Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Česká inflace se vrátí k velmi nízkým jednociferným hodnotám, finalizuje se pobrexitová dohoda o Severním Irsku a futures jsou zelené

Česká inflace se vrátí k velmi nízkým jednociferným hodnotám, finalizuje se pobrexitová dohoda o Severním Irsku a futures jsou zelené

20.02.2023 8:57
Autor: Redakce, Patria.cz

I za konzervativních předpokladů inflace poklesne k velmi nízkým jednociferným hladinám a není tu moc faktorů, které by tomu měly bránit, uvedl v podcastu MakroMixér viceguvernér ČNB Jan Frait. V Německu se sešli zástupci USA a Číny, aby jednali o aktuálních tématech, která vyvolávají tření. Rishi Sunak se připravuje na zveřejnění pobrexitové dohody a Írán obohacuje uran na úroveň těsně pod úrovní potřebnou pro jadernou zbraň.  V USA se dnes nebude obchodovat z důvodu oslav svátku amerických prezidentů. Futures jsou dnes zelené.

Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 +0,4 %, FTSE 100 +0,4 % a DAX +0,4 %. 

Americké akciové a dluhopisové trhy budou dnes v pondělí 20. února 2023 uzavřeny z důvodu svátku Presidents' Day na počest všech dosavadních prezidentů USA (vždy třetí únorové pondělí).

„I za konzervativních předpokladů inflace poklesne k velmi nízkým jednociferným hladinám a těžko se nám hledá - s výjimkou stále silného trhu práce - něco, co by tomu mělo bránit,“ říká v novém díle podcastu MakroMixér exkluzívní host Jan Frait, viceguvernér České národní banky, profesor a ekonom. V krátkodobém pohledu na měnovou politiku zmiňuje obavu části bankovní rady z odkotvení inflačních očekávání. Současné úrovně sazeb dle něj nevedou k oslabování koruny ale naopak. Se slibováním jejich rychlého poklesu by byl velmi opatrný, jako strašák vnímá případnou neochotu hlavních centrálních bank jít se sazbami výše. Dlouhodobě preferuje držet sazby na úrovních vyšších vzhledem k inflaci nebo růstu příjmů, než jsme viděli v posledních deseti letech. Silnou korunu vnímá pozitivně a za žádný velký problém stav nepovažuje a závazek bránit nadměrným výkyvům koruny nehraje podle něj v tuto chvíli takovou roli, problém je spíše psychologický.

Setkání nejvyšších diplomatů USA a Číny ve snaze překlenout pozdvižení kolem čínského balónu ukázalo, jak těžké bude najít kompromis. Ministr zahraničí Antony Blinken a čínský státní rada Wang Yi projednávali vše možné od balónu, přes Tchaj-wan až po Severní Koreu a Rusko. Nejvyšší americký diplomat také řekl, že Čína zvažuje, zda dát Rusku zbraně na válku na Ukrajině, což je krok, který by ještě více zvýšil napětí.

Rishi Sunak se připravuje na zveřejnění dohody s Evropskou unií. Řešení slepé uličky ohledně Severního Irska by Spojenému království umožnilo obnovit vztahy s EU, jejím největším obchodním partnerem, více než tři roky poté, co Británie unii formálně opustil.

Americká internetová společnost Meta Platforms začne testovat placenou službu, která uživatelům umožní nechat si u svých účtů ověřit totožnost. Pro sociální sítě Facebook a Instagram dohromady bude podle agentury Reuters stát od 11,99 dolarů (266 Kč) měsíčně. V příštím týdnu začne služba fungovat v Austrálii a na Novém Zélandu.

Mezinárodní pozorovatelé v Íránu minulý týden odhalili uran obohacený na úroveň těsně pod úrovní potřebnou pro jadernou zbraň, uvedli dva vysocí diplomate. To zdůrazňuje riziko, že neomezené atomové aktivity této země mohou vyvolat novou krizi. Mezinárodní agentura pro atomovou energii se snaží zjistit, jak Írán akumuloval uran obohacený na 84% čistotu – nejvyšší úroveň, kterou dosud inspektoři v zemi zjistili, a koncentraci jen o 6 % nižší, než je potřeba pro výrobu jaderné zbraně. Írán již dříve řekl, že jeho centrifugy jsou konfigurovány tak, aby obohacovaly uran na 60% úroveň čistoty.

 
 

Čtěte více:

Zisky v USA dosáhly vrcholu. To obvykle znamená, že přichází propouštění
17.02.2023 15:39
Nábor amerických firem během pandemie umožnily nejtučnější zisky za 70...
Které evropské země mají potenciál pro nejrychlejší růst?
17.02.2023 17:08
Nedávno jsme se zde dívali na valuace amerických a evropských trhů. Zj...
Dluhopisy i evropské akcie v závěru snižují své ztráty
17.02.2023 17:43
Dnešek začal negativně pro akcie i dluhopisy, poté co trhy nasměroval...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data