Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Europoslanci schválili revizi systému obchodování s povolenkami

Europoslanci schválili revizi systému obchodování s povolenkami

18.04.2023 14:17
Autor: ČTK

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027. Odhlasovali také zavedení takzvaného uhlíkového cla na hranicích při dovozu železa, hliníku, hnojiv nebo elektřiny z třetích zemí.

Opatření mají přiblížit EU k cíli snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o alespoň 55 procent oproti roku 1990. K jejich konečnému vstupu v platnost je ještě potřeba závěrečný souhlas členských zemí unie.

Pro revizi systému obchodování s povolenkami (ETS) zvedlo roku 413 poslanců, 167 bylo proti. Prošlo také opatření ohledně přezkumu emisních povolenek v letectví a zavedení nového systému, takzvaného ETS II, který má od roku 2027 zpoplatnit emise vznikající kvůli pohonným hmotám využívaných v silniční dopravě a emise plynoucí z užívání budov.

Většina evropských zákonodárců se také vyslovila pro uhlíkové vyrovnání na hranicích, kterým chce unijní blok zajistit, aby země mimo EU zvýšily své cíle ve snižování emisí. Podle tohoto mechanismu budou muset dovozci zboží, na které se vztahuje unijní systém obchodování s povolenkami, zaplatit rozdíl mezi cenou za emise uhlíku v zemi výroby a cenou uhlíkových povolenek v EU. Europoslanci rovněž podpořili vytvoření takzvaného sociálního fondu, který má ochránit domácnosti a malé podnikatele před vysokými cenami energií a náklady na dopravu.

Schválení změn v systému obchodování s povolenkami vítá český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09, EPP), podle něhož opatření skutečně povedou ke snižování emisí. Jako podstatné také vnímá, že příjmy z emisních povolenek, musejí vlády použít na opatření související s klimatem. "Konečně se podařilo dojednat, že příjmy, které budou mít vlády z emisních povolenek, se musí vrátit do dekarbonizace. V minulosti totiž řada zemí používala příjmy k financování rozpočtu," řekl ČTK. Vytvoření jednotného systému ETS II pro budovy a pohonné hmoty také považuje za lepší řešení než scénář, v němž by jednotlivé členské země musely přicházet s řešeními, jak omezovat takto vzniklé zplodiny.

Negativně naopak nová opatření hodnotí místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO, ALDE), která v tiskové zprávě uvedla, že pro ně nehlasovala. Obává se, že kvůli přezkumu emisních povolenek v letectví hrozí zdražování letenek, přestože letecký průmysl se podle ní na emisích zásadně nepodílí. Na rozdíl od Niedermayera se Charanzová domnívá, že zpoplatnění emisí z vytápění budov, které se dotkne plynáren a tepláren, povede ke zvýšení cen energií.

Cena emisních povolenek v evropském systému ETS v únoru letošního roku poprvé překonala hranici 100 eur (2374 korun) za tunu. Emisní povolenky si v současnosti kupují uhelné elektrárny, ocelárny, cementárny a další průmyslové podniky včetně například cukrovarů.

 

Čtěte více:

Cena emisních povolenek v EU pokořila hranici 100 eur za tunu
21.02.2023 13:12
Cena emisních povolenek v Evropské unii se dnes poprvé v historii vyšp...

Váš názor
  • zastavte šílence
    20.04.2023 13:17

    nebo se té inflace nezbavíme už nikdy, jestli pak ti chuji počítají se stejným trendem jako u starých povolenek, stála 8 a ted je přes 100 Euro, pokud se bude situace opakovat, tak by zasloužila ta ekovemena min. 25 na holou :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Evropa - co to slovo znamená?
    20.04.2023 6:37

    Konečně maji jména svůj pravý význam….Málokdo ví , že slovo Evropa znamená “tam kde slunce zachází”…. Tak už jen dodám, že poslední zhasne…. Tom
    TOMTOM
  • Hurá
    19.04.2023 13:12

    Takže ČEZ a Tykač už svou uhelnou energii ani nevyveze, protože za ní bude muset ještě platit. Konečně silný tlak na změnu orientace zdrojů od teplých na studené:-)))
    štíreček
  •  
    18.04.2023 23:57

    Tak Němci budou teď vypouštět do vzduchu miliony tun CO2 ze svých uhelných elektráren, a aby se to trochu vykompenzovalo, tak se zdaní ti nejchudší, kteří si nemohou dovolit zateplení domu, či koupi nového auta.
    ricochet
  •  
    18.04.2023 16:36

    Sebedestrukce EU pokračuje. Chvíli se zdálo, že po vpádu Ruska do UA se papaláši trochu probrali ale jede to ve starých kolejích. Nikde jsem se třeba zatím nedočetl jak nahradí výpadek spotřebních daní pokud bude převaha elektroaut. Vše ze zdraží, s emisníma povolenkama to dopadne stejně jako s elektřinou na burze. Němci zavřeli atomovky a zvýší o tisíce tun produkci CO2 z uhelných elektráren. Evropa respektive vohnouti co ji vedou se zbláznili. Občas jsem si říkal jak mohli zaniknout obří říše třeba v Egyptě, Římská říše a mnoho dalších a možná jsme svědky začátku zániku "Evropské říše".
    karel777
    •  
      19.04.2023 12:55

      Ano je to tak. Můžeme vzpomínat na dobu prosperity Evropy. Právě sledujeme její zánik. Stačí se podívat : odkud jsou výrobky, které používáme (většinou Asie), veškerý software a aplikace (většinou USA, včetně navigačních systémů a platebních karet),... Evropa zkouší žít z historie a vymýšlí (v Bruselu) jak zabít to jediné v čem ještě umí konkurovat = automobilový průmysl (ten také postupně předává asijským firmám, v Anglii to už dotáhli do úplného konce prodejem všech domácích automobilek). A emisní povolenky zkoupí na burze americké fondy, ztrojnásobí jim cenu a budou je zpátky prodávat do Evropy (bez povolenky Evropan ani od baráku ráno neodjede makat na montážní linku...).
      pmx
      • Odjede
        19.04.2023 13:14

        Čínským elektrokrumplem:-)
        štíreček
        • Re: Odjede
          20.04.2023 7:51

          Kdepak, delnici budou jezdit do prace Fordem Mustang! … pokud teda dostanou prispevek na benzin … jak rikala uz Ruzickova, vidim to jasne, telefon zavedeme i do mastale, tri auta tady budou stat … vzhuru do Evropy
          BorisHead
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university