Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nad ubitými americkými dluhopisy visí hrozba dalších ztrát

Nad ubitými americkými dluhopisy visí hrozba dalších ztrát

02.01.2023 15:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Rok 2022 znamenal pro trh s americkými dluhopisy vskutku historický propad. Otázkou nyní je, zda rok 2023 přinese něco smysluplnějšího - ve smyslu oživení, napsal list The Wall Street Journal.

Americké dluhopisy jsou obvykle bezpečná investice. Za posledních 12 měsíců ale zaznamenaly ztráty, které zdaleka předčily vše, co investoři ve svých kariérách často zažili. Agregátní index amerických dluhopisů od Bloombergu klesl o 13 %, čímž snadno překonal svůj předchozí nejhorší rok v zaznamenané historii sahající do 70. let. To bylo v roce 1994, kdy klesl o 2,9 procenta.

Investoři byli nuceni opakovaně zvyšovat svá očekávání ohledně toho, jak vysoko Federální rezervní systém (aka americká centrální banka) zvýší krátkodobé úrokové sazby v boji proti nejhorší inflaci za několik desítek let. Prudký pokles cen dluhopisů byl v mnoha ohledech na finančních trzích dominantní silou, která zvyšovala výpůjční náklady a přispívala k dvouciferným ztrátám u akcií.

Navzdory propadu dluhopisů v roce 2022 a kritice, kterou Fed sklidil kvůli tomu, že pomalu reagoval na inflaci, byli investoři důsledně optimističtější než centrální banka. To nadále trvá: investoři totiž předpovídají nižší úrokové sazby než Fed. To je schizma, které podle některých analytiků a obchodníků představuje značné riziko, že loňský výplach bude nakonec ještě delší.

„Myslím si, že je to stejná dynamika, která se odehrává celou tu dobu, čili trh si myslí, že je v tomto chytřejší než Fed,“ řekl Thomas Simons, ekonom peněžního trhu ve společnosti Jefferies LLC, která byla jednou z prvních na Wall Street, kdo v roce 2021 začal bít na poplach ohledně nebezpečí déle trvající inflace.
Primární důvod nejnovějšího optimismu investorů je prostý. Na počátku listopadu dostali investoři nejlepší měsíční zprávu o inflaci za více než rok. O čtyři týdny později následovala ještě lepší zpráva.

Přestože hlavní index spotřebitelských cen za listopad byl stále o 7,1 procenta vyšší než před rokem, takzvané jádrové ceny -- bez volatilních cen potravin a energií -- vzrostly pouze o 0,2 procenta oproti předchozímu měsíci.

Hlavní podíl na tomto zpomalení měl dlouho očekávaný pokles cen základního zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou televizory a ojetá auta, v důsledku zvýšené nabídky tohoto zboží a klesající poptávky.

Zatímco oficiální míra inflace v bydlení zůstala zvýšená, investoři a představitelé Fedu se od té doby stále více dívají mimo tato čísla, protože odrážejí nájemné z nových i stávajících pronájmů namísto pouze nových pronájmů, které v poslední době klesají.

"Pozorujeme mnoho známek, že inflace opět klesá," řekl Ryan Detrick, hlavní stratég trhů ve finanční poradenské společnosti Carson Group. "To jistě vypadá tak, že jak rychle to šlo nahoru, tak rychle by to mohlo jít dolů."

Ale předseda Fedu Jerome Powell nedávno zdůraznil, že i v posledních měsících docházelo u jádrových služeb mimo bydlení k pouze mírnému zpomalení růstu cen. To je oblast ekonomiky, která je považována za nejcitlivější na mzdové náklady, které vykazovaly jen málo známek zpomalení. Tvoří také velký podíl Fedem upřednostňovaného ukazatele inflace, což je index cen výdajů na osobní spotřebu.

"Fed říká, v pořádku, jsme spokojeni s některými údaji o inflaci, ale pořád hodně nespokojeni s její velkou složkou, což bude vyžadovat vyšší úrokové sazby,“ řekl Simons z Jefferies.

V tom také vězí potenciální konflikt. Investoři sázeli podle cen úrokových derivátů na konci prosince na to, že referenční sazba Fedu se bude na konci roku 2023 nacházet kolem 4,6 % – výrazně pod mediánovou prognózou Fedu ve výši 5,1 %. Divergence pro konec roku 2024 byla ještě širší; investoři sázeli na 3,4% sazbu ve srovnání předpovědí Fedu na 4,1 %.

