Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jen chvíli poté co Fed přihodil +25bps, padla další kalifornská banka

Rozbřesk: Jen chvíli poté co Fed přihodil +25bps, padla další kalifornská banka

04.05.2023 9:04
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Fed doručil další a podle nás v tomto cyklu zřejmě poslední zvýšení úrokových sazeb. Americká centrální banka již totiž pozoruje zpomalení růstu a s vědomím toho, že stále ještě pokračuje bankovní mini-krize a hrozí utažení úvěrových standardů, tak je opatrnost na místě. Příslib dalšího utažení měnové politiky se tak pomalu vytratil z rétoriky Fedu, byť slovo “pauza” se zatím oficiálně nedostalo do slovníku šéfa americké centrální banky Jay Powella. Fed je však ve střehu a jeho politika se napříště bude řídit přísně příchozími daty. Jinak řečeno: pokud budou příchozí makroekonomická čísla slabá, “pauza” v utahování měnové politiky se rychle vmísí do rétoriky členů vedení Fedu. Pokud se tak nestane, tak se o ní patrně oficiálně dozvíme až na příštím zasedání FOMC uprostřed června.

Jinak většina tiskové konference J. Powella byla vcelku logicky tentokrát věnována problémům amerických regionálních bank. Pravdou samozřejmě je, že otázky finanční stability mohou začít hrát v politice Fedu rychle první housle (tuto úvahu podporuje včerejší pád banky Pacific Western Bank), avšak prozatím tomu tak alespoň teoreticky není, tudíž z makroekonomického pohledu byly stále důležité Powellovy odpovědi na otázky, jež se týkaly aktualizované prognózy analytického aparátu Fedu. Novináře např. zajímalo, zdali je pravdou, že tato prognóza (analytiků Fedu ve Washingtonu) již počítá s recesí americké ekonomiky. Powellovi se na tuto otázku odpovídat zjevně nechtělo, ale nakonec přiznal, že aktualizovaná prognóza analytického aparátu s mírnou recesí počítá. A to je právě důležitá informace pro červnové zasedání, kde budou prezentovány konsensuální makro odhady všech členů vedení Fedu. Z nich přitom může vyplynout, že mediánový odhad růstu pro tento i příští rok se dále zhorší, přičemž mírně budou revidovány vzhůru odhady míry nezaměstnanosti. Za takových okolností bude těžké si představit další utažení měnové politiky a to i když je nutné počítat s tím, že květnová (jádrová) inflace bude v USA stále vysoko nad dvouprocentním cílem.


*** TRHY ***

Koruna

ČNB podle očekávání ponechala sazby beze změny, jestřábí hlasy v bankovní radě však viditelně sílí. Tři členové bankovní rady tentokrát zvedli ruku pro zvýšení sazeb o 25bps. Současně s tím guvernér zdůraznil, že k růstu sazeb může dojít na dalších zasedáních a trhy mohou být překvapené, jak pozdějším načasováním prvního poklesu úrokových sazeb, tak i vyšším vrcholem sazeb v nejbližších měsících.
Zdá se, že o růstu nebo stabilitě sazeb nakonec rozhodne dynamika mezd a další vývoj veřejných financí a plánů vlády na jejich konsolidaci. Podle dostupných údajů odhadujeme, že do červnového zasedání uvidíme poměrně výrazné zrychlení mezd za první kvartál (blízké dvojciferným hodnotám). Současně s tím budeme mít k dispozici další relativně špatný výsledek hospodaření státu za květen (deficit 230-240 mld. CZK) a stále relativně vysokou inflaci (mezi 12-13 %). To vše bude nahrávat tomu, že debata nad dalším zvýšením sazeb může být v červnu skutečně vážná. My zatím i nadále považujeme o něco pravděpodobnější stabilitu úrokových sazeb do Q4 2023 a pak jejich pozvolný pokles. Rizika jsou ovšem jednoznačně vychýlena směrem k pozdějšímu poklesu úrokových sazeb (možná nakonec až v roce 2024).
Pro korunu již nebyla jestřábí rétorika ani výsledek hlasování ČNB nikterak výrazným pozitivním impulsem. Měnový pár posílil za den zhruba o 10 haléřů a zastavil se v okolí 23,50 EUR/CZK.

Eurodolar
Nehledě na důležitá zasedání Fedu a dnes ECB se eurodolar stal opět rukojmím situace v americkém bankovním sektoru, přičemž problémy se kumulují na západním pobřeží USA. Jen chvíli poté, co Fed zvýšil včera sazby o 25bps a jeho šéf J. Powell uvedl, že situace v bankovním sektoru se spíše postupně zlepšuje, oznámila další kalifornská banka (Pacific Western Bank), že hledá potenciálního kupce a její akcie totálně zkolabovaly. V takové konstelaci, kdy se v USA opět derou do popředí otázky finanční stability, se dolaru logicky nemůže dařit.
A tak nehledě na další kriticky důležitou událost, kterou bude zasedání ECB (očekáváme zvýšení o 25bps), může být dolar dnes i v dalších seancích primárně ovlivňován vývojem akcií amerických regionálních bank.

 

Čtěte více:

Fed opět zvyšuje sazby. Jsou nejvýše od 2007, utahování trvá přes rok
03.05.2023 20:20
Americká centrální banka Fed v souladu s očekávání trhů zvyšuje úrokov...
Komentář Jana Čermáka: Poslední zvýšení úrokových sazeb Fedu? Opatrnost je na místě
03.05.2023 22:33
Fed doručil další a podle nás v tomto cyklu zřejmě poslední zvýšení ú...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.