Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zisky v USA dosáhly vrcholu. To obvykle znamená, že přichází propouštění

Zisky v USA dosáhly vrcholu. To obvykle znamená, že přichází propouštění

17.02.2023 15:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Nábor amerických firem během pandemie umožnily nejtučnější zisky za 70 let. Nyní se ale marže snižují, a to by mohlo signalizovat pro trh práce horší časy.

S blížícím se koncem výsledkové sezóny se zdá, že dvouletá série rostoucích zisků korporátní Ameriky skončila. Zisky společností z indexu S&P 500 za čtvrté čtvrtletí jsou sice podle předpandemických standardů stále vysoké, ale oproti předchozímu období klesly o 2,3 %, což je první pokles od roku 2020, uvádí Bloomberg Intelligence. A čisté ziskové marže se snižují již druhé čtvrtletí za sebou.

A když klesají zisky, může to být známkou toho, že je na pořadu rušení pracovních míst - společnosti se totiž snaží ochránit své marže snižováním mzdových nákladů. Ale zjistit, nakolik se to projeví v aktuálním období, je nyní složitější než obvykle. Čísla zisku jsou víceméně neprobádaným územím a nalézají se stále blízko maxim za několik desetiletí. A trh práce se také chová podivně.

02

„Na trajektorii záleží víc“

Gina Martin Adams, hlavní akciová stratéžka Bloomberg Intelligence, očekává, že zúžení podnikových marží, které nyní probíhá, povede k širšímu snižování nákladů. Úroveň zisků je pro zaměstnanost důležitá, ale „více záleží na trajektorii,“ říká. Adams poukazuje na technologické společnosti, které vykazují vyšší marže než většina jejich protějšků, a přesto propouštějí své zaměstnance. Technologičtí giganti, jako je Amazon.com, Meta Platforms a Alphabet zrušily od listopadu více než 100 000 pracovních míst.

03

Toto úsilí snižovat náklady pomohlo technologickým společnostem posílit ceny akcií a nyní „je patrné, jak se propouštění šíří“ do dalších odvětví, říká. "Pokud budou jejich výnosy nadále klesat a oni neuvidí světlo na konci tunelu, zareagují a sníží náklady."

Jedna věc, která je může odradit, je problém shánět pracovníky. Šéfové korporací mají ještě v čerstvé paměti náklady na nábor zaměstnanců během pandemie a některé podniky tak svou pracovní sílu hromadí - udržují si zaměstnance na výplatních páskách i během očekávané recese, dokud se ekonomika znovu neobrátí.

První zpráva o pracovních místech z roku 2023 tuto myšlenku podporuje. Ukázalo se, že zaměstnavatelé stále rychle nabírají zaměstnance. V lednu přibylo více než půl milionu pracovníků a USA vykázaly nejnižší míru nezaměstnanosti za více než půl století.

04

„Příprava na zotavení“

Příkladem může být stavebnictví. Americké trhy s bydlením jsou pod tlakem vysokých nákladů na hypotéky, ale Ken Simonson, hlavní ekonom Associated General Contractors of America, říká, že více než dvě třetiny členských firem očekávají v letošním roce zvýšení počtu zaměstnanců. „Mnoho společností se pravděpodobně připravuje na zotavení,“ říká. "Obecně se zdá, že recese bude mírná a krátká - pokud vůbec nějaká bude."

Základním scénářem ekonomů je, že bude – i když pravděpodobně ne tak hluboká. Očekává se, že nezaměstnanost vzroste za rok z dnešních 3,4 % na přibližně 4,8 % a že Fed zvýší úrokové sazby, aby zchladil inflaci.

Někteří analytici jsou optimističtí a věří, že USA mohou dosáhnout „měkkého přistání“, kdy inflace poleví, aniž by došlo k prudkému nárůstu nezaměstnanosti. Goldman Sachs Group nedávno snížila pravděpodobnost recese v příštím roce na 25 % a propouštění firem popsala jako „vlnku, nikoli vlnu“.

Pomáhání dezinflaci?

Americká ekonomika se předpovědím vážného zpomalení vzpírala do konce loňského roku. Vládní stimuly posílily finance domácností a tato dodatečná kupní síla se promítla do nebetyčně vysokých zisků. Nárůst pandemických zisků vyvolal mezi ekonomy určité pochybnosti, včetně debaty o tom, zda jde o jednu z příčin vysoké inflace.

Místopředsedkyně Fedu Lael Brainard ve svém projevu minulý měsíc poukázala na to, že zisky jako podíl na ekonomice „zůstávají blízko poválečných maxim“, zatímco podíl, který připadá na pracovníky, se zmenšil. Navrhla, aby podniky snížily své cenové přirážky, až se spotřebitelská poptávka ochladí, což „by mohlo přispět k dezinflačním tlakům“.

05

V posledním průzkumu obchodních podmínek Národní asociace pro podnikovou ekonomiku firmy uvedly, že je méně pravděpodobné než kdykoli předtím od roku 2020, že v nadcházejících třech měsících zvýší ceny. Podíl společností, které uvedly, že jejich ziskové marže se v posledním čtvrtletí snížily, byl nejvyšší za téměř tři roky. A, co je pro zaměstnance klíčové, poprvé za nejméně dva roky více respondentů uvedlo, že očekávají, že mzdy v nadcházejících třech měsících budou klesat, a ne růst.

„Zisky dosáhly vrcholu. V budoucnu dojde k většímu snižování nákladů ze strany podniků a dalším krokem je snížení zaměstnanců,“ říká Robert King, ředitel výzkumu v Jerome Levy Forecasting Center v New Yorku. „Právě teď je narušený vztah mezi silou zisku a rozhodováním o zaměstnancích. Tento vztah se časem znovu potvrdí.“

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Komentář: Ochlazení trhu práce se znovu odkládá, Fed nechal uvolnit podmínky moc brzy
02.12.2022 15:34
Čísla z amerického pracovního trhu za listopad jsou nečekaně silná. Vy...
Snižování amerických sazeb letos nepřijde, domnívá se ekonom BNP Paribas
01.02.2023 10:35
Na počátku minulého roku se neustále hovořilo o přechodné inflaci, al...
Trh práce v USA šokuje velkými čísly i rozpory, brzdí euforii
03.02.2023 15:41
Americký trh práce opakovaně dokazuje, že umí překvapit. Před lednovým...
Sazby letos dolů nepůjdou, domnívá se stratéžka Invesco. Příkladem pro Fed by mohla být Kanada
16.02.2023 6:03
Ekonomika je v dobrém stavu a trhy by měly upustit od očekávání, že je...
Ford propustí v Evropě 3800 lidí během příštích tří let
14.02.2023 12:50
Americká automobilka Ford plánuje v příštích třech letech zrušit v Evr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.