Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Británie uvalila nečekanou daň na těžaře. Další na řadě mohou být velcí plátci dividend

Británie uvalila nečekanou daň na těžaře. Další na řadě mohou být velcí plátci dividend

27.05.2022 14:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Britská vláda ve čtvrtek oznámila, že uvalí 25% neočekávanou daň na ropné a plynárenské společnosti, čímž se podvolila rostoucímu tlaku na podporu Britů čelícím rekordnímu tlaku na jejich životní úroveň. Další velcí plátci dividend, jako jsou těžaři a firmy obchodující se spotřebním zbožím, by mohli následovat. Ministr financí Rishi Sunak se zjevně snažil odrazit kritiku, že opatření je antibyznysové, 80% podporu na nové investice. Díky tomu si mohou energetické společnosti snížit částku, kterou platí, pokud se zavážou k novým kapitálovým výdajům.

Británie čelí rekordnímu poklesu životní úrovně a veřejné vnímání společností, u nichž se očekávají nadprůměrné zisky, tlačí na vládu k tomu, aby zasáhla. Akcie v sektorech citlivých na spotřebitele, jako je maloobchod s potravinami a telekomunikace, by také mohly být „zranitelné vůči rostoucím politickým zásahům“, říká Roger Jones, ředitel pro akcie ve společnosti London & Capital. 

"Je možné, že se zaměří i na jiné sektory, vzhledem k tomu, jak velkému tlaku je ministr vystaven, aby pomohl spotřebitelům, kteří se potýkají s problémy," řekla Alexandra Jackson, manažerka Rathbone UK Opportunities Fund. „Minulý rok byly cílem nečekané daně supermarkety kvůli domnělým nadměrným výdělkům během pandemie. Ale vláda nebude mít zájem na tom, aby se z toho stal jasný vzorec."

Když vláda Borise Johnsona uvalila neočekávanou daň na zisky producentů ropy a zemního plynu, nechala dveře otevřené pro uplatnění podobné daně i na výrobce elektřiny, které dosahují „mimořádných zisků“. To ve čtvrtek způsobilo propad akcií u společností Centrica, SSE a Drax Group. Očekává se, že velkou část dividend u akcií z indexu FTSE 100 vygenerují také těžaři. Rio Tinto bude podle údajů AJ Bell nejlépe platící akcií v indexu. Mezi top 10 nejlepšími plátci budou také Glencore a Anglo American spolu s British American Tobacco, Unilever a AstraZeneca, ukazují data.

01

Jiní tržní stratégové se ale domnívají, že samotné vyplácení vysokých dividend k přilákání daňových odvodů nestačí. Daně se pravděpodobně zaměří na oblasti, které přispívají k nárůstu inflace na 40leté maximum. „Neočekávám, že se konzervativní ministr zapojí do širšího neočekávaného zdanění,“ řekl James Athey, investiční ředitel společnosti abrdn.

BP přehodnotí své investiční plány

Společnost BP po uvalení neočekávané daně ve výši 5 miliard liber na zisky z ropy a zemního plynu přehodnotí své plány ve Velké Británii, čímž vyvolala otázku, zda jsou pobídky k zachování investic dostatečné. BP dříve uvedla, že tamní plánované investice ve výši 18 miliard liber do roku 2030 nezávisí na tom, zda vláda zvýší daně, či nikoli. "Dnešní oznámení se netýká jednorázové daň - je to víceletý návrh," uvedla BP v e-mailovém prohlášení. "Nyní budeme muset přezkoumat na dopad jak nové daně, tak i daňové úlevy na naše investiční plány v Severním moři."

Hlavním rizikem pro britský ropný a plynárenský průmysl v Severním moři je to, že mezinárodní společnosti jako BP a Shell, které omezují investice do fosilních paliv ve prospěch nízkouhlíkové energetiky, považují Velkou Británii po tomto oznámení za méně atraktivní, uvedl ředitel JP Morgan pro globální energii Christyan Malek v rozhovoru. Neočekávaná daň „vytváří nepředvídatelnost u projektů, jejichž vývoj trvá roky,“ dodal Malek.

