Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tradingové strategie: Průraz, obrat, korekce aneb jak na trading setups s hlavním makléřem Patrie

Tradingové strategie: Průraz, obrat, korekce aneb jak na trading setups s hlavním makléřem Patrie

05.09.2022 11:58
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

V minulém díle webináře o tradingu jsme se věnovali technické analýze. Bez funkční technické analýzy se žádný trader neobejde a i v dalším díle se budeme tomuto tématu intenzivně věnovat. V následujícím webináři 8. září od 15:00 se ale zaměříme na zábavnější a zcela praktickou část. Budou to konkrétní tradingové strategie neboli trading setups. Budeme se tedy zaměřovat na konkrétní situace s vysokou pravděpodobností úspěchu, které tradeři na trhu neustále vyhledávají. Zatímco tradingová strategie může mít obecnější a širší charakter, trading setup dává traderovi přesnou instrukci, kdy vstoupit a následně vystoupit z pozice, a proto je obvykle považován za jeden z klíčových faktorů úspěchu. Přihlásit se zdarma hned teď můžete zde.

Webinář Staňte se mistry tradingu Patria Mokoš

Realizace tradingových strategií může být založená na systematické nebo diskreční realizaci, když my se zaměříme na tu systematickou. Méně zkušeným traderům je obvykle doporučovaná první varianta, protože umožňuje větší oproštění od aktuálních emocí tzn., že pozici otevřete po splnění podmínek a vystoupíte z ní na předem přesně definované ceně (při výběru zisků nebo stop lossu). Systematický přístup využívá i mnoho profesionálních traderů, když oni sami tvrdí, že by jinak měli problém s dodržováním disciplíny. Všichni účastníci na trhu podléhají emocím, když chamtivost je emocí růstu, zatímco strach je emocí poklesu. Pokud například o sobě víte, že máte tendenci podléhat emocím na trhu, nebo si nejste jistí, tak se rozhodně vyplatí nespoléhat na svou rozhodnost v těžkých okamžicích, a raději mít již dopředu přesně připravený plán. Jak říkal již slavný německý polní maršál Helmuth Moltke: „Žádný plán nepřežije setkání s nepřítelem“. Podobný citát se připisuje i Miku Tysonovi, který kdysi řekl: „Každý má plán, dokud nedostane ránu do zubů.“

Finanční trh je někdy extrémně nevlídné prostředí, kde se setkávají ty nejlepší mozky na této planetě a snaží se přesunout vaše tvrdě vydělané peníze do své kapsy. Pokud se do tradování pustíte bez předem připraveného plánu, dříve nebo později vás to semele, a vy skončíte se ztrátami, otrávení a dost možná budete svádět chyby na špatný timing, zlý trh, „blbýho“ šéfa Fedu, nešťastnou válku nebo smolná makrodata. Pokud ale nevyděláváte, tak je chyba ve vás, ne v trhu. Každý úspěšný trader toto moc dobře ví, a když se mu něco nepovede, tak hodnotí kvalitu provedení obchodu, zajímá ho jen samotný proces, protože to je jediné, co může on sám ovlivnit. To, kam se nakonec pohne trh, nemá žádný trader ve svých rukou, a proto ani nedává smysl hledat chyby jinde než u sebe. Chyby mohou mít dvě podoby – buď nedodržujete svůj systém a pravidla, nebo je v těchto pravidlech a systému nějaký problém. Systém vám tedy ulehčí trading v tom, že vám pak již stačí ho důsledně dodržovat, čím se můžete oprostit od emocí a impulzivních obchodů. Dalším nezbytným krokem je pak pravidelné vyhodnocování svých obchodů a výsledků za účelem kontroly a případného zlepšování a ladění systému v souladu s aktuálními tržními podmínkami.

Podívejme se nyní alespoň obecně, na čem můžete svůj systém neboli strategii stavět. Pokud nejste vysloveně dlouhodobý poziční trader, který se zaměřuje především na fundamentální analýzu, tak se neobejdete bez technické analýzy. Zjednodušeně můžete obchodovat jen pár základních strategií jako jsou: průrazy (breakouts), korekce (pullbacks) nebo obraty trendu (reversals).

Breakout je vymanění z nějakého oscilačního pásma, kde se sází na pokračování ve směru průrazu, zatímco při pullbacku se obvykle sází na návrat k průměru z extrémních hodnot. Pullbacky se při silném trendu mohout využívat i k otevření pozice ve směru silného trendu. Při obchodování obratů budete vyhledávat body, kde dochází k obratu předchozího trendu.

