečně růstový/příběhový.


Čtěte více:

Heineken bude zdražovat. Stouply mu náklady na hliník a poplatky za přepravu jsou
16.02.2022 11:56
Špatnou zprávu si dnes pro zákazníky připravil pivovar Heineken. Spole...
Bezprecedentní situace na pivním trhu
26.02.2022 14:16
Dolf van den Brink, který stojí v čele společnosti Heineken NV, odpoví...
Hvězdný růst zisků pivovaru AB InBev zpomalí vyšší náklady na suroviny
24.02.2022 11:06
Anheuser-Busch InBev, největší pivovar na světě, předpovídá, že růst z...
Heineken zcela ukončí podnikání v Rusku. Ruský trh opouští i Carlsberg, varuje kvůli tomu před odpisem
28.03.2022 15:23
Nizozemský pivovar Heineken se rozhodl ukončit své podnikání v Rusku. ...
Heinekenu se zvýšily tržby. Zákazníci se vraceli do resturací, za pivo si ale museli připlatit
20.04.2022 11:41
Heineken, druhý největší pivovar na světě, dodal v prvním čtvrtletí pr...
Největší světový pivovar AB InBev si po odchodu z Ruska odepíše 1,1 miliardy dolarů
22.04.2022 11:18
Společnost Anheuser-Busch InBev prodává svůj podíl v ruském společném ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university