Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švédské vyšetřování škod na Nord Stream podpořilo teorii sabotáže. Evropská komise a Norsko spolupracují na snížení cen plynu

Švédské vyšetřování škod na Nord Stream podpořilo teorii sabotáže. Evropská komise a Norsko spolupracují na snížení cen plynu

06.10.2022 15:14, aktualizováno: 6.10. 16:09
Autor: ČTK

Aktualizováno

Vyšetřování škod v místech úniku plynu na plynovodech Nord Stream 1 a 2 posílilo podezření ze sabotáže. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala švédská tajná policie. Švédsko na místo vyslalo tento týden ponorku.

"Po dokončení průzkumu místa činu švédská bezpečnostní služba dospěla k názoru, že minulý týden na Nord Streamu 1 a 2 ve švédské ekonomické zóně došlo k výbuchům, které způsobily rozsáhlé škody na plynovodech," uvedla švédská tajná policie v prohlášení. Na místě Švédsko zabavilo blíže neupřesněný materiál, který podrobí analýze. Oblast úniků již není uzavřená, sdělila v jiném prohlášení švédská prokuratura.

Švédské a dánské úřady vyšetřují čtyři úniky z plynovodů Nord Stream 1 a 2 ve švédské a dánské výlučné ekonomické zóně v Baltském moři.

Evropské státy už dříve uvedly, že mají podezření, že plynovody byly poškozeny záměrně. Rusko, jehož polostátní firma Gazprom je většinovým vlastníkem plynovodů, ze sabotáže obvinilo Západ, konkrétně Spojené státy. Washington jakékoliv zapojení do incidentu odmítl.

Rusko nemůže být vyloučeno z mezinárodního vyšetřování nedávných poškození plynovodních potrubí Nord Stream 1 a Nord Stream 2, uvedla dnes podle agentury TASS mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Kritizovala také, že Dánsko údajně odmítá na osvětlení incidentů s Ruskem spolupracovat. Zacharovová dnes zdůraznila, že Rusko se bude domáhat podílu na vyšetření diverzních akcích na plynovodních potrubích. Ve středu si místopředseda ruské vlády Alexandr Novak rovněž stěžoval, že Dánsko nereaguje v tomto ohledu na ruské žádosti.

"Pokud není majiteli (plynovodního potrubí) dovoleno podílet se na vyšetřování, znamená to, že je co skrývat," sdělila dnes Zacharovová v narážce na to, že většinovým vlastníkem plynovodů je ruská státní firma Gazprom. Za absurdní dnes také mluvčí ruské diplomacie označila obvinění, že za poškozením potrubí stojí přímo Rusko.

Evropská komise a Norsko ohlásily spolupráci s cílem snížit cenu plynu

Evropská komise v poslední době prosazuje intenzivní jednání s partnery, jako je Norsko, coby cestu ke snížení nebývale vysoké ceny plynu. Norsko je při dramatickém propadu dodávek z Ruska pro EU nyní klíčovým dodavatelem, přičemž podle komise ze severské země v prvních osmi měsících roku pocházela asi pětina spotřeby.

Evropská komise a Norsko sdílí postoj, že je třeba výrazně snížit cenu plynu, a budou společně pracovat na nástrojích pro stabilizaci energetického trhu. Ve společném prohlášení to dnes uvedli předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová a norský premiér Jonas Gahr Störe. Norsko letos navyšuje své dodávky do Evropské unie při výpadku plynu z Ruska. Unijní exekutiva tvrdí, že dojednání cenového kompromisu je v zájmu obou stran. "Abnormálně vysoká hladina cen energií je politicky i ekonomicky neudržitelná," uvedli dnes von der Leyenová a Störe.

"Vysoké ceny plynu tlačí nahoru cenu elektřiny. Snižují kupní sílu a způsobují firmám ztrátu konkurenceschopnosti. Sdílíme hluboké obavy ohledně dopadů těchto cen a společné odhodlání, že ceny by se měly výrazně snížit," stojí v komuniké dvou lídrů, kteří se dnes účastní setkání evropských prezidentů a premiérů v Praze.

"Norsko a Evropská komise tudíž vedou intenzivní diskuse. Pokud jde o kroky do budoucna, jsme dohodnuti, že budeme společně pracovat na nástrojích, každý v rámci svých kompetencí, abychom stabilizovali energetické trhy a omezili dopad manipulací trhu a výkyvů v cenách, ve snaze citelně snížit příliš vysoké ceny," pokračují von der Leyenová a Störe.