Pokud Fed tyto prognózy nepotvrdí a nepřikloní se brzy ke snížení sazeb, dluhopisy i akcie by podle některých analytiků mohl čekat další těžký rok. Investoři do dluhopisů budou totiž pravděpodobně nuceni zaujmout stanovisko, které by mohlo mít blíže k jestřábímu postoji, jenž zaujal Fed. To by mohlo znamenat další pokles cen dluhopisů, rostoucí výnosy a hlubší výprodeje akcií. Někteří správci portfolií přitom varují, že valuace jsou v řadě sektorů i nadále problematické.

Branislav Soták: O portfoliu v příštím roce rozhodne inflace, recese a reakce Fedu

Tento rok byl pro finanční trhy těžký, když zrychlující inflace a zvedání úrokových sazeb?? tlačily po většinu roku hlavní akciové indexy tvrdohlavě dolů ??. Investoři byli v posledních měsících 2022 doslova posedlí otočkou Fedu. Kdy se jí dočkají? A na co se mají připravit v příštím roce? Právě takovým otázkám se věnujeme v Investičním výhledu 2023, neboť na nich stojí rozhodování, jak agresivně se pouštět do investic, které sektory kdy vybírat a nakolik akciové portfolio doplnit dluhopisy či hotovostí. Detaily výhledu 2023 vám přiblížíme na webináři Investiční výhled 2023 ve čtvrtek 5. ledna 2023 v 15:00 a tradičně dáváme prostor i vašim dotazům. Mezitím přinášíme videoochutnávku se seniorním analytikem Patria Finance Branislavem Sotákem a také seriál, který postupně představujeme na Patria.cz. ZAREGISTRUJTE SE NA WEBINÁŘ ZDARMA ZDE: https://bit.ly/3hUqgxT

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Středa 28. prosince 2022

Investoři do dluhopisů nicméně mohou naději směrem do roku 2023 částečně nacházet v tom, že průměrný výnos dluhopisů v indexu Bloombergu se vyšplhal na 4,7 % z 1,75 % na začátku roku 2022. To by mohlo usnadnit dosahování kladného výnosu i navzdory pokračujícímu poklesu cen dluhopisů.

I tak ale ti investoři do dluhopisů, kteří jsou ohledně roku 2023 opatrně optimističtí, uvedli, že jsou na špatné zprávy o inflaci připraveni reagovat mnohem rychleji než na začátku loňského roku.

Ed Al-Hussainy, seniorní analytik měn a sazeb ve společnosti Columbia Threadneedle Investments uvedl, že jeho tým nastavil pozice ve svých portfoliích tak, aby těžily z klesajících výnosů, zejména u dlouhodobějších dluhopisů. Dlouhodobější dluhopisy by podle něj v roce 2023 měly více než loni profitovat ze situací, kdy ceny akcií klesnou – zvláště když to vypadá, že americká ekonomika vstupuje do recese. Přesto se jeho tým bude na začátku tohoto roku soustředit na mzdy a bude prý jednat rychle, pokud budou i nadále překonávat očekávání.

Největším problémem nebyla  pro mnoho investorů v roce 2022 ani tolik ekonomická data, uvedl také Al-Hussainy. Byla to podle něj skutečnost, že "jsme byli do určité míry zaslepeni historií" a drželi se příliš dlouho přesvědčení, že inflace se rychle vrátí do hodnoty před pandemií.

Zdroje: Bloomberg

 

Čtěte více:

Investiční výhled 2023: Koruna, dolar, euro
30.12.2022 6:03
Končící rok 2022 přinesl propad akciím i dluhopisům, ale změn, které b...
Investiční výhled 2023: Trnitá cesta vpřed – rozcestník. Webinář 5. 1. v 15:00
02.01.2023 8:22
Končící rok 2022 přinesl propad akciím i dluhopisům, ale změn, které b...
Branislav Soták: O portfoliu v příštím roce rozhodne inflace, recese a reakce Fedu
29.12.2022 6:04
Tento rok byl pro finanční trhy těžký, když zrychlující inflace a zve...
V eurozóně rostou sazby. Co na to udržitelnost vládních dluhů a budoucnost měnové unie?
02.01.2023 10:49
Ekonomové Natixisu poukazují na růst sazeb v eurozóně, který podle ni...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.