Krok zpět

Přestože většina společností uznala, že Sunak reagoval na naléhavou krizi reálných životních nákladů, odvětví reagovalo směsicí opatrnosti a zklamání. Shell, nejbližší partner společnosti BP, uvedl, že základem jeho plánu investovat v příštím desetiletí do energetického systému Spojeného království až 25 miliard liber bylo „stabilní prostředí pro dlouhodobé investice“. „Ministrem navržená daňová úleva na investice do energetické budoucnosti Británie je u nové daně zásadním principem,“ řekl mluvčí Shellu.

Menší průzkumníci, kteří se více zaměřují na Velkou Británii a mají menší toky příjmů, budou daní zasaženi ještě tvrději, uvedl Malek. Společnosti jako Serica Energy, které mají nízký podíl kapitálových výdajů ve srovnání se ziskem EBITDA, budou pociťovat větší dopad než většina ostatních, uvedl analytik Stifel Chris Wheaton. Společnost EnQuest, která vyrábí více než 90 % své ropy a plynu ve Velké Británii, uvedla, že je „zklamaná z mechanismů implementace“ nové daně.

Sektorová lobby byla ve své kritice přímější. "Nové daně uvalené na britské offshore provozovatele ropy a zemního plynu jsou ze strany vlády, která se před pouhými týdny zavázala vybudovat zelenější a energeticky nezávislejší národ, krokem zpět," uvedla společnost Offshore Energies UK. "To je přesný opak toho, co se slibovalo v britské strategii energetické bezpečnosti zveřejněné minulý měsíc."

Politická nezbytnost

I když může trvat roky, než se dlouhodobý dopad projeví, je politická nezbytnost neočekávané daně jasná. Požadavky zasáhnout v krizi rostoucích nákladů jsou ohromující a mezi Brity je tato daň stále oblíbenější. Vládní konzervativní strana v průzkumu YouGov zaostává za labouristy už od prosince. Sunakův krok také přichází v době, kdy se vláda snaží odvést pozornost od skandálu kolem nelegálních večírků na Downing Street během pandemie. Mezitím velké ropné společnosti chrlí obrovské zisky, z velké části na pozadí vyšších cen energií v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Shell vykázal v prvním čtvrtletí rekordní zisk.

Daň se bude vztahovat pouze na zisky vytvořené ve Velké Británii. Většina zisků BP a Shell pochází z operací v jiných zemích a obě společnosti od roku 2015 v Británii téměř neplatily žádnou korporátní daň kvůli odpisům spojeným s investicemi v oblastech Severního moře nebo s demontáží starých platforem na moři. Nová daň ale neumožní společnostem si tyto výdaje kompenzovat.

Zdroj: Bloomberg





 

Čtěte více:

Britská inflace se vyšplhala nejvýše od 80. let
18.05.2022 9:07
Míra inflace v Británii v dubnu vystoupila na devět procent a je na m...
Londýn uvalil sankce na tři ruské aerolinie, přijdou o miliony za prodej slotů
19.05.2022 13:24
Británie dnes uvalila sankce na ruské letecké společnosti Aeroflot, Ur...
Británie chce Ukrajině kvůli zablokovaným přístavům pomoci s vývozem obilnin
24.05.2022 10:13
Británie hledá způsoby, jak pomoci Ukrajině s vývozem obilnin, které k...
Británie zavádí mimořádnou daň na energetické firmy, pomůže domácnostem
26.05.2022 15:04
Británie zavede mimořádnou 25procentní daň ze zisků ropných a plynáren...

Váš názor
  •  
    27.05.2022 15:41

    konecne prisly na to ze dalsi danne s jistotou zvedaji zivotni uroven, protp radim jit hned na 100 procent
    kubis35
  •  
    27.05.2022 15:25

    …socialist party and great easy lifestyle for free to anyone…
    Český Čert
  •  
    27.05.2022 15:24

    Príma, takže orbán už není sám :)
    Mart 00
    •  
      27.05.2022 15:26

      Zbytek evropy bude nasledovat…
      Český Čert
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university