Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prasknutí čínské realitní bubliny bude otřásat ekonomikou několik let

Prasknutí čínské realitní bubliny bude otřásat ekonomikou několik let

14.10.2022 6:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Vlna stimulů zaměřená na oživení čínského trhu s bydlením, která zahrnuje miliardové půjčky, snížení úrokových sazeb a podporu developerům, nepomohla prodat Echo svůj dům poblíž Šanghaje. Tato pracovnice v médiích obdržela od potenciálních kupců za šest měsíců pouze čtyři nabídky a uvažuje o 10% snížení její požadované ceny ve výši 3,3 milionu jüanů (asi 11,5 milionu Kč). Domnívá se, že tento stagnující trh s bydlením, nejhorší v novodobé historii Číny, se potáhne roky.

"Všichni čekají na strmější pokles cen domů a nechtějí kupovat," řekla Echo. "Nastane začarovaný kruh." Přestože mnoho ekonomů tvrdí, že ochromující propad bydlení v Číně se o moc nezhorší a že stimuly začnou fungovat ještě letos nebo příští rok, realita pro místní prodejce jako je Echo, je mnohem pochmurnější.

Prodeje domů a vývoj cen zůstávají pomalé a přidávají se k hospodářskému zpomalení a omezení Covid Zero. Spotřebitelská důvěra je téměř rekordně nízká a nedávný průzkum centrální banky ukázal, že 73 % domácností očekává, že ceny nemovitostí zůstanou v blízké budoucnosti beze změny nebo klesnou.

05

S odhady v rozmezí od 2,4 bilionů dolarů pro trh nových domů až po 52 bilionů dolarů pro stávající domy znamená, že je v sázce hodně. Nemovitosti tvoří zhruba čtvrtinu domácí produkce a téměř 40 % aktiv domácností. Prasknutí bubliny této velikosti, aniž by se tím spustila finanční krize, je pro každou vládu obtížné a předchozí pokusy v Japonsku z roku 1989 a v USA v letech 2007-08 se ukázaly jako katastrofální.

06

Tvůrci politik projevují odhodlání se s následky vypořádat. Mezi nejnovějšími kroky je rozhodnutí centrální vlády, které umožňuje téměř dvěma desítkám měst snížit sazby hypoték. Finanční regulátoři nařídili největším státním bankám, aby tomuto odvětví poskytly financování ve výši nejméně 600 miliard juanů. A Peking dokonce nabídl daňovou úlevu lidem, kteří si koupí nový dům do jednoho roku od prodeje.

Žádný z těchto kroků ale zatím příliš nepomohl obnovit důvěru v sektor, který v posledních 18 měsících zakoušel těžké problémy. Vládní zásah proti půjčkám zasáhl developery, jako je China Evergrande Group, a vyvolal vlnu nesplácení dolarových dluhopisů ve výši více než 50 miliard dolarů.

Analýza Mezinárodního měnového fondu z tohoto týdne ukázala, že 45 % developerů nemusí být schopno pokrýt své dluhové závazky ziskem a 20 % z nich by se mohlo dostat do platební neschopnosti, pokud by hodnota jejich zásob odpovídala aktuálním cenám nemovitostí. Hlavní akciový index nemovitostí letos klesl o 39 %, přičemž akcie nemovitostí ani dluhopisy pravděpodobně neporostou, dokud se nezvýší prodeje domů.

07

Spotřebitelé také pociťují tíseň. Nepokoje vyvolaly bezprecedentní protesty poté, co finanční krize developerů vedla ke zpoždění výstavby v celé Číně, což přimělo statisíce majitelů domů k bojkotu svých hypotečních splátek, dokud nebudou jejich domy postaveny.

Potenciální efekty přelití do ekonomiky je obrovský. Miliony domácností sledují, jak jejich domy ztrácí hodnotu, zatímco opatření proti Covidu oslabilo důvěru spotřebitelů. To se promítá do rekordního nárůstu úspor a zároveň nejslabší poptávky po úvěrech od doby před globální finanční krizí.

Současný pokles, který probíhá již druhým rokem, již láme rekordy a stává se z něj nejstrmější a nejdelší propad od začátku soukromého vlastnictví domů v 90. letech. Zatímco tržby ve velkých městech, jako je Peking, Šanghaj a Šen-čen, zaznamenaly v prvních týdnech září mírný nárůst, celkový trh podle dolarové hodnoty u 100 největších developerů byl minulý měsíc stále meziročně o 25 % nižší.

Lengmu, realitní agent v Šanghaji, uzavřel pouze dvě transakce od doby, kdy město v červnu zrušilo lockdown. Říká, že průměrný počet prodaných domů v jednom bloku za posledních šest měsíců klesl pod 10 ve srovnání s přibližně 30 až 50 v dobrém roce. Klienti buď města opustili nebo čekají, až ceny přestanou klesat.

"V dnešní době je opravdu těžké zprostředkovat obchod," řekl Lengmu. Doufá, že se trh po snížení sazeb zlepší. „Pokud nemůžete zajistit žádný obchod, nedostanete zaplaceno nic víc, než je váš základní plat. Cítím se pod tlakem."

Tržní dno

Někteří ekonomové tvrdí, že politické kroky spolu s postupným uvolňováním restrikcí souvisejících s Covidem mohou letos pomoci trhu najít dno a v roce 2023 stagnovat. Jen málokdo volá po prudkém oživení.

„Vládní opatření jsou zaměřena spíše na to, aby se potíže na trhu s nemovitostmi nepřelily do širší ekonomiky, než aby stimulovaly trh s bydlením,“ napsali analytici Morgan Stanley včetně Stephena Cheunga a Chloe Liu v komentáři z 9. října. Oživení čekají až ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Nabídka zůstává vysoká poté, co se developeři, jako je Evergrande, si v posledním desetiletí začali masivně půjčovat, aby postavili další byty. Bloomberg Economics odhaduje, že v současnosti je prázdných asi 2,8 miliardy metrů čtverečních nemovitostí, což je plocha 47krát větší než Manhattan.

08

I když Peking podniká kroky k posílení trhu, vláda se drží své mantry, že „domy jsou k bydlení, nikoli ke spekulaci“, což naznačuje, že není zájem vracet se do éry poslední dekády. Dokončení nedokončených domů je spíše určeno k omezení sociálních nepokojů a zajištění finanční stability.

09

Sázky naznačují, že čínský prezident Si toho během svého třetího funkčního období udělá více, aby se ubezpečil, že Čína krizi překoná. Žádný z ekonomů dotázaných agenturou Bloomberg neočekává v brzké době recesi: průměrný odhad je, že hrubý domácí produkt vzroste v roce 2023 o 5,1 %, z letošních 3,4 %.

Ekonomové Morgan Stanley se nedávno vrhli do předpovědi, co by stane, kdyby Peking nepomohl. Namodelovali zátěžový test, který by vedl k růstu o pouhé 1 % v první polovině příštího roku a ztrátě 11 milionů pracovních míst. Mezinárodní měnový fond mezitím vykreslil svůj vlastní pochmurný obrázek toho, jak se propad bydlení může přelít do bankovní krize. Podle jednoho scénáře může dojít ke krachu 15 % malých bank.

„Vše, co můžete udělat, je podívat se do historie a udělat odhad,“ řekl Larry Hu, ekonom ze společnosti Macquarie Group. „Co když budou úřady tolerovat dalších 12 měsíců sestupného cyklu? To je nový scénář noční můry."

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Čínská ekonomika v červenci zpomalila, centrální banka obratem snižuje úrokové sazby
15.08.2022 8:54
Čínská centrální banka dnes překvapivě snížila některé důležité úrokov...
Čína jde proti trendu zvyšování sazeb. Výsledná divergence má obrovské důsledky
23.09.2022 6:32
Čína jde proti trendu zvyšování úrokových sazeb, který vedou Spojené...
Světová banka kvůli zpomalení růstu v Číně zhoršila výhled růstu východní Asie
27.09.2022 11:14
Hospodářský růst ve východní Asii a Tichomoří letos kvůli zpomalení rů...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.