Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Vyšší výrobní ceny ukazují v Česku na složité inflační odeznívání

Rozbřesk: Vyšší výrobní ceny ukazují v Česku na složité inflační odeznívání

01.03.2023 9:07, aktualizováno: 1.3. 11:58
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Pohled na včerejší lednové výrobní ceny centrálním bankéřům moc optimismu do žil nalít nemohl. I když meziročně dynamika výrobních cen v průmyslu, cen stavebních prací i cen služeb pro podniky lehce zvolnila, je to odeznívání jen velmi pozvolné, které potvrzuje naše sázky na značnou perzistenci neenergetické inflace. Spotřebitelská inflace sice ve druhé polovině letošního roku automaticky zvolní do jednociferných hodnot, posun do blízkosti cíle v letech 2024 a 2025 však může být o poznání složitější.

Na včerejší výrobní inflaci překvapila zejména silná meziměsíční dynamika cen v průmyslu (+5,8 %), meziročně tak ceny zvolnily jen z 20,1 % na 19,1 %. Výrazně se na tom ovšem podepsaly ceny elektřiny a zemního plynu (+17,3 % meziměsíčně). Ty naštěstí pravděpodobně v lednu dosáhly svého vrcholu a měly by v dalších měsících odeznívat. Nepříjemné je však relativně výrazné lednové přecenění u řady průmyslových výrob. Meziroční zrychlení dynamiky cen produkce proto pozorujeme v řadě páteřních odvětví českého průmyslu v čele s automotive (6,2 % meziročně oproti 3,4 %) a strojírenstvím (12,2 % meziročně oproti 11,1 %). Vedle toho také dynamika cen v některých energeticky náročných výrobách (například chemický průmysl) opět nabírá na síle. Naopak dobrou zprávou je, že dál klesají ceny producentů základních kovů (již šestý měsíc v řadě), což by se postupně mělo pozitivně projevit v navazujících výrobách. Celkově však pohled do výrobních cen v průmyslu ukazuje, že bude složité zbavit se “zvýšené” jádrové inflace - ceny průmyslového ne-energetického a nepotravinového zboží v nejbližších měsících pravděpodobně jen tak nepoleví.

03

A na druhé straně ceny zemědělské produkce nevěstí nic úplně příznivého pro ceny potravin na pultech. Jak ceny rostlinné, tak i živočišné výroby v lednu výrazně vzrostly a meziroční dynamika cen zemědělské produkce tak lehce zrychlila (na 27,4 % z 27,1 %). Přičemž dál platí, že živočišná výroba postupně dohání tu rostlinnou s tím, jak se na ní s určitým časovým odstupem podepisují nejen ceny energií, ale také například výrazně dražší krmiva.

Celkově lednová čísla výrobní inflace sice nejsou pro centrální bankéře “příjemným” čtením, současnou náladu v bankovní radě však pravděpodobně výrazně nezmění. Holubičí většina je v tuto chvíli spokojená s tím, že posilující koruna dodatečně přitvrzuje měnové podmínky a úrokové sazby i proto dál jako nástroj zůstávají v “postavení mimo hru”. Více citliví by centrální bankéři bezesporu byli na vyšší výsledek únorové spotřebitelské inflace, od které očekávají příští týden pokles k 16,5 %.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna jako by si nic nedělala z relativně horší atmosféry na globálních trzích a dál posiluje na vlně pozitivního úrokového diferenciálu, živena vírou, že v případě horšího sentimentu ji přispěchá na pomoc centrální banka. Právě opakující se komentáře “vítající” sílu koruny od některých členů bankovní rady (včetně guvernéra Michla) koruně mohly v posledních týdnech pomáhat. Měnový pár se tak včera dostal do blízkosti 23,50 EUR/CZK. I když platí, že pro další zisky koruny nevidíme fundamentální důvody, popularita sázek na českou měnu může ještě nějakou chvíli na trzích přetrvat. K výraznější korekci české měny bude pravděpodobně zapotřebí vidět utaženější úrokový diferenciál (vůči EUR i USD) a na obzoru první pokles českých sazeb. 

Eurodolar

Včera zveřejněná vysoká míra inflace ve Francii a Španělsku posunula eurové sazby vzhůru a nepatrně pomohla eurodolaru posunout se nahoru. Uvidíme, zdali podobným způsobem naváže i německá inflace (za měsíc únor). Eurodolar však musí sledovat i americká data - konkrétně dnes to bude index podnikatelské nálady ISM z průmyslu.

Regionální Forex

Maďarská centrální banka včera v souladu s očekáváním ponechala úrokové sazby beze změny, byť mírně upravila nastavení sazeb pro povinné minimální rezervy. Celkově komentář k rozhodnutí MNB vyzněl relativně neutrálně, přičemž reakce forintu byla rovněž umírněná.

 

Čtěte více:

Goldman Sachs: Stále na úzké cestě k hladkému přistání, Čína může inflaci i snižovat
01.03.2023 6:01
Hlavní ekonom Goldman Sachs hovořil na Bloombergu o tom, že predikce j...
Nevýrazné obchodování v USA
28.02.2023 21:48
Akcie v zámoří během obchodní seance oslabovaly. Index S&P 500 po vět...
Aktivita v čínských továrnách rostla v únoru nejrychleji od roku 2012
01.03.2023 8:35
Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v únoru rostla nejrychleji ...
Dobrá čísla z Číny povzbuzují evropské trhy do zeleného
01.03.2023 8:55
Evropské akciové trhy zahájí středeční obchodování růstem, futures pan...

Váš názor
  • nenažranost výrobců
    01.03.2023 11:15

    a neschopní kašpárci v čnb, btw nové ceny v nákl.dopravě jsou aktuálně -40% protí lonským, energie jdou dolů, nafta a benzín levnější než loni v unoru, takže pokud by lemplové z čnb konali jak měli mohli jsme mít po inflaci, jenže svou nečinností podpořili očekávání vysoké inflace i letos a tak všichni výrobci v lednu zdražili "pro sichr" výborná měnová politika kdy v exportní zemi sundáme za 12 měsíců kurz měny o 10%
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    01.03.2023 10:32

    pani Zamrazilová si zjavne pletie ČNB s funkciou ministerky financií + kombinovanú s ministerkou stavebníctva (?!) ... za takto vysokej inflácie má ČNB 1.rade (!) za úlohu dostať infláciu dolu !! ... a nie oplašene sa obávať, či náhodou ekonomika príliš nespomalí.... ešte šťastie, že do júna minulého roku bol v ČNB na čele J.Rusnok ... inak by oficiálne úrok. sadzby neboli vyššie ako 2% až 2,5% ....
    SFX
    •  
      01.03.2023 10:42

      je až s podivom, ...že aj napriek vyššiemu uvedenému (keď väčšina členov rady ČNB na čele s Michlom premýšľajú takmer rovnako ako p.Zamrazilová) ... smeruje koruna k 23 CZK /EUR
      SFX
      •  
        01.03.2023 11:48

        taky je s podivem, že kačka posiluje......nebude to nakonec spekulace, že kašpárci nakonec ještě zvednou sazby??
        abc1
  •  
    01.03.2023 9:42

    ale ČNB je v pohodě a tetka zamrazilová tvrdí, že inflace v lednu 2024 bude už na inflačním cíli....no a v lednu 2024 bude blekotat, že to bude v lednu 2025....žvanit umějí moc pěkně......
    abc1
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data