Potom ale přicházejí na řadu technické indikátory, které vám pomůžou identifikovat trend a případně sílu tohoto trendu. Ačkoliv to může vypadat na první pohled jednoduše, existuje nespočet technických indikátorů a jejich různých variací a kombinací.

Představte si úplně jednoduchý bullish breakout při proražení měsíčního maxima na denním grafu u akcií Microsoft. Napadá mě hned minimálně deset variant a kombinací, jak by se k tomu dalo přistoupit. Ze začátku je třeba si uvědomit, že mnoho traderů by si takového breakoutu ani nevšimlo, protože nesplňuje předpoklady jejich správného setupu. Pokud už trader má spadeno na breakouty, tak může sledovat intradenní grafy nebo ho naopak zajímají pouze dlouhodobé breakouty na ročních maximech atd. Pokud se trader zaměří na proražení měsíčního maxima, tak může mít svůj setup podložený dalšími podmínkami, jako je umístění krátkodobých nebo dlouhodobých klouzavých průměrů, úroveň oscilátorů nebo třeba na aktuální situaci hlavních indexů.

Pokud tedy daná situace projde všemi filtry, tak přichází na řadu samotné provedení nákupu. K tomu ale opět existuje mnoho variant – můžete nakupovat ihned při průrazu, nebo můžete nakupovat až těsně před závěrem v den průrazu. Můžete si ale nastavit pravidlo, že nakoupíte až následující den po průrazu na otevření, nebo si můžete nastavit systém, kdy budete nakupovat vždy až v případě, že se cena vrátí zpět a otestuje toto měsíční maximum. Když už tedy máte systém na identifikaci a výběr obchodu, máte systém na nákup pozice, chybí vám ještě systém na nastavení stop lossů a realizaci prodeje a počet kombinací a možností je opět obrovský. Fantazii se meze nekladou, můžete přijít s různými kombinacemi s tím, že jediným cílem je najít nejlepší způsob, který vám bude vyhovovat a se kterým budete vydělávat.

Jak vidíte, je to celkem věda, ale pokud se chcete dozvědět o těchto technikách víc, sledujte můj webinář, který se uskuteční již 8. září 2022 od 15:00 s registrací zdarma na tomto odkazu.

Webinář Staňte se mistry tradingu Patria Mokoš

Na stejném odkazu si do té doby můžete stáhnout a poslechnout záznam mých předchozích webinářů Staňte se mistry tradingu I, II a III či další vzdělávací webináře mých kolegů z Patrie, zaměřené na příklad na investování do dluhopisů (Jak dobře investovat do dluhopisů?) nebo na korporátní akce (Korporátní akce a proč jim věnovat pozornost)

Těším se na online shledání!

Pavol Mokoš

 
 
 

Čtěte více:

Jak správně naskočit do pozice a včas ji opustit. Třetí díl webináře Staňte se mistry tradingu už 19. 5. od 15:00!
18.05.2022 6:01
Již ve čtvrtek se na dalším webináři vrátíme k tématu tradingu a aktiv...
Technická analýza S&P 500: Žádná sláva to není
21.06.2022 14:25
Technická analýza indexu S&P 500 nadále nenaplňuje optimismem, alespo...
Technická analýza: Rostoucí trojúhelník u akcií Natera
15.07.2022 16:36
V posledních měsících je akciový trh opravdu velice skoupý na zajímavé...
Kladivo na Alibabě by mohlo vynést akcii nahoru
18.07.2022 14:50
Minulý týden zaujalo hlavní makléř Patria Finance Pavola Mokoše proraž...
S&P 500 se znovu pokouší o proražení hranice 3900 bodů
19.07.2022 17:05
Americké trhy pokračují ve volatilním obchodování, když po včerejším p...
Jaká je nejlepší investiční strategie v období medvěda?
22.07.2022 15:20
Vývoj akciových trhů v tomto roce je opravdu jen pro ty otrlejší inves...
Technická analýza S&P 500: Definitivní obrat trendu? Ještě je brzy
05.08.2022 16:52
Naposledy jsem se zde technickou analýzou indexu S&P 500 zabýval 20. ...
Technická analýza: Co se děje s Erste?
16.08.2022 15:03
Akciové trhy v zámoří se už dva měsíce zvedají ze dna, ale akcie Erste...
Technická analýza: Komerční banka narazila na tvrdou rezistenci
18.08.2022 6:12
Podobně jako akcie Erste Bank i akcie Komerční banky mají v posledních...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data