 
 
 
 

Čtěte více:

Znovuzprovoznění plynovodu Nord Stream 1 závisí na Siemensu, tvrdí Gazprom
06.09.2022 17:22
Znovuzprovoznění plynovodu Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro p...
Cílené útoky na plynovody Nord Stream 1 i Nord Stream 2? Úniky na více místech, potvrzeny silné podmořské výbuchy
27.09.2022 15:40
Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořsk...
Poškození plynovodů Nord Stream bylo asi úmyslné, prohlásila švédská premiérka
28.09.2022 8:51
Podle informací, které mají k dispozici Švédsko a Dánsko, bylo poškoze...
Švédská pobřežní hlídka objevila již čtvrtý únik plynu v plynovodech Nord Stream. Rusko případ vyšetřuje jako mezinárodní terorismus
29.09.2022 8:31
Švédská pobřežní hlídka objevila již dříve tento týden čtvrtý únik ply...

Váš názor
  • Omezit dopad manipulací trhu, to je jako dělat fotbalového rozhodčího.
    06.10.2022 19:43

    Deklarace je Kdo určuje pravidla? Jaké kompetence má rozhodčí? Jaké zájmy mají soupeři A & B? /// Hra FOTBAL prošla několika změnami pravidel - velmi dlouho se pravidla neměnila vůbec, později čím dál častěji = křivka změn má tvar exponenciály. Rozhodčí byl dlouho černý panák, kterému na konci zápasu úplně všichni spílali, nevděčná role. Dnes mu spílaji jen někteří a jen někdy. Díky změně pravidel v posledních letech má přesto křivka NESPOKOJENOSTI s rozhodnutími rozhodčího i díky VAR tvar EXPONENCIÁLNÍ. Soupeři A&B jsou dnes oproti KLABZUBOVĚ JEDENÁCTCE na profesionálnější úrovni -> více diváků, lepší relaxace, někdy trochu vyšší finanční prémie a v 'moderní' době také společenský= komunitní a HDP= ekonomický přínos. Opět má křivka TVAR exponenciály- v přínosu směrem k občanské společnosti. /// Tvar EXPONENCIÁLY mají dnes TAKÉ další NADŘAZENÉ křivky: 1.růstu globální populace, 2.růstu globální teploty, 3.růstu sociální diference, 4.růstu sociální NESPOKOJENOSTI, 5. růstu využívání ZELENÝCH energozdrojů EXPONENCIÁLNĚ determinovyných vyspělostí/zaostalostí bez ohledu na SVRCHOVANOST země, 6. absolutního nárůstu ZADLUŽENÍ bagatelizovaného vztahem vůči GDP, atd.apod.---> vytloukání malého klínu VĚTŠÍM klínem, aby se STAVBA NEZHROUTILA = ODKLÁDÁNÍ nutných principálních SPOLEČENSKÝCH změn ať již v jejich ČASOVÉ souvislosti nebo v jejich EKONOMICKÉ kauzalitě (např.DŮCHODOVÝ SYSTÉM resp.PENZIJNÍ FONDY vládnoucí HYPOTETICKOU ÚČETNÍ HODNOTOU každoročně torpédovanou DÉLKOU DOŽITÍ). ///// Závěr?: NEEXISTUJE řešení, aby s klesající GLOBÁLNÍ PORODNOSTÍ (pozn.Afrika je pouze přírůstkovou ANOMÁLIÍ) všechny ostatní křivky ROSTLY. /// SETRVAČNOST jako fyzikální veličina NAPROSTO ZATEMŇUJE aktuální objektivní úsudek!!! /// G7+ostatní spřátelené země NAKUPUJÍ MÉNĚ od ZBÝVAJÍCÍCH 152 rozvojových ekonomik (dle OSN 196-44= 150), kvůli VLASTNÍM problémům z TITULU poklesu KUPNÍ SÍLY občanů. Ačkoliv média v 44 zemích REPORTUJÍ "sociální jistoty", jejich občané pozvolna SNIŽUJÍ SPOTŘEBU, což ROZVOJOVÝM ZEMÍM snižuje TRŽBY. Za banány nebo ropu nebo LNG dokonce s NAŘÍZENOU STROPNÍ prodejní cenou od G7, dále snižující potenciál tržby... Hmm.
    Mudr.c
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.