Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Fed zvedne sazby o 75 bazických bodů a zveřejní jestřábí prognózu. Proč končí éra levné ropy?

Rozbřesk: Fed zvedne sazby o 75 bazických bodů a zveřejní jestřábí prognózu. Proč končí éra levné ropy?

15.06.2022 9:03
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Vysoké ceny ropy a především finálních produktů nadále citelně zdražují paliva pro koncové spotřebitele. Stále větším politickým tématem jsou před blížícími se podzimními volbami drahé pohonné hmoty ve Spojených státech, kde jsou řidiči tradičně zvyklí na levný benzín. Jeho průměrná cena však poprvé v historii překonala hranici 5 USD/galon. Americký prezident Biden na to konto tvrdě kritizoval domácí ropný gigant Exxon, který dle jeho slov „v tomto roce vydělal více než pánbůh“.

Kritika domácích těžařů za jejich neochotu bryskně navýšit těžbu však působí ze strany Bidenovy administrativy dost schizofrenně. Od té doby, co se demokraté dostali k moci, totiž dávají domácímu ropnému sektoru zřetelně najevo, že se jedná o neperspektivní (čti „ne-zelený“) sektor, který čeká podstatně tvrdší (a velmi nejisté) regulatorní prostředí.

Připomeňme, že to byl právě americký břidlicový boom z počátku minulé dekády, který obrátil globální ropný trh vzhůru nohama a přinesl období relativně levné ropy v letech 2015-2020. Američtí „břidlicáři“ se totiž díky svému flexibilnímu těžebnímu modelu stali tzv. mezními producenty, kteří ukotvili dlouhý konec forwardové křivky okolo 60 USD/barel. Navíc se díky tomu staly USA poprvé po pěti dekádách čistým vývozcem ropy a finálních produktů, díky čemuž významně posílila americká energetická bezpečnost.

Za poslední dva roky se ale mnohé změnilo. Jednak přišel zmíněný tlak Bidenovy administrativy ve světle širších dekarbonizačních snah a jednak tlak ze strany akcionářů. Ti totiž začali v čím dál větší míře akcentovat kapitálovou disciplínu a hlavně profitabilitu těžařů (po mnoha letech v červených číslech). Jinak řečeno, mantrou již není růst produkce za každou cenu, ale generování volného cash flow k výplatě dividend nebo zpětnému odkupu akcií. Není proto překvapivé, že američtí těžaři – navzdory vysokým cenám ropy – neodšpuntovali třetí vlnu břidlicové revoluce.

Co to všechno znamená pro cenový výhled na ropu? Vyšší produkční náklady amerických těžařů (resp. jejich slabší odezva na cenový impuls) v kombinaci s trvalým výpadkem části ruské produkce a dlouhodobou strukturální pod-investovaností v celém sektoru implikují vyšší rovnovážnou cenu ropy. Éra relativně levné ropy z let 2015-2020 je proto minulostí a je potřeba si zvyknout na nový normál, kdy se bude ropa pohybovat spíše okolo hranice 100 USD/barel.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se včera držela v těsné blízkosti 24,70 EUR/CZK, přičemž výraznějšímu oslabování nad tuto úroveň zřejmě brání aktivita ČNB na devizovém trhu. Vnější prostředí, kterému dominuje agresivní růst sazeb v USA a jestřábí otočka ECB, se české měně zcela jistě nelíbí, nicméně na obzoru je další vzpruha v podobě razantního utahování měnových šroubů dosluhující bankovní radou ČNB. To ostatně včera potvrdil Vojtěch Benda, dle kterého by ani zvýšení sazeb o 0,50-0,75 % nemusela být dostatečná reakce. My v zásadě souhlasíme a očekáváme, že ve světle plošných a dále akcelerujících inflačních tlaků a zejména signálů o neukotvenosti inflačních očekávání dojde ke zvýšení úrokových sazeb o 125 bps na 7,00 %.

Eurodolar
Extrémně očekávané zasedání Fedu je tu. Poslední tři divoké seance na trzích dluhopisů americkým centrálním bankéřům dost zásadně zkomplikovaly situaci, neboť trh prakticky najisto počítá s tím, že FOMC zvedne dnes večer sazby o 75 bazických bodů. Pravdou je, že to mohlo být samo vedení Fedu, které v pondělí popíchlo list Wall Street Journal, který začal laborovat nad tím, že centrální banka s ohledem na vysokou skutečnou a očekávanou inflaci zvýší sazby o více, než bylo do minulého týdne komunikováno. Pro trh a samozřejmě i ten eurodolarový bude však zásadní, jak bude vypadat nová prognóza Fedu, především její úroková část neboli tzv. graf DOT PLOTS. Otázka zní, zdali se vedení Fedu dokáže dostat před výnosovou křivku, která vidí nadcházející vývoj opravdu jestřábím způsobem. Pokud bude chtít Fed překonat očekávání trhu bude muset do prognózy napsat, že se oficiální úroková sazba dostane v roce 2023 nad 4 %. A tady máme jisté pochybnosti, že převážně holubičí vedení Fedu má odvahu komunikovat tak radikální jestřábí výhled. Proto je možné, že eurodolar pocítí po zveřejnění prognózy dnes ve 20 hodin jistou úlevu. Zde je třeba vidět i nenulové riziko, že Fed si bude chtít zjednat respekt již dnes a zvedne sazby například o 100 bazických bodů. V takovém případě by se eurodolaru otevřela cesta k paritě.

Akcie

Včerejší obchodní seance byla o poznání klidnější než ta pondělní, propady na trzích se ale v zásadě nezastavily. Výrazně včera ztrácely defenzivní sektory jako utility (-2,6 %), spotřební zboží (-1,3 %) a zdravotnictví (-1 %). Velmi volatilně pokračuje obchodování s čínskými akciemi. Po pondělním propadu o 10,1 % včera Alibaba posílila o 7,4 %. Z průměru rozhodně vystoupila společnost Fedex, která zvýšila čtvrtletní dividendu o 50 % na 1,15 USD za akcii a narostla tak o 14,4 %. Kryptoměnová burza Coinbase zakončila obchodní den pouze o 0,8 % pod pondělním závěrem. Společnost Oracle přidala 10,5 % a společnost Continental Resources narostla o 15,2 %.

 

Čtěte více:

Poklesy celosvětových akcií vybízí k návratu k základům investování
14.06.2022 16:52
Obchodníky znervózňují výprodeje akcií i dluhopisů. Hledají útočiště, ...
Nastal čas probírat se troskami, akcie po akcii, říká Fidelity International
15.06.2022 6:03
Obavy z pokračující války mezi Ruskem a Ukrajinou, napjaté dodavatelsk...
Poslední hodiny úpisu akcií GEVORKYAN: Nastupují velcí investoři. Na M&T se hraje o cenu
14.06.2022 15:17
Ve středu 15. června ve 12:00 bude uzavřen úpis na trh START pražské b...
Americká centrální banka dnes pravděpodobně urychlí zvyšování úrokových sazeb
15.06.2022 8:40
Americká centrální banka (Fed) dnes přikročí k dalšímu zpřísnění měnov...
Evropské akcie by měly zahajovat příznivě. ECB se sejde k situaci na trzích, vrcholí úpis Gevorkyan
15.06.2022 8:54
Klíčové evropské akciové indexy by měly středu zahájit směrem mírného ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university