Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Erste nabídla koupit úvěrové portfolio Sberbank CZ. ČS už podepsala předběžnou smlouvu, cena je 41,1 miliardy Kč

Erste nabídla koupit úvěrové portfolio Sberbank CZ. ČS už podepsala předběžnou smlouvu, cena je 41,1 miliardy Kč

07.11.2022 17:56, aktualizováno: 7.11. 18:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Erste Group Bank podepsala prostřednictvím své dceřinky České spořitelny dohodu o možné koupi místních úvěrů Sberbank CZ. Insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o smlouvě budoucí na koupi úvěrového portfolia banky v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 miliardy . Předpokládá, že v případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině roku 2023 by mohlo dojít k výplatě pohledávek věřitelů formou částečného rozvrhu již ve druhé polovině roku 2023. Podepsanou smlouvu musí ještě schválit Česká národní banka a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a předpokladem jejího dokončení je udělení další výjimky z amerického sankčního seznamu OFAC, když ta současná vyprší 12. prosince tohoto roku.

„Jestliže budou poskytnuty nutné regulatorní souhlasy k tomuto nákupu, budeme moci rozšiřovat silnou pozici České spořitelny na českém trhu,“ vysvětlil v prohlášení na webu Erste Bank Group Willi Cernko, CEO Erste Group, která je vlastníkem České spořitelny. Podle Erste by k vypořádání transakce za předpokladu získání nutných regulatorních souhlasů mohlo dojít nejdříve v prvním čtvrtletí 2023. "Stejně jako loňská koupě aktivit společnosti Commerzbank v oblasti firemních klientů v Maďarsku je tato transakce příkladem toho, jak cílené akvizice podporují organický růst Erste Group," dodal Cernko.

Pro úvěrové klienty Sberbank CZ se podpisem smlouvy zatím nic nemění. Až do úspěšného vypořádání prodeje jsou nadále povinni splácet své závazky jako doposud.

Nabídnutá kupní cena vychází z řízení, kterého se zúčastnilo několik zájemců. Nabídka České spořitelny společně s dostupnou hotovostí a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ by měla podle Lužové dostačovat ke stoprocentnímu uspokojení Garančního systému finančního trhu, fyzických osob a malých a středních podniků. S velkou pravděpodobností pak i k více než 90procentnímu uspokojení pohledávek krajů, měst, obcí a velkých firem.

K dokončení prodejního procesu nemusí dojít, pokud se povedou soudní řízení o odvoláních, která někteří z věřitelů podali proti jmenování věřitelského výboru na schůzi věřitelů 6. a 7. října nebo bude příslušná smlouva o prodeji úvěrového portfolia spořitelně napadána žalobami věřitelů či budou prodej ohrožovat jiné soudní návrhy, upozornila správkyně.

"Insolvence Sberbank CZ patří mezi největší v historii ČR, a to jak finančním objemem, tak počtem věřitelů. Proto jsem velmi ráda, že se nám podařilo dosáhnout ve velmi krátké době tohoto mimořádného výsledku. Chtěla bych velmi ocenit odpovědný a profesionální přístup ze strany České spořitelny a také podporu řádného věřitelského výboru" uvedla Lužová. Připomněla, že každý spor značně ohrožuje a oddaluje termín zahájení výplaty všech věřitelů.

Zbytek úvěrového portfolia a ostatní aktiva Sberbank CZ, která nejsou součástí smlouvy o smlouvě budoucí na koupi úvěrového portfolia uzavřené s Českou spořitelnou, plánuje insolvenční správkyně nabídnout na začátku roku 2023 ostatním bankám i nebankovním společnostem.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem letošního srpna. Česká národní banka (ČNB) na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB již 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Nejhodnotnějším aktivem Sberbank je víc než 43.000 úvěrů. Banka má asi 3800 dlužníků z řad právnických osob a 31.500 dlužníků fyzických osob, z nichž je 13.300 dlužníků z hypotečních úvěrů.

Zdroje: ČTK, Bloomberg, Erste Bank Group

 
 

Čtěte více:

Erste Bank údajně nabídla za aktiva Sberbank 35 až 40 miliard korun. Futures jsou dnes červené
11.10.2022 8:46
Příjmy z daně z mimořádných zisků jsou podle ministerstva financí real...
Česká spořitelna ze skupiny Erste povede exkluzívní jednání o koupi padlé Sberbank CZ
14.10.2022 8:21
Insolvenční správkyně zkrachované Sberbank CZ Jiřina Lužová bude na zá...
Projekce hospodaření Erste a Komerční banky ve třetím čtvrtletí
03.11.2022 12:18
Nálož bankovních výsledků obstarají v rámci zítřejšího dne na pražské ...
Erste hospodařila ve čtvrtletí s čistým ziskem 510 milionů EUR, zlepšuje letošní prognózu
04.11.2022 7:54
Bankovní skupina Erste Bank Group hospodařila ve 3Q s čistým ziskem 51...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data