Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB ponechá sazby bez změny, nová prognóza ukáže na delší stabilitu sazeb

Rozbřesk: ČNB ponechá sazby bez změny, nová prognóza ukáže na delší stabilitu sazeb

03.11.2022 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Fed zvýšil úrokové sazby do pásma 3,75-4,0 %, ale jeho šéf si nemyslí, že by politika americké centrální banky byla přehnaně utažená. Jinak řečeno restrikce Fedu budou pokračovat i na několika příštích zasedáních, byť již nemusí probíhat tak zběsilým tempem jako dosud.

Fed tentokrát svůj komentář k rozhodnutí prakticky nezměnil - pouze jej rozšířil o souvětí, které říká, že vedení centrální banky (také) vezme v úvahu kumulativní efekt restrikce a to (včetně) zpoždění, se kterými měnová politika ovlivňuje ekonomickou aktivitu, inflaci a finanční podmínky. Tato sice vyvolala určité zmatení, které ovšem šéf Fedu Powell rychle jestřábím stylem rozptýlil, když uvedl, že jeho instituce rozhodně neuvažuje o jakékoliv pauze v cyklu zvyšování úrokových sazeb. Tím hlavním, čím se podle Powella američtí centrální bankéři zabývají, je nalezení terminální úrovně oficiálních sazeb v tomto cyklu. Powell přitom varoval, že pokud by vedení Fedu vzalo v úvahu poslední makro-čísla, tak by terminální úroveň sazeb byla výše, než jak ji vidí dosud platná zářijová prognóza (neboli na úrovni 4,75 %). To byl také nejvíce jestřábí vzkaz, který od šéfa Fedu včera zazněl, přičemž Powell jej dokonce v průběhu své tiskovky neváhal zopakovat.

Pokud tedy existuje vážné riziko, že američtí centrální bankéři hodlají v příští prognóze posunout jimi odhadovaný vrchol sazeb na 5 % (či dokonce výše), pak bude prosincové zasedání FOMC extrémně důležité tak, jako předtím příchozí měsíční data za inflaci a trh práce. Připomeňme že 14. prosince, kdy Fed zasedá, budou zveřejněny ještě dva měsíční reporty spotřebitelských cen a obdobně dvoje oficiální statistiky z trhu práce. Pokud se přitom nestane zázrak a Fed z těchto reportů neusoudí, že inflace a trh práce výrazně ochlazuje, tak budou trhy až do posledního okamžiku žít v napětí, zda nepřijde (již páté) zvýšení o dalších 75 bazických bodů, respektive zdali vrchol úrokového cyklu nebude v USA tentokrát na(d) 5 %.

*** TRHY ***

Koruna

ČNB na dnešním zasedání s vysokou pravděpodobností ponechá sazby beze změny - holubičí většina v bankovní radě je zdá se pevná a v tuto chvíli věří, že úrokové sazby jsou dostatečně vysoké na to, aby tlumily inflaci. Nová prognóza přinese sice revizi letošního růstu směrem vzhůru (náš odhad 2,5 %) a lehce vzhůru bude posunuta i trajektorie pro mzdy. Základní narativ holubic o klesající spotřebě to v tuto chvíli ovšem dostatečně nezpochybní (odhad růstu na příští rok navíc může být revidován lehce dolů).
Na rozdíl od ČNB čekáme při stávajícím nastavení měnové politiky větší setrvačnost inflace v roce 2023 a 2024, to však pravděpodobně listopadová revize prognózy neukáže. ČNB i tak asi bude komunikovat nutnost držet úrokové sazby delší dobu stabilní na současných úrovních.
Směrem ke koruně je pro centrální banku potěšující, že poslední týdny nemusela intervenovat na její podporu (likvidita bankovního systému je relativně stabilní). Uvidíme, zda nepůjde nervozita vzhůru během dnešní seance.

Eurodolar
Dolar včera v noci zpevnil v reakci na velmi jestřábí vystoupení J. Powella na tiskové konferenci po zasedání Fedu. Vypadá to totiž, že Fed je na rozdíl od ECB neochvějně odhodlán stlačit inflaci zpět ke 2 % a nebojí se komunikovat, že bude v případě potřeby zvyšovat sazby více, než si trh donedávna myslel.
Dnes bude trh ještě vstřebávat dozvuky včerejšího zasedání s tím, že dalším mezníkem mohou být eventuálně zítřejší čísla z amerického trhu práce.

Akcie
Investoři se včera konečně dočkali dlouho očekávaného výsledku zasedání Fedu. Vystřízlivění přišlo krátce poté, co J. Powell řekl, že je zatím velice předčasné hovořit o přerušení cyklu zvyšování sazeb na každém zasedání. Následky tiskové konference byly drastické, když index S&P 500 z denního maxima propadl o 134 bodů, aby nakonec zavřel o 2,5 % slabší. Technologický Nasdaq odepsal dokonce přes 3 %, zatímco DJIA se s touto situací vypořádal o poznání lépe, když ztratil 1,5 %.

 

Čtěte více:

Kurz koruny k euru klesne na ročním horizontu o 0,3 %, říká průzkum
02.11.2022 14:25
Česká koruna může v nadcházejících měsících oslabit, stejně jako pols...
#InvestičníTipy: Big Tech výsledkovou sezónu nepodržel
02.11.2022 18:03
Big Tech nepomohl probíhající výsledkovou sezónu podržet, ať už jde o ...
Fed zvedá sazby opět o 75 bodů. Powell: Pomaleji můžeme postupovat už v prosinci
02.11.2022 19:22
Americká centrální banka zvýšila počtvrté za sebou úrokové sazby o 75...
Fed: Vrchol sazeb je výše, než se nám zdálo v září
02.11.2022 21:15
Fed zvýšil úrokové sazby do pásma 3,75-4,0 %, ale jeho šéf si nemyslí...
Jestřábí Fed smetl optimisty na Wall Street; S&P 500 ztratil bezmála 100 b.
02.11.2022 21:21
Investoři se dnes konečně dočkali dlouho očekávaného výsledku zasedání...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m