Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kam až půjdou sazby v eurozóně? O trochu pasivním utahování monetární politiky

Kam až půjdou sazby v eurozóně? O trochu pasivním utahování monetární politiky

03.03.2023 17:19

Akciové trhy v USA podle některých názorů osekávají svůj optimismus týkající se dalšího vývoje sazeb. Tj., přestávají počítat s kombinací „žádné velké zpomalení/sazby ještě letos dolů“. O míře obratu v čekávání by se docela dalo diskutovat - pokles PE indexu SPX z 18 na 17,6 není žádná revoluce. Jak to ale vlastně vypadá se sazbami v Evropě?

Následující graf ukazuje predikce sazeb v eurozóně od Danske Bank. V létě by podle nich měl cyklus zvedání sazeb skončit, a to na 4 %. Ke změně by pak nemělo dojít zhruba rok a potom by ECB měla sazby opět začít snižovat:
08

Třeba Commerzbank je ve svých predikcích umírněnější - čeká růst sazeb na 3,5 %. A v USA na 5,5 %, tedy o 2 procentní body výše. Další vývoj sazeb bude přitom samozřejmě záležet na inflaci a ekonomické aktivitě. Danske v komentáři ke svým predikcím uvádí, že k onomu poklesu v polovině roku 2024 by nemělo dojít kvůli tomu, že by se eurozóna dostala do recese. Jde „jen“ o to, aby monetární politika nepřešla kvůli klesající inflaci do větší restrikce. O co jde?

Pokud by ECB držela sazby na 4 % a inflace výrazně klesala, reálné sazby by na základě této kombinace rostly. Z tohoto pohledu by tedy docházelo k pasivnímu utahování monetární politiky. Pokud by jej ECB nechtěla připustit, měla by nominální sazby snižovat tak, aby ty reálné zůstávaly cca konstantní. Stejný efekt jen v opačném směru by samozřejmě fungoval, pokud by sazby byly konstantní a inflace rostla – reálné sazby by se snižovaly a monetární politika by byla pasivně uvolňována.

Stejné uvažování lze aplikovat na koncept neutrálních sazeb. Tedy sazeb, které by ekonomiku neměly ani stimulovat, ani brzdit. S jejich odhady je to složitější, můžeme rozlišovat dlouhodobě neutrální sazby a sazby neutrální v danou chvíli. Od odhadů těch druhých se nyní v podstatě upustilo, protože míra nejistoty je tu extrémní. Ale v principu můžeme říci, že čím větší útlum ekonomiky, o to nižší „cyklické“ neutrální sazby. Jak potom vypadá ono pasivní utahování, či uvolňování?

Dejme například tomu, že na počátku se nachází neutrální sazby na 2 % a centrální banka má své sazby také na 2 %. Exogenní útlum ekonomiky pak posune neutrální sazby na 1 %. Pokud centrální banka své sazby nechá na 2 %, monetární politika je pasivně utažená. Což v době útlumu nepotěší. A naopak – boom může neutrální sazby zvedat a pokud centrální banka nechá své sazby beze změny, může docházet k pasivnímu uvolnění politiky. Což také nemusí být ono.

Výše uvedené v jádru ukazuje, že posuzovat monetární restrikci, či uvolněnost jen podle toho, kam jdou sazby, či podle toho, že byly restriktivní/uvolněné před časem, může být zavádějící. A to nemluvím o tom, že sazby samy o sobě mohou hrát druhotnou roli. Minimálně v USA totiž zřejmě rozhodují spíše celkové finanční podmínky. A ty jsou zde také soustavně sledovány.

V případě eurozóny narazíme na pár pokusů, analýz a návrhů indexu finančních podmínek. Ale pokud vím, nic srovnatelného třeba s indexem od Goldman Sachs v USA tu není. Samozřejmě, že evropský finanční systém se od toho amerického hodně liší. A to způsobem, který by konstrukci indexu spíše komplikoval (podobné je to u nás). I tak je ale pro mě při obrovském objemu ekonomického výzkumu a analýz docela zajímavé, že tomuto evidentnímu tématu není věnována zase taková pozornost.


Čtěte více:

HSBC: 4% sazby v Evropě nelze vyloučit, akcie mohou být naceněny na „svět, který nepřijde“
20.02.2023 11:46
Hlavní ekonomka pro globální hospodářství v HSBC Janet Henry se domnív...
Globální dluhopisy smazávají své letošní zisky. Naděje na otočku centrálních bank se rozplývají
22.02.2023 14:52
Globální dluhopisy spějí k umazání všech svých zisků, kterých dosáhly...
Přehnané obavy z inflace a vysokých sazeb nejsou namístě, říká guvernér italské centrální banky
02.03.2023 10:49
To, že jádrová inflace v eurozóně stále roste, není překvapivé. Se zp...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data