Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švýcarská centrální banka ukončila éru záporných úrokových sazeb v Evropě. Sazby zvedlo i Norsko. Turecko jde opačnou cestou

Švýcarská centrální banka ukončila éru záporných úrokových sazeb v Evropě. Sazby zvedlo i Norsko. Turecko jde opačnou cestou

22.09.2022 10:37, aktualizováno: 22.9. 14:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Švýcarská centrální banka dnes zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,5 procenta. Je to nejvýraznější zvýšení za dobu existence této centrální banky. Švýcarsko bylo poslední evropskou zemí se zápornou základní úrokovou sazbou a dnešní zvýšení je ve Švýcarsku teprve druhé za posledních 15 let, upozornila agentura Reuters. Centrální banky po celém světě nyní zpřísňováním měnové politiky reagují na rostoucí inflaci. Norská centrální banka dnes v souladu s očekáváním zvýšila úrokové sazby o půl bodu. Úrokové sazby zvedly také centrální banky na Filipínách či v Indonésii. Ve středu zvýšila sazby potřetí za sebou o 0,75 procentního bodu americká centrální banka.

Švýcarská centrální banka v dnešní tiskové zprávě nevyloučila, že bude ve zvyšování úroků pokračovat. Upozornila, že v případě potřeby je rovněž připravena k intervencím na devizovém trhu.

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Švýcarsku v srpnu zrychlil na 3,5 procenta z červencových 3,4 procenta. Inflace je tak nejvyšší za 30 let a nachází se nad dvouprocentním cílem centrální banky.

"Inflace v srpnu stoupla na 3,5 procenta a pravděpodobně prozatím zůstane na zvýšené úrovni," uvedla dnes centrální banka. Upozornila, že inflaci nyní tlačí vzhůru zejména rostoucí ceny energií a potravin. Předpověděla, že v celém letošním roce bude průměrná inflace činit asi tři procenta, v příštím roce očekává pokles na 2,4 procenta.

Ke zvýšení úroků tento měsíc přikročily také například Evropská centrální banka (ECB) či americká centrální banka (Fed). V obou případech činil rozsah zvýšení základní sazby 0,75 procentního bodu.

Norská centrální banka dnes zvýšila úrokové sazby o půl procentního bodu na 2,25 procenta a signalizovala, že její cyklus zpřísňování měnové politiky se může chýlit ke konci, protože vnímá, že ekonomika na její kroky proti inflaci reaguje. Základní úroková sazba je v Norsku nyní nejvyšší od roku 2011 a norská centrální banka upozornila, že k dalšímu zvýšení přikročí i v listopadu.

"Měnová politika začíná mít utahující účinek na norskou ekonomiku," uvedli norští centrální bankéři v prohlášení. "Může to do budoucna naznačovat pozvolnější přístup k nastavování úrokových sazeb."

Švýcarský frank a norská koruna po rozhodnutí obou bank prohloubily ztráty. 

Dnešní dopolední vývoj kurzu eura ke švýcarskému franku:

13

Turecká centrální banka dnes naopak překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu, a to o jeden procentní bod na 12 procent. Ke snížení úroků přikročila druhý měsíc po sobě, turecká lira po oznámení oslabila vůči dolaru na rekordní minimum. Centrální banka měnovou politiku uvolňuje v době, kdy jiné centrální banky jdou opačným směrem, aby pomohly zmírnit vysokou inflaci. Turecko má přitom nejvyšší míru inflace v Evropě, v srpnu přesáhla 80 procent a je nejvýše od roku 1998. Za růstem cen jsou hlavně výrazně dražší dovážené energie ve srovnání s loňským rokem.

Analytici očekávali, že po překvapivém snížení základních úroků na srpnovém zasedání měnového výboru centrální banka tentokrát ponechá sazby beze změn. Měnová autorita zároveň signalizovala, že bude kurz liry i celou tureckou ekonomiku podporovat.

Loni v září centrální banka snížila základní úrok o jeden bod na 18 procent, do konce roku pak základní sazba klesla na 14 procent. Tam zůstala až do letošního srpna, kdy ji centrální banka o jeden procentní bod snížila. Od loňského podzimu, kdy centrální banka začala snižovat sazby, kurz liry vůči dolaru klesl o více než 45 procent. Po dnešním oznámení o snížení úroků dolar k turecké měně zpevnil zhruba o 0,4 procenta na rekordních 18,40 liry. Před rokem stál dolar zhruba 8,75 liry.

Zdroje: ČTK, Bloomberg, Patria.cz

 

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Po Fedu dnes pro změnu zvednou sazby Švýcaři a Norové
22.09.2022 9:06
Fed bude pokračovat v utahování měnové politiky do té doby, dokud prác...
Japonská centrální banka úroky nezměnila, poprvé od roku 1998 začínají intervence na posílení jenu
22.09.2022 9:17
Japonská centrální banka dnes podle očekávání ponechala základní úroko...

Váš názor
  •  
    22.09.2022 11:21

    Prečo vlastne (?) kurz CHF voči EUR klesol (?), keď SNB zvýšila sadzby až o +0,75% .... to nebodaj očakávali ešte vyššie zvýšenie ? .... zatiaľ čo ČNB je už 3.mesiac pasívna a koruna sa zatiaľ nehýbe .... (aj keď asi najmä kvôli "pálení devízových rezerv"...)
    SFX
    •  
      22.09.2022 13:58

      kam se všichni hrabou na turka.....dnes opět snížili sazbu o 1 % na 12%.....při oficiální inflaci 80 % se toho skutečně nebojí....jenom čekám, kdy se inspiruje turkem náš Aleš
      abc1
  •  
    22.09.2022 11:17

    Prečo vlastne (?) kurz CHF voči EUR klesol, (?) keď SNB zvýšila sadzby o +0,75% - to nebodaj očakávali ešte vyššie zvýšenie ?
    SFX
  •  
    22.09.2022 10:47

    to je šílenost, zvýšit sazby o 0,75% že, pane Michl s Dědkem......
    abc1
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení