Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Twitter, Meta, Amazon. Rozjíždí se v technologických firmách pandemie propouštění?

Twitter, Meta, Amazon. Rozjíždí se v technologických firmách pandemie propouštění?

18.11.2022 13:12
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Propouštění v sektoru technologií zrychluje. Velké technologické společnosti měly v poslední dekádě na růžích ustláno, silný dolar, kterým jim zkracuje tržby v zahraničí, strašák inflace a pochmurné vyhlídky ekonomiky teď ale způsobují, že titáni technologického průmyslu bedlivě procházejí svoje nákladové položky. Radost jim nedělá ani vidina vyšších úrokových sazeb a zavírajících se peněženek. A vypadá to, že nejhlasitěji jsou zatím vidět škrty v počtu zaměstnanců. Rozsah propouštění se tak přibližuje úrovním, na kterých byl v prvních fázích pandemie.

Jenom v říjnu zrušil technologický sektor v USA skoro 10.000 pracovních míst, nejvíce od listopadu 2020, tvrdí poradenská firma Challenger, Gray & Christmas, a to pouze na základě toho, co firmy samy potvrdily nebo oznámily.

„Je jistým způsobem paradoxní, že riziko recese se projevuje více na výhledech nejprve v IT sektoru, který v Covidu úplně změnil vnímání investorů“ ze sektoru velmi cyklického a sektor velmi defenzivní,“ podotkl seniorní analytik Patria Finance Branislav Soták. Techy totiž tehdy dokázaly svůj cash flow uchránit, což se nyní neděje. Jednak tu je zpomalování ekonomiky, a dále jsou velké technologické firmy přesycené náklady, které rychle narostly s rychle rostoucím byznysem v Covid-19.

Analytici už hledají, ke kterému období očekávanou kontrakci minimálně pracovních míst v technologických firmách přirovnat. Nabízí se dvě srovnání – se začátkem pandemie a s prasknutím internetové bubliny v 90. letech.

Úrovním prvních etap pandemie se propouštění podle Bloombergu už blíží. Letošek by nicméně mohl být temnější než situace před dvěma lety, kdy pandemie startovala, tvrdí Roger Lee z Layoffs.fyi. O práci přišlo letos více než 104.000 zaměstnanců startupů, které jeho firma definuje jako všechny podniky, které vznikly po prasknutí dot.com bubliny. V roce 2020 to bylo zhruba 81.000 zrušených postů.

Ve srovnání se situací po splasknutí dot.com bubliny je ale nynější situace pořád jenom slabý odvar. V roce 2001 technologický sektor vymazal 168,395 míst a v roce následujícím dalších 131 294, tvrdí Challenger.

Skladba odvětví se od té doby podstatně změnila. Mnoho firem, které tehdejší krizi přežily, od té doby značně narostly, což znamená, že nynější stahování může být v technologickém sektoru spíše případ velkých firem, které si utahují opasky, než malých, které by nadobro zavřely krám.

To potvrzuje i Stephen Levy, ředitel výzkumné společnosti Center for Continuing Study of the California Economy v kalifornském Palo Alto. „Většina sektoru a pracovních míst je teď ve velkých firmách,“ uvedl.

Podle Jo-Ellen Poznerové, která se na univerzitě v Santa Clara věnuje managementu, je pro velké firmy rozumné předpokládat, že vlna, na které se posledních 15 let vezly, je teď prostě o poznání děravější. „Musejí zcela jasně zeštíhlovat a racionalizovat projekty, což půl druhé dekády dělat nemusely, protože byly tak velkorysé podmínky,“ podotkla.

Některé z těch, kdo se rozhodly pro propouštění, vybrala agentura Bloomberg:

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit kolem 10.000 pracovních míst, což by představovalo největší propouštění v historii tohoto podniku. Rušení pracovních míst by mohlo začít už tento týden, jeho konečný rozsah se však ještě může změnit. Týkat se bude retailových divizi, HR a technologických aktivit, včetně hlasové asistenční služby Alexa nebo chytrých reproduktorů Echo, uvedly zdroje, na které se odvolávají list The New York Times a agentura Bloomberg. Amazon po celém světě zaměstnává přes 1,5 milionu lidí. Působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí.

V říjnu největší online obchod světa předpověděl, že prodeje přes vánoční svátky budou nejslabší v historii firmy, což poslalo akcie prudce dolů.

Výrobce iPhonů Apple zastavil nabírání nových lidí na řadu postů mimo oddělení výzkumu a vývoje, tvrdí zdroje. Tato iniciativa zasahuje některé korporátní funkce a běžné inženýrské role v hardwaru a softwaru, na týmy pracující na budoucích přístrojích nebo na dlouhodobé iniciativy se ale asi nevztahuje.

Startup pro digitální bankovnictví Chime Financial snižuje svoji pracovní sílu o 12 procent, čili o zhruba 160 lidí. V Dapper Labs její zakladatel a CEO Roham Gharegozlou se zmínkou o hospodářské situaci a provozních problémech zaměstnancům napsal, že firma propouští 22 procent síly. Dapper Labs vytvořila tržiště pro NFT tokeny, tedy třídu digitálních aktiv, kterou po propadu trhu s kryptoměnami stihl prudký propad.

Firmy Digital Currency Group a Digital Galaxy působí ve světě kryptoměn, respektive finančních služeb pro kryptosvět. Druhá zmíněná, kterou založil miliardář Michael Novogratz uvažuje o propuštění pětiny pracovní síly. Podle zdrojů to může být i méně, i tak se ale akcie letos propadly o více než 80 procent.

Intel ruší pracovní místa a zpomaluje investice do nových továren, aby tak příští rok ušetřil 3 miliardy dolarů. Pláne je ušetřit do roku 2025 až 10 miliard dolarů, což investory v závěru října velice potěšilo.

Snižování nákladů ve firmě Lyft zahrnuje divestici byznysu se službami pro vozidla. Kromě toho ruší 13 procent pracovních míst, což znamená zhruba 683 lidí na dlažbě. V USA minimálně do příštího roku zmrazí nabírání nových.

Meta Platforms minulý týden oznámila, že propustí více než 11.000 lidí, což je zhruba 13 procent její pracovní síly. Takto masové propouštění je první v 18leté historii firmy, která je vlastníkem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Americká internetová společnost ztratila letos zatím více než 67 procent na svojí tržní hodnotě. Její spoluzakladatel Mark Zuckerberg zprávu o popouštění zvěstoval svým zaměstnancům z obrazovek počítačů. „Chci rovnou říct, že za toto rozhodnutí nesu plnou zodpovědnost,“ uvedl.

Je ale otázkou, zda vůbec mohl říct něco jiného. Zuckerbergova společnost prodělala za poslední tři roky skoro 30 miliard dolarů na své iniciativě vybudovat metaverzum, upozornil Max Chafkin v blogu Bloomberg Tech. Tato iniciativa přitom stojí na „možná pomýlené víře, že budoucnost socializace vyžaduje něco jako Zoom, ale s horší grafikou,“ uvedl. Investorům se to možná nemusí líbit, nic jiného než prodávat akcie ale nezmohou. Facebook byl založen tak, aby bylo jisté, že Zuckerberg je v něm jediným, kdo přijímá rozhodnutí. V tradičnějších firmách by si podle Chafkina změnu mohli vynutit bitvou o moc. Ve Facebooku jim nezbývá než se slušně zeptat, nejlépe v otevřeném dopise.

Výrobce rotopedů Peloton Interactive propustil v říjnu celosvětové 500 zaměstnanců, čili zhruba 12 procent své pracovní síly. Bylo to už počtvrté, co letos propouštěl. Tento krok mu má spolu s dalšími opatřeními na snížení výdajů pomoci dosáhnout do konce fiskálního roku 2023 break-even bodu v peněžních tocích firmy.

Výrobce čipů Qualcomm uvedl, že zmrazil nabírání v reakci na pokles poptávky po telefonech, který probíhá rychleji, než se čekalo. Dodávky smartphonů letos podle firmy klesnou dvouciferným tepem.

Salesforce se soustředí na marže. Poptávka po jeho softwarových řešeních zpomaluje a firma, která chce zlepšit svoji ziskovost, propustila stovky lidí ve svých obchodních týmech. Od roku 2017 ovšem stoupl počet zaměstnanců firmy skoro trojnásobně.

Stripe je platební společnost a jeden z globálně nejhodnotnějších start-upů. Firma ruší více než 1000 pracovních míst, tedy 14 procent své pracovní síly. Její spoluzakladatelé předpokládají štíhlejší časy a zaměstnancům řekli, že výdaje je třeba ořezávat zevrubněji.

Sága Twitteru plní nejen finanční média, což ale souvisí spíše s kontroverzním převzetím firmy a jejího dluhu nejbohatším mužem planety. Elon Musk už prostřednictvím e-mailu zrušil 3700 pracovních míst, v jím akvírované firmě, za kterou zaplatil 44 miliard dolarů. Není bohužel jiná možnost, když firma ztrácí čtyři miliony dolarů denně, napsal miliardář v tweetu k hromadnému propouštění v internetové společnosti, jejíž vedení převzal.

Odhadem stovky zaměstnanců se nicméně rozhodly opustit firmu samy poté, co jim nový majitel dal ultimátum, aby se buď připojili k závazku tvrdě pracovat, nebo aby odešli. Twitter zaměstnancům rovněž oznámil, že do pondělí zavírá kanceláře. Oznámené odchody poukazují na neochotu některých z přibližně 3000 zaměstnanců Twitteru zůstat ve firmě, kde Musk už propustil asi polovinu pracovníků včetně nejvyššího vedení a nemilosrdně v ní mění firemní kulturu s důrazem na dlouhou pracovní dobu a intenzivní tempo. Pryč je spolu s Muskem i dosavadní kultura „pracuj, odkud chceš“. 

Podnik před jeho příchodem zaměstnával kolem 7500 lidí. Krize ve společnosti provozující stejnojmennou sociální síť podle deníku The Guardian ohrožuje samotné její fungování. Některé veřejně známé osoby i úřady začaly zveřejňovat alternativní místa, kde budou v budoucnu zveřejňovat informace.

Zdroje: Bloomberg, ČTK, Patria.cz

 
 
 
 

Čtěte více:

Propustí Musk tři čtvrtiny zaměstnanců z Twitteru?
21.10.2022 8:36
Elon Musk chce zrušit 75 procent pracovních míst v Twitteru, dotklo by...
Branislav Soták: Meta živí velmi drahý sen svého zakladatele (nová cílová cena Patrie)
01.11.2022 15:15
Přestože letní valuace Meta Platforms vypadala rozumně, do čísel se ne...
Bloomberg: Musk hodlá propustit polovinu zaměstnanců společnosti Twitter
03.11.2022 8:53
Nový majitel internetové společnosti Twitter, americký miliardář Elon ...
Meta Platforms údajně plánuje propustit tisíce zaměstnanců, píše list WSJ
07.11.2022 8:34
Americká firma Meta Platforms, mateřská společnost Facebooku, plánuje ...
Týdenní výhled: Trhy vyhlížejí nižší inflaci. Propouštění v Metě a méně iPhonů
07.11.2022 13:41
Po Fedu a trhu práce se pohledu makro témat posouváme k třetímu klíčov...
Musk připustil možnost bankrotu Twitteru. Nestojíte nad zákonem, vzkázal americký regulátor
11.11.2022 17:28
Nový šéf americké internetové společnosti Twitter Elon Musk dostal od ...
Velké technologie se propadly k atraktivitě, vysokým násobkům je ale vhodné se stále vyhýbat
16.11.2022 14:03
David Katz z Matrix Asset Advisors hovořil na CNBC o atraktivitě akcií